138 nieuwe leden!!!

woensdag 21 januari 2004 20:09

In 6 weken tijd: 138 nieuwe leden!
Ledenwerfactie brengt Barneveld in top-vijf van grootste kiesverenigingen.
In zes weken tijd 138 nieuwe leden voor de ChristenUnie in Barneveld. Dat is het fantastische resultaat van een ledenwervingscampagne, die half november begon. Daarmee komt het ledental op 512, een groei van maar liefst 36 procent. Barneveld is daarmee doorgedrongen tot de top-vijf van grootste kiesverenigingen van de ChristenUnie.

Hoe krijg je zoiets voor elkaar? Ere wie ere toekomt: penningmeester Jaap Godschalk is de grote motor geweest achter deze actie. Hij was niet alleen de initiatiefnemer, maar ook de belangrijkste uitvoerder van de wervingscampagne. Wat is het geheim? Allereerst een grote portie gedrevenheid. Al na de Tweede-Kamerverkiezingen in januari vorig jaar, die de derde verkiezingsnederlaag op rij betekenden, zei Jaap Godschalk: ,,Nu is het tijd om leden te gaan werven voor de ChristenUnie.’’ Ik verklaarde hem voor gek. Het leek mij absoluut niet het geschikte moment. Maar hij zei: ,,De partij heeft nu nieuwe leden nodig.’’ En hij ging aan de slag. Gewoon door mensen persoonlijk te bezoeken, om te beginnen in zijn directe omgeving, leden van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). En warempel, het had resultaat.
En als mensen geen lid konden worden, of als ze om financiële redenen moesten bedanken, maakte Jaap Godschalk hen donateur, of desnoods sympathisant. Die laatste categorie bestond nog niet, maar die heeft hij bedacht. (Een sympathisant heeft geen financiële verplichting, maar krijgt een keer per jaar de plaatselijke ‘Nieuwsbrief’ en een acceptgirokaart. Een dun lijntje met de partij, maar toch…) Zo heeft de ChristenUnie in Barneveld naast 510 leden nu 41 donateurs en 10 sympathisanten.

Het grootste deel van de ledenwinst komt uit de categorie ‘gezinsleden’. Dat zijn leden van hetzelfde gezin, die ook op hetzelfde adres wonen en voor de helft van de prijs (20 euro per jaar) lid kunnen worden. Zijn die dan net zoveel waard als gewone leden? In zekere zin wel, want ze tellen volledig mee voor de nieuwe subsidiegrondslag die de overheid sinds 1 januari hanteert voor de financiering van politiek partijen. Dat wil zeggen: voor de ondersteuning van de Tweede Kamerfractie, voor het partijbureau en voor het Wetenschappelijk Instituut. Dat was trouwens een belangrijk motief voor de ledenwerfactie: hoe meer nieuwe leden op 1 januari, hoe meer geld voor de partijorganisatie.

‘Samenwerken = Versterken’ was het motto van de campagne. De actie heeft wel laten zien dat alleen een persoonlijke benadering werkt. Alle nieuwe leden in Barneveld zijn geworven per telefoon (gezinsleden) of door bezoek aan huis (gewone- en combileden). In totaal hebben elf leden en bestuursleden meegedaan aan de wervingscampagne. Behalve 110 gezinsleden heeft deze 21 ‘gewone’ leden en 5 combileden opgeleverd. Combileden zijn tevens lid van de jongerenorganisatie PerspectieF.
En dat was nog niet alles, want er zijn ook nog drie nieuwe donateurs geworven en maar liefst 56 Vrienden van de Fractie. Deze dragen samen 11.555 euro bij voor de instandhouding van het team van medewerkers van de Tweede-Kamerfractie. Niet onvermeld mag blijven dat er ook nog zes nieuwe adverteerders voor onze ‘Nieuwsbrief’ konden worden aangetrokken. Ook dienden zich twee nieuwe kandidaat-bestuursleden aan. Al met al mag dus worden gesproken van een zeer succesvolle – beter gezegd: een zeer gezegende – campagne.

Als ook andere kiesverenigingen op deze manier aan het werk gaan, moet het mogelijk zijn voor de ChristenUnie als geheel 10.000 nieuwe leden te winnen. Voor allen die bij de partij betrokken zijn, zou dat een geweldige opsteker zijn. Ook in Barneveld is nog een verdere groei mogelijk. In het komende jaar kunnen we daar met elkaar in alle rust, maar ook met enthousiasme aan werken. Toch?
Frans Tijssen
Labels
Vereniging

« Terug

Reacties op '138 nieuwe leden!!!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.