Debat over normen en waarden

woensdag 21 januari 2004 20:03

Commissie Samenleving
Debat over normen en waarden
Ongeveer een half jaar geleden vond er tijdens een vergadering van de commissie Samenleving een discussie plaats over het wel of niet financieel steunen van een project ter voorkoming van zinloos geweld. Als ChristenUnie hadden wij wel wat kritische kanttekeningen bij dit concrete project, maar waren verder positief. Een meerderheid zag deze steun echter niet zitten, maar het CDA, de SGP en wij maakten ons sterk om op een later tijdstip wel een debat over waarden en normen te organiseren.
Als ChristenUnie willen wij hiermee bereiken dat we in Barneveld in samenwerking met kerken en andere organisaties komen tot afspraken waarvan wij met elkaar vinden dat we ons als burgers aan hebben te houden. We kunnen elkaar dan hierop aanspreken en zo proberen te komen tot een leefbaarder samenleving.
Als aanzet hiertoe heb ik onderstaande bijdrage via de griffier gestuurd aan de plaatselijke partijen in de hoop dat er op korte termijn een debat mogelijk wordt.

“In de eerste plaats zijn wij van mening dat overheid en burgers een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor de leefomgeving die we met elkaar delen, de straat, de trein, de uitgaansgelegenheden, de media enz. Het is belangrijk dat in die zogenaamde publieke ruimte duidelijke regels bestaan. De kwaliteit van de openbare ruimte laat nogal te wensen over. Zinloos geweld, agressie in het verkeer en uitingen van wansmaak in de reclame- en mediawereld zijn daar voorbeelden van.
In allerlei discussies komt steeds weer het belang van gemeenschappelijke waarden en normen naar voren. Veel burgers ervaren dat daar een gebrek aan is.
Om te komen tot gemeenschappelijke waarden en normen is het nodig om met elkaar in gesprek te raken om elkaar te begrijpen. De een zal hierbij uitgaan van de Bijbel als uitgangspunt en een ander vanuit zijn humanistische of andere levensvisie. Begrip en respect zijn hierbij van cruciaal belang.
Als dat er is, kan er gezamenlijk gewerkt worden aan gedeelde waarden en normen (of op z’n minst fatsoensnormen/-regels) voor de omgang met en in de publieke ruimte. Pas dan kunnen mensen elkaar weer ergens op aanspreken.
Het grootste risico voor het welslagen van zo’n debat en een eventueel daaruit voortvloeiend project ligt in de angst bij sommigen voor een gedwongen overdracht van waarden en normen en/of regels van bovenaf. Het gevoel leeft bij onze fractie dat deze angst ook in Barneveld bestaat. Om deze angst te ontzenuwen is een open communicatie heel belangrijk.
Natuurlijk zijn ook wij van mening dat er m.b.t. de overdracht van waarden en normen vooral een grote taak is weggelegd voor ouders, onderwijs, kerken en particuliere organisaties, maar wij vinden dat de overheid, ook de lokale overheid, hierin geen neutrale houding mag aannemen en zeker een stimulerende taak heeft.

Als ChristenUnie komen we er duidelijk voor uit dat wij onze waarden en normen ontlenen aan de Bijbel, het woord van God en dat wij vinden dat deze heilzaam zijn voor de hele samenleving, maar wij willen deze zeker een ander niet van boven opleggen.

Juist met begrip en respect voor een anders mening willen wij samen met anderen op zoek gaan naar gemeenschappelijke waarden en normen en afspraken met elkaar maken om te komen tot een leefbaarder samenleving.
Een debat hierover zien we met belangstelling tegemoet. We kunnen dan ook dieper op deze materie ingaan.

Naar onze mening heeft de lokale overheid dus zeker een taak in het normen- en waardendebat.”

Ed Blankenstijn
Labels
Fractie

« Terug

Reacties op 'Debat over normen en waarden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.