Barneveld start met huisbezoeken voor goede hulp bij huishoudens

wmodinsdag 16 september 2008 18:38

De gemeente Barneveld gaat met huisbezoeken kijken of toewijzing van hulp bij het huishouden verbeterd kan worden. In eerste instantie gaat het hier om een proef.

Hiermee wil de gemeente duidelijk krijgen of de toewijzing van deze hulp goed genoeg gebeurt. Op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kunnen mensen aanvraag doen voor deze hulp, waarna medewerkers van de gemeente beoordelen of deze hulp ook echt nodig is.

Eind 2007 vond een onderzoek plaats naar de indicering en toewijzing van deze hulp. Naar aanleiding van de eindconclusies van de hiervoor opgestelde onderzoekscommissie heeft het college van burgemeester en wethouders, in samenspraak met de WMO-raad, het plan van aanpak opgesteld. Het merendeel van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie is al direct na het verschijnen van het onderzoek in praktijk gebracht. Eén van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie was het opstellen van criteria om te bepalen wanneer huisbezoeken een toegevoegde waarde hebben boven het telefonisch stellen van indicaties. Om deze criteria vast te kunnen stellen, vindt de komende maanden daarvoor deze proef met huisbezoeken plaats.

Met het huisbezoek kan worden vastgesteld welke informatie mogelijk niet naar voren kwam tijdens het telefonisch contact met de hulpvrager. Voor deze huisbezoeken wordt aselect een deel van alle cliënten die in de achterliggende periode een aanvraag hebben gedaan, benaderd.

Na afloop van deze proefperiode hoopt het college vast te kunnen stellen óf en in welke gevallen huisbezoeken duidelijk een toegevoegde waarde hebben, zodat hulp op maat mogelijk is.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug