Barneveld Vandaag: Voorzitter Wmo-raad vertrekt

wmo_logodonderdag 11 september 2008 14:17

Boven de partijen staan en niet voor de belangen van één specifieke groep gaan, dat zijn volgens voorzitter Marien Guijt van de WMO-raad de belangrijkste eigenschappen van een nieuwe voorzitter. Die moet er komen omdat hij zelf eind deze maand - een stukje familiehereniging - naar Katwijk vertrekt. Guijt trad in april vorig jaar aan toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning nog nauwelijks van de drukpers was.

In een onrustig jaar waarin vooral de thuiszorg een voortdurend onderwerp van zorg en verhitte discussie was, bouwde hij de adviesraad verder uit. "De gemeente bleek bereid, naar ons te luisteren, ook al werd niet elk advies gevolgd", zegt Guijt. Dit voorjaar liet hij zich zeer kritisch uit over de evaluatie van het eerste jaar WMO. "Die reactie hadden we te snel opgesteld want we hadden maar twee dagen", zegt hij nu. "Niettemin is er wel naar geluisterd." Wethouder Leen Verweij spreekt van "misverstanden" en dwingende proceduretermijnen, "waar we allebei gek van werden."

Er komt echter wel een onderzoek naar de toewijzing van zorg op basis van een telefoongesprek. "We gaan aselect huisbezoeken doen om te checken of het telefonisch wel goed werkt." Over de thuiszorg als zodanig zijn verreweg de meeste cliënten volgens Guijt tevreden. Individuele zaken neemt de raad overigens niet in behandeling. Daar is een klachtenprocedure voor. "Alleen als er ergens heel veel signalen over binnen komen is het natuurlijk een zaak voor ons." Nietemin zijn er volgens Verweij 'korte lijntjes'. "Een telefoontje en we pakken het dossier erbij om te kijken of er een misverstand is of dat er iets is misgegaan." De WMO-raad staat er intussen en heeft al geadviseerd over de aanbesteding van de hulpmiddelen voor ouderen en mindervaliden en over de manier waarop geld van het Rijk naar de mantelzorg toe moet.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug