Aantal keer gelezen5

Antwoorden van college over Zeumeren

recreatieplaszaterdag 26 augustus 2006 13:13

Op 12 augustus heeft de ChristenUnie vragen gesteld over de verkeersoverlast en over de EHBO-voorzieningen op en rond recreatieplas Zeumeren. Vandaag heeft het college deze vragen beantwoord. Onderstaande de beantwoording van het college.

Geachte heer Blankenstijn,

Op 9 augustus 2006 heeft uw fractie schriftelijke vragen gesteld, op grond van artikel 37 van het Reglement van orde van de gemeenteraad, over de verkeerssituatie rondom Zeumeren. Graag beantwoorden wij deze vragen als volgt.

Vraag 1
Is het College met de ChristenUnie van mening dat de wegen naar het recreatiegebied Zeumeren tijdens warme zomerperioden de verkeersdruk niet aankunnen en het vooral voor fietsers en voetgangers gedurende die perioden zeer gevaarlijk is op met name de Zeumerseweg en de Blotekamperweg?

Antwoord 1
Op de wegen rondom Zeumeren mag in de maanden mei tot en met september niet worden geparkeerd. Er wordt regelmatig gecontroleerd. Er is geen sprake van parkeeroverlast. Mede hierdoor is er geen sprake van overbelaste wegen rondom Zeumeren in die zin dat de wegen het verkeersaanbod niet meer kunnen verwerken met congestie als gevolg. Ook voor de hulpdiensten zijn de wegen dus vrij.
De RGV realiseert aan de zuidzijde van de Zeumerseplas een nieuwe hoofdtoegang. Voor de aanvang van het seizoen in 2007 is dit gereed, dus voor de opening van diverse attracties. Het gemotoriseerde verkeer en de fietser naar en van Barneveld hoeft dan niet meer naar de hoofdingang aan de westzijde van de Zeumerseplas te rijden. Dit geldt ook voor het gemotoriseerde verkeer naar en vanaf de A1. Hierdoor wordt de af te leggen afstand over de wegen rondom Zeumeren aanzienlijk gereduceerd. Ook is het gedeelte van de Zeumerseweg tussen de Baron van Nagellstraat en de nieuwe hoofdingang breed en door het ontbreken van bochten overzichtelijk. Op het aansluitende bochtige gedeelte wordt het aanmerkelijk rustiger. Door de nieuwe hoofdingang plus de onlangs uitgevoerde reconstructie van de Baron van Nagellstraat is er duidelijk sprake van een verbetering van de verkeersveiligheid en –afwikkeling voor de bezoekers van Zeumeren. Uiteraard zal de bewegwijzering worden aangepast aan de nieuwe situatie.
Het aantal voetgangers op de Zeumerseweg en de Blotekamperweg is zeer beperkt. Ook komt dit enkele dagen per jaar voor. Op de Garderbroekerweg tussen de Blote-kamperweg en de Goorderweg aan de zijde van de plas en op de Elzenkamperweg zijn wel voetgangers aanwezig omdat hier wordt geparkeerd. Dit is niet wenselijk. Ook staan rondom Zeumeren vele parkeerverbodsborden. Volgend jaar wordt een parkeer-verbodszone ingesteld. Hierdoor wordt de parkeersituatie overzichtelijker. In de omge-ving van de Zeumerseplas mag dan niet meer op en langs de openbare weg worden geparkeerd. Dit zal het aantal voetgangers verder beperken. Wat betreft de voetgangers is er sprake van een acceptabele situatie.

Vraag 2:
Is het college zich bewust van het feit dat tijdens drukke perioden het voor hulpdiensten zeer moeilijk is om bij calamiteiten het recreatieterrein te bereiken?
Antwoord 2:
De hulpdiensten hebben tot op dit moment altijd binnen de daarvoor gestelde normen de plek waar hulpverlening eventueel gewenst is, kunnen bereiken. Wel hebben zich in het seizoen van 2005 een tweetal incidenten voorgedaan, waarbij de politie met hun dienstvoertuig niet de slagboom, die de toegang tot het terrein afsluit, kon passeren. Dit is tijdens het eerder genoemde veiligheidsoverleg besproken, waarna het RGV alle politievoertuigen heeft voorzien van een toegangspas, waarmee dit probleem verhol-pen werd. Mede gelet op het feit, dat er een nieuwe hoofdingang wordt gerealiseerd, zal de verkeersdruk op de toegangswegen verminderen en is er dan ook geen reden om aan te nemen, dat de bereikbaarheid van de hulpdiensten ook tijdens de komende jaren niet voldoende zou zijn.

Vraag 3 en 4:
Is het college ook op de hoogte van het feit dat er geen bemande EHBO post op het terrein aanwezig is en is het college bereid om samen met het RGV te zoeken naar oplossingen om in ieder geval te waarborgen dat er bij ongevallen snel adequate hulp aan slachtoffers kan worden geboden?

Antwoord 3 en 4:
Het recreatiegebied Zeumeren valt onder het beheer van de RGV Holding BV. Het betreft een zogenaamde categorie D zweminrichting. Er zijn voor deze categorie zweminrichtingen geen speciale eisen c.q. veiligheidsnormen met betrekking tot EHBO gesteld en kunnen daarom ook niet worden afgedwongen. Wel heeft het RGV verband-trommels aanwezig in de kiosk op het terrein. Voor spoedeisende hulp wordt in voor-komende gevallen contact opgenomen met de alarmcentrale via het noodnummer 112, waarna een ambulance actie onderneemt.

Vraag 6
Kan de wegsleepregeling ook gebruikt worden nabij het recreatiegebied?

Antwoord 6
Vanaf 28 juni 2006 is de Wegsleepverordening gemeente Barneveld 2006 voor alle wegen binnen de gemeente Barneveld van kracht, dus ook voor de wegen rondom het recreatiegebied. Rondom het recreatiegebied is dit afgelopen maand extra aangegeven met bebording.

Vraag 7
Is het College bereid om samen met het RGV en met de inbreng van Plaatselijk Belang Voorthuizen plannen te ontwikkelen voor een betere ontsluiting van het recreatiegebied inclusief de aanleg van vrijliggende fiets- en wandelpaden?

Antwoord 7
In het verkeersveiligheidsplan van de gemeente Barneveld zijn de wegen als 60 km/u-wegen aangewezen. Het inrichten van de wegen rondom Zeumeren als 60 km/u-zones bevordert de verkeersveiligheid. Helaas ontbreekt het benodigde budget.
Zoals gezegd is de situatie wat betreft de voetgangers acceptabel. Voor het college heeft de realisatie van vrijliggende voetpaden langs de Blotekamperweg en de Zeumerseweg geen prioriteit.
Door de komst van de nieuwe hoofdingang aan de zuidzijde van de Zeumerseplas en de daarmee samenhangende verbeteringen heeft het realiseren van vrijliggende fiets-paden voor het college weinig prioriteit. Hierbij speelt mee dat niet gedurende het hele jaar sprake is van druk fietsverkeer op de Zeumerseweg.

Tot slot wil ik u erop wijzen, dat er op 18 augustus 2006 een al dit voorjaar gepland overleg heeft plaatsgevonden tussen de directie van het RGV, plaatselijk belang Voort-huizen en wethouder van den Hengel. Tijdens dit overleg hebben alle partijen uitge-sproken dat zij met elkaar in gesprek willen en zullen blijven en willen zoeken naar gezamenlijke oplossingen voor de huidige en toekomstige vraagstukken.

Met vriendelijke groet,


D. Bakhuizen J.A.M.L. Houben
secretaris burgemeester

« Terug

Reacties op 'Antwoorden van college over Zeumeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.