Aantal keer gelezen12

‘Vergister hoort op industrieterrein’

1015229donderdag 12 november 2009 15:01

Er tekent zich een raadsmeerderheid af tegen de komst van een mestvergister aan de Lankerenseweg in Voorthuizen. Dat bleek woensdagavond tijdens een extra commissievergadering. ,,Hoort zoiets groots niet thuis op een industrieterrein?”

Daarmee schaarden de meeste commissieleden zich achter de zorgen die omwonenden rondom de Lankerenseweg en Appelseweg hebben. Bij monde van woordvoerder Jaap Wiersema, bewoner van de Appelseweg, gaven deze buurtbewoners te kennen zich vooral zorgen te maken over stank- en geluidsoverlast en gevaarlijke situaties voor voetgangers en fietsers op de Appelseweg en Lankerenseweg door toenemend vrachtverkeer.

,,Daarnaast willen wij weten of door het verbrandingsproces niet de kans bestaat dat neerslag van schadelijke stoffen plaatsvindt en of er ontploffingsgevaar bestaat”, stelde Wiersema woensdagavond, gesteund door de aanwezigheid van bijna vijftig buren.

De mestvergister is een initiatief van drie varkensboeren uit de omgeving. De bedoeling is dat de installatie per jaar 72.000 ton biomassa verwerkt tot biogas. Dat levert jaarlijks voldoende energie op voor het energieverbruik van zo’n 3500 huishoudens. Momenteel ligt ter voorbereiding een voorlopige studie op de milieueffecten (plan-MER) voor, waar de gemeenteraad zich volgende week over buigt. Officieel zijn er drie locaties onderzocht. Naast de Lankerenseweg zijn dat bedrijventerrein Harselaar-Zuid en de Heetkamperweg bij Stroe.

Het college gaf eerder al aan de voorkeur te hebben voor de Lankerenseweg. Grondprijzen voor Harselaar zijn een stuk hoger en de locatie Heetkamperweg ligt dicht bij natuurgebied de Veluwe.

,,We zijn groot voorstander van het idee om duurzame energie op te wekken, toch hebben we sterke twijfels over deze locatie en over de consequentie die deze heeft voor Voorthuizen”, stelde Jan-Willem van den Born (VVD). ,,Er wordt gesteld dat straks per dag twaalf vrachtwagens af en aan rijden om mest aan te voeren. Dat zijn er 3000 per jaar.”

Willem van Essen (Lijst 8): ,,Dit initiatief heeft niets met agrarisch te maken en hoort gewoon thuis op een industrieterrein.” Aat Barendregt (Pro’98): ,,Dit wordt gewoon een grote fabriek, dan is een industrieterrein te prefereren. Bovendien trek ik de objectiviteit van de milieustudie in twijfel. Het lijkt of in de locatiekeuze duidelijk toegeschreven is naar de Lankerenseweg.”

Andere partijen deelden deze zorg. ,,Waarom is bijvoorbeeld alleen bij de locatie Lankerenseweg onderzocht of er voldoende mestaanvoer uit de directe omgeving is en niet bij de andere plekken?”, stelde Ariën Appeldoorn (CDA). ,,Hoe weten we op basis van aannames dat er inderdaad voldoende aanvoer uit de buurt is?”

Jaap van den Top (ChristenUnie): ,,Is er door het college op een creatieve wijze gekeken naar de mogelijkheid om de installatie toch op Harselaar-Zuid te krijgen? Er wordt nu wel makkelijk afgeweken van deze optie. Dit terwijl het ons een betere plek lijkt, stel dat het bedrijf in de toekomst wil uitbreiden.”

Wethouder Aart de Kruijf bestrijdt dat in het milieu-onderzoek naar de mogelijke locaties voor de mestvergister ‘toegeschreven is’ naar de locatie aan de Lankerenseweg. ,,Alle locaties zijn gelijkwaardig aan elkaar behandeld binnen het onderzoek”, stelde hij woensdagavond, naar aanleiding van twijfel hierover vanuit de commissie Grondgebied.

Dat bij de locatie Lankerenseweg de bedrijven van de initiatiefnemers dichtbij staan, is volgens de wethouder een groot pluspunt. ,,Daardoor bestaat voor de mogelijkheid de mest met pijpleidingen aan te voeren, dat scheelt wegverkeer. Feit is dat in de direct omgeving voldoende mest is voor de vergister. Omdat nu nog niet zeker is over de biogasinstallatie er überhaupt komt, is het niet nodig nu al afspraken met mestaanbieders te maken.” Aanbod van voldoende mest voor de locatie op Harselaar is er ook, maar deze plek is voor het college minder aantrekkelijk vanwege de hogere grondprijzen, waardoor het hele project wellicht financieel niet haalbaar zou zijn.

Omwonenden gaven aan zich zorgen te maken over stank- en geluidsoverlast, ontploffingsgevaar en mogelijk neerslag van schadelijke stoffen. ,,De bestaande wegen kunnen de extra vrachtwagens goed aan”, stelde De Kruijf. ,,Als straks de westelijke rondweg er ook nog ligt, wordt die situatie alleen maar beter.” Ook de belasting door geur en geluid valt volgens het college op deze locatie binnen de normen. ,,Met de komst van de installatie hier verdwijnt een bestaand varkensbedrijf, waardoor geur juist afneemt.”

Dinsdag buigt de raad zich over het plan-MER. De bedoeling is dat een commissie dit onderzoek nog beoordeelt. Pas daarna kan een ontwerp-bestemmingsplan worden voorgelegd en volgt een inspraakprocedure.

Bron: Barneveldse krant 

« Terug

Archief > 2009 > november