Aantal keer gelezen9

ChristenUnie: Beloon top Nuon-netwerkbedrijf conform Balkenende-norm

nuon a'damdinsdag 26 mei 2009 20:21

In de raadsvergadering van 26 mei 2009 heeft de raad het voorstel besproken om de aandelen Nuon aan Vattenfall te verkopen. Na enige aarzeling stemt de ChristenUnie fractie in met de verkoop. Ten aanzien van de beloning van de top van het nieuwe netwerkbedrijf N.V. Alliander (waarin de infrastructuur wordt opgenomen) heeft de ChristenUnie het College gevraagd te bepleiten de zogenaamde Balkenende-norm te hanteren. Het college heeft deze suggestie overgenomen en zal hiervoor in de eerstvolgende vergadering van aandeelhouders van de nieuwe N.V. aandacht vragen.

Onderstaand de bijdrage van Heimen Schuring

Meneer de Voorzitter, 

Ik kan u verklappen dat we in de fractie uitgebreid over dit onderwerp hebben gesproken. Rationeel gezien is er veel te zeggen om niet tegen dit voorstel te stemmen, gevoelsmatig stuit het voorstel echter wel op verzet.

Waarom zouden we tegen dit voorstel stemmen? Ons bekruipt het gevoel dat dit de zoveelste privatisering is van een nutsfunctie. En wat hebben de voorgaande privatiseringen ons gebracht? Het vervoer per spoor is opgesplitst in diverse bedrijven die elkaar alleen maar tegen lijken te werken. Ook de postbezorging is geprivatiseerd en geliberaliseerd, maar welke maatschappelijke baten heeft dat opgeleverd? En nu staan we op het punt de energievoorziening voor een deel uit handen te geven. Gaat dat wel goed? Gaat Barneveld straks niet op zwart? We hebben daarom niet zo’n prettig gevoel bij dit voorstel.

Aan de andere kant moeten we realistisch zijn en ook ons verstand gebruiken. Er ligt een splitsingswet en de liberalisering van de energiemarkt is een feit. Via de splitsingwet houden de overheden grip op de infrastructuur van de energievoorziening. Amerikaanse toestanden, waarbij hoogspanningsmasten omkukelen, worden hiermee voorkomen. De liberalisering is enige jaren op Europees en nationaal niveau ingezet en daar hebben we als lokale overheid gewoon mee te dealen. Het is ook waar dat de kans dat Barneveld op zwart gaat wel erg klein is, juist vanwege de splitsing van infrastructuur en de energievoorziening en vanwege het feit dat er momenteel meer dan voldoende concurrentie is op de energiemarkt. Als er een partij omvalt, staat er wel weer een ander op om in dit gat te springen.

Ook als het gaat om de partnerkeuze, vindt onze fractie dat we het veel slechter hadden kunnen treffen. Vattenfall maakt een goede indruk; heeft een grote gasvoorraad en besteedt volop aandacht aan duurzame energie. Ook tijdens een recent werkbezoek door leden van Provinciale Staten bleek dat Vattenfall op tal van zaken een goede kandidaat te zijn.

Voorzitter, na lang beraad wil de ChristenUnie instemmen met de verkoop van de aandelen Nuon aan Vattenfall, niet omdat we staan te springen bij deze overname (ons gevoel houdt ons hierbij tegen), maar omdat we ook wel inzien dat de verkoop een logische volgende stap is in de liberalisering van de energiemarkt. Daarbij komt, dat we onze plek kennen: wij bezitten een bescheiden aandeel in Nuon en niet meegaan betekent dat de waarde van onze aandelen zal verwateren.

We zullen dus geen wensen of bedenkingen bij de verkoop van aandelen N.V. Nuon Energy uiten.

Ten aanzien van het netwerkbedrijf N.V. Alliander hebben we wel een wens. Dit op-en-top nutsbedrijf, 100% in handen van overheden, zal bestuurd gaan worden door een directie of raad van bestuur. We achten het wenselijk dat de nieuwe directie wordt beloond zoals dat binnen de overheid en semi-overheid betamelijk is: beneden de Balkenende-norm. Het is onze wens dat het College dit punt inbrengt bij eerstvolgende vergadering van aandeelhouders van de N.V. Alliander.

Ik dank u wel.

« Terug

Archief > 2009 > mei