Aantal keer gelezen

Raadhuisplein 2 - Week 20

maandag 18 mei 2009 18:26

Maandag 11 mei
Afgelopen zaterdag was ik de gast van de Wereldwinkel. Zij vierden een jubileum: de eerste wereldwinkels werden 40 jaar geleden opgericht. De Barneveldse 30 jaar geleden. Bovendien wordt al weer 15 jaar gebruik gemaakt van gebouw de Ark. En de vrijwilligster van de afdeling boeken zet zich al weer 10 lange jaren in. Een handvol redenen voor een klein feestje.

In de Ark wordt geweldig hard gewerkt door vrijwilligers om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor derde wereld projecten maar ook om zich hard in te zetten voor eerlijke handel en duurzaamheid.

Een man van het Hivos klimaatfonds hield een illustratief verhaal over een duurzame manier van hulp aan mensen in arme landen. Zij worden door de Ark financieel ondersteund. Ze proberen door de leverantie van goeie houtkachels, door veel zuiniger en efficiëntere pottebakkersovens, door kleinschalige biogascentrales de mensen te helpen en te zorgen voor een veel lagere co2 uitstoot.

Geweldig dat er rond deze jubilea een gemeenteraadsvoorstel ligt om toe te werken naar een millenniumgemeente en een nieuw onderdak voor de Ark. Vast en zeker zullen de Arkbewoners in de commissievergadering aanwezig zijn om als dat nodig mocht zijn de raadsleden over de streep te trekken. Want ere wie ere toekomt: het millenniumdebat dat de Ark in de bibliotheek organiseerde heeft stimulerend gewerkt.

Vandaag ook een klas vwo2 leerlingen van het JFC in het raadhuis ontvangen. Hen iets verteld over de gang van zaken in de gemeente. Hoe de politiek werkt. Het was niet de eerste keer dat ik een groep ontving, maar elke keer weer zie je dat de politiek voor heel veel jongeren een ver van mijn bed show is. Monique Rosbergen was er bij om in deze klas van haar dochter ook een bijdrage te leveren. Uiteindelijk zorgde zij voor een kort levendig debat over uitbreiding van museum Nairac. Het ging eraan toe zoals donderdagavond in de commissie samenleving: er was geen meerderheid om de 4 miljoen voor deze uitbreiding (nu) beschikbaar te stellen.

Vanavond op visite bij de Stichting voor oude muziek in Barneveld. Het Barneveldse barok ensemble trad op in de bibliotheek. Een prima plek voor zo’n concert. Het klonk als een klok. Deze avond was er een jonge Barneveldse zangeres aan het ensemble toegevoegd die de koffiecantate van Bernier zong. Prachtig. (stom dat ik haar naam vergeten ben)

Dinsdag 12 mei
Eerder schreef ik over de leerlingen in Barneveld die op de Barneveldse Bevrijdingsdag een herdenking hielden. Vandaag deden in Voorthuzien de leerlingen van de Wilhelminaschool mee bij de herdenking van de huzaren die aan het begin van de oorlog in Voorthuizen zijn gesneuveld. Er was een groot aantal militairen bij aanwezig; er werd veel gesalueerd en gemarcheerd. Ook hier was er door de leerlingen in de les aandacht besteed aan de oorlog, vrijheid, enz. Ook hier droegen de kinderen gedichten voor en legden zij een krans. Er waren nog slechts enkele oud-strijders aanwezig, maar hun plekken worden veelvuldig ingenomen door familieleden van latere generaties: bewijs dat de oorlog en vrede bij mensen bewust voortleeft. Zoals ik al eerder zei: mijn wens is dat er volgend jaar ook in De Glind en in Garderen door de plaatselijke scholen een bijdrage wordt geleverd in het kader van “adopteer een monument”. Ik zal m’n best ervoor doen.

Om 17.30 uur mocht ik op de gong van de Beursvloer slaan en begon de vlotte handel tussen verschillende aanbieders. Een handel in diensten en mogelijkheden en met een gesloten portemonnee. De medewerkers van een afdeling op het gemeentehuis boden zich aan voor een middagje vrijwilligerswerk: met zo’n 50 man kan heel wat werk verzet worden met een fiks portie voldoening als resultaat. De Klup (activiteiten voor gehandicapten) konden door de SWOB aan onderdak geholpen worden voor bepaalde activiteiten. Er waren originele vormen waarop men aandacht voor zijn vraag aan de dag legde. En hier moet gezegd dat deze happening niet zou bestaan zonder de inzet van de VCB!

‘s Avonds de commissie bestuur. Vanavond staat het punt financiering van de nieuwe Meerwaarde op de agenda. Bij vele raadsleden is er het bewustzijn dat het om een onvoorstelbaar bedrag gaat: 24,7 miljoen. (zo’n bedrag is in Barneveld nog nooit eerder in 1 keer uitgegeven) En daar komt nog meer dan 10 miljoen van de meerwaarde bij. Iedereen wil deze nieuwe school. Het is wel ingewikkeld praten omdat er nogal wat documenten vertrouwelijk zijn omdat anders de aanbesteding ongunstig beïnvloed zou kunnen worden. Als de raad binnenkort geen dringende op en aanmerkingen heeft kan de school verder met de voorbereidingen van de bouw. Dan zal de aanbesteding snel starten en kan er hopelijk in maart 2010 de eerste schop in de grond. En als alles dan meezit moet de school zomer 2011 in gebruik genomen kunnen worden.

En na deze vergadering moest ik nog op de fiets naar huis: voor het eerst op dit late tijdstip.


Woensdag 13 mei
Vandaag stond in het teken van de media en het openbaar voorgezet onderwijs. Vanmorgen eerst op een van de openbare basisscholen een live radio-uitzending over de mogelijke komst van een vo school voor openbaar onderwijs. De initiatiefgroep, iemand van de school en ik mochten wat zeggen in het KRO programma koffiecorner. En zoals het wel vaker gaat: als er één schaap over de dam is volgen er meer. ‘s Middags is rtv Gelderland met de camera in Barneveld om een interview af te nemen. En deze dag stond er ook een artikel in de Volkskrant (en donderdag zou Trouw ook nog volgen.)

Ik verbaas me over de media aandacht. En het gaat er niet om dat het slechts één keer in een eeuw voorkomt dat er een onderzoek plaatsvindt naar de mogelijkheden van vestiging van een school voor openbaar vo. Maar in de media klinkt die combinatie zo schitterend: een behoudende gemeente (wat daar ook van klopt en wat je daar ook onder moet verstaan) waar zoveel nieuwe kerken gebouwd zijn en waar nu openbaar onderwijs een plekje opeist? Ingrediënten voor een smakelijk menu!

De radio en tv zijn kort en vluchtig. De kranten niet. Het verbaast me dat de kranten zo weinig diepgang aan de dag leggen. En doodeenvoudig suggereren dat het gemeentebestuur (“beheerst door de christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie”) er alles aan doet om de komst tegen te houden. Jammer dat de gebeurtenissen van de afgelopen jaren niet worden opgepikt: het was pas eind 2005 dat er een onderzoek (indirecte meting) gedaan was en waarop de raad verder geen initiatief nam. En sindsdien is er bij mij nooit iemand aandacht komen vragen voor een school voor openbaar vo, niet door ouders, niet door vos abb, de belangenbehartiger van het openbaar onderwijs. Is het dan zo verkeerd te denken dat er dan ruim 3 jaar later niet veel veranderd zal zijn?

Van de initiatiefgroep begreep ik dat ze wachten met zich omvormen tot een officiële stichting of vereniging totdat de uitslag van het nu lopende onderzoek bekend is en als de uitslag voldoende hoopgevend is.

Als de onderzoeksresultaten bekend zijn zal ik deze natuurlijk zsm ter hand stellen van de initiatiefgroep die dan op haar beurt de eerste contacten moet leggen met een vo school voor openbaar onderwijs die dan op basis van de cijfers moet inschatten of voor hen een nevenvestiging haalbaar en realiseerbaar is. Pas dan komt de stap om een vraag bij de gemeente voor huisvesting neer te leggen die dan betrokken moet worden bij de begrotingsbehandeling t.b.v. het begrotingsjaar 2011.

Net als iedereen ben ik heel benieuwd naar de uitslag van die directe meting. Deze wordt nog voor de zomervakantie verwacht. En dan zal ik er realistisch mee omgaan zoals van mij verwacht mag worden. En daar staat mijn politieke achtergrond of die van het college los van.

Donderdag 14 mei
Vandaag heb ik met enkele ambtenaren een concept voorstel besproken over enkele belangrijke aanpassingen van de bijzondere bijstand regelingen. Op basis van ervaringen valt er best weer wat te verbeteren. Ook de aanschaf van computers voor schoolkinderen is een item dat daarin moet worden meegnomen. Dat is nu al mogelijk via de regeling duurzame gebruiksgoederen, maar daarover kun je maar 1 keer per 3 jaar beschikken. Het is nog behoorlijk ingewikkeld; er zijn zeker een stuk of vier verschillende regelingen die effect hebben op elkaar. Ik merk dat de bespreking tot verbeteringen leidt en de regelingen zo nog meer gaan betekenen voor de mensen voor wie het is bedoeld.

Ik merk ook elke keer weer dat ambtelijke taal voor buitenstaanders zo moeilijk te vatten is. Vanmorgen was er in de hoorzitting een echtpaar dat de motor op de tandem die voor trapondersteuning moet zorgen niet vergoed kreeg vanuit de Wmo. De reden was dat deze algemeen gebruikelijk/beschikbaar is. Dat betekent dat bij de beoordeling of je iets krijgt toegewezen eerst bepaald wordt door de vraag of het een hulpmiddel is dat door heel veel mensen gebruikt wordt. Als dat zo is, valt deze buiten vergoeding. Je ziet inderdaad veel mensen zonder beperking ook met trapondersteuning op de fiets: algemeen gebruikelijk dus.

Tussendoor even naar het Groenhorst geweest om even alle partijen te ontmoeten die het initiatief voor een onderzoek naar de mogelijkheid van een kinderboerderij steunen. Een brede groep: scholen, maar ook Gelders Landschap, IVN en dus ook de gemeente. In de loop van juni wordt het subsidiebericht verwacht. Dan weten we of het onderzoek er komt of niet.

Ik heb al wel gepleit voor versterking van bestaande elementen. Het goed florerende biologisch centrum, het prachtige Schaffelaarse bos en PTC+ en Groenhort om de hoek maakt een onderlinge versterking wel heel denkbaar.

Deze avond ben ik bijna voor niks naar de commissievergadering gekomen. Gelukkig stelde de heer Appelman een vraag over de stand van zaken van de statushouders. Anders was ik voor niks gekomen.

Nu het toch over de statushouders gaat: we hebben de taakstelling voor eerste helft 2009 vrijwel helemaal afgewerkt. Er is nog wel een behoorlijk aantal zogenoemde pardonners die vor 1 januari 2010 moet worden ondergebracht. Dat wordt nog een hele opgave. Zeker als u weet dat door de crisis er ook in de huurwoningen van de WSB zeer weinig mutaties optreden: er komen dus gewoonweg heel erg weinig woning vrij om toe te wijzen.

Vrijdag 15 mei
Er ligt een voorstel over de Antoniusschool klaar voor bespreking in B&W en om daarna door te worden gestuurd naar de raad. Ik heb er behoefte aan om aan de school even kort uit te leggen hoe het proces nu gaat lopen en hen er ook op te wijzen wat hun rol in dit traject kan zijn. Ik kan met waardering zeggen dat de verstandhouding met de school goed is.

Vanmiddag mag ik naar Amersfoort om overleg te hebben met de onderwijswethouders uit de regio. Vragen over regionalisering van de leerplicht en passen onderwijs komen aan de orde. Het is aan het eind van de middag als ik naar huis rij. Het was een volle week, compleet met 4 avondenverplichtingen. Ik merk dat het niet gezond is als dat elke week zo zou zijn.

Morgen maar eens rustig aan doen; hoewel. Ook morgen word ik in Barneveld verwacht, maar daarover volgende week meer.

 U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij <at> barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > mei