Aantal keer gelezen8

Raadhuisplein 2 - Week 21

maandag 25 mei 2009 08:32

Maandag 18 mei
Afgelopen zaterdag was het in het zwembad van de Veluwehal een spektakel van jewelste. Vanaf 10.00 uur werd er in estafettevorm stevig baantjes getrokken voor het goede doel. Minister Andre Rouvoet kwam zelfs het startschot geven. De mensen van De Klup die elke zaterdag een uur zwemmen onder begeleiding verzorgen voor mensen met een beperking deden ook mee en hadden mij gevraagd of ik met de Klup mee wilde doen.

Ik moet de organisatie ( Rotary Voorthuizen-Veluwezoom) (de heren Emants en Kleijer) een compliment maken. Alles was goed verzorgd en liep op rolletjes. Om 13.00 uur mochten wij een duik nemen. Ik had me psychisch voorbereid op een estafette met 8 personen (dan is je uithijgtijd optimaal) maar het bleek om twee groepen van 4 te gaan! Dan ben je wel erg snel weer aan de beurt om de volgende twee baantjes te maken. Ook al is mijn conditie niet slecht en vind ik zwemmen nog leuk ook, een snelle zwemmer ben ik niet. En als je dan onder het gejoel je tempo opvijzelt vraagt dat heel wat van een gelegenheidszwemmer.

Maar het resultaat was er naar: 86 baantjes voor onze groep in 3 kwartier (altijd leuk om sneller te zijn dan de CU-fractie). Dankzij die lange benen en armen van sommige Klupleden!

Het is een feest om met de mensen van de Klup te mogen zwemmen. Ze zijn zo enthousiast en lekker ongedwongen als maar mogelijk is. De opbrengst  (rond de 30.000 euro!) gaat naar India: stichting BoysHome (opvanghuizen voor kinderen en verstandelijk gehandicapten in de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka.  


Dinsdag 19 mei

Vanmiddag ging een langgekoesterde wens voor een deel in vervulling. In het kader van de naturalisatieceremonie van morgen worden er vandaag 3 gastlessen gegeven in havo 3 van het Witsius. Samen met Bertil Rebel van communicatie, iemand van burgerzaken en iemand die morgen haar Nederlanderschap verkrijgt gaan we aan de klas het e.e.a. vertellen over statushouders, nieuwe Nederlanders en de naturalisatie.

Al 3 jaar vinden er naturalisatieceremonies plaats, maar daar is naast enkele schaarse familieleden of bekenden geen publiek bij aanwezig. En dat vind ik armoede. Het is goed voor de Nederlanders om te beleven hoe het gaat met zo’n ceremonie en om wíe het gaat. Door nu klassen te betrekken komt de wereld van de nieuwe Nederlanders toch wat dichter bij de Nederlanders van geboorte.

Naast mijn verhaal, vertelde ook een nieuwe Nederlander haar geschiedenis en ervaringen. En communicatie had gezorgd voor een quiz waarmee getoetst kan worden hoe goed de Barneveldse jongeren Barneveld eigenlijk kennen. (een soort inburgeringstoets dus)

Jammer genoeg hebben deze leerlingen, die absoluut optimaal betrokken waren bij het onderwerp, morgen een excursie en kunnen ze niet aanwezig zijn. Dat gaat gebeuren bij de volgende ceremonie die in juni gaat plaatsvinden.

Woensdag 20 mei
Gisterenavond ben ik op de openbare Zandbergbasisschool geweest. Het was prachtweer en dat hielp eraan mee dat bijna alle kinderen en ouders op het plein aanwezig waren om de onthulling van een lieve-heers-beest-tegel  bij de ingang van het plein bij te wonen. In alle klassen was er aandacht besteed aan zorg om elkaar. Aan dat het goed is om te beginnen om goed naar elkaar te luisteren. Dat het niks is om de baas te spelen. Dat we er met zijn allen oog voor hebben dat er niemand alleen overschiet. De kinderen konden me het prima uitleggen wat ze hadden geleerd. Dat belooft veel goeds voor de praktijk voor morgen.

Ook de leerkrachten en de directie hadden een cursus gevolgd op dit vlak. Om ook in hun eigen gedrag en functioneren de principes van een goeie manier van omgaan met elkaar te kunnen uitstralen. Deze Zandbergschool was de eerste die deze cursus heeft voltooid en daarom de eerste “kanjerschool” van Nederland genoemd mag worden. Heel waardevol voor nu en later om hier op school aandacht aan te besteden. Een gezonde samenleving staat of valt ermee. 

Zoals ik gisteren al vertelde was er vandaag weer een naturalisatieceremonie. Nu heb ik daar al eens eerder over verteld en dus zou ik in herhaling kunnen vallen. Maar één ding is helemaal nieuw: sinds 1 maart is het verplicht dat de genaturaliseerde een eed of gelofte aflegt. Het wordt de verklaring van verbondenheid genoemd. Verbondenheid met de grondwet en de wetten van het koninkrijk Nederland, de rechten en de plichten. Van de 3 personen kwam er 1 in aanmerking voor de gelofte; de anderen waren van voor 1 maart. Ik vind dit een heel goede zaak. Het onderstreept nog nadrukkelijker de consequenties van het Nederlander worden en het geeft nadruk aan de verantwoordelijkheid die men op zich neemt als men Nederlander wordt. (tussen haakjes: soms heb ik de indruk dat sommige Nederlanders van geboorte ook nog wel wat zouden kunnen opsteken van een inburgeringscursus en dat voor hen de verklaring van verbondenheid ook geen overbodige luxe zou zijn)

Donderdag 21 mei
Gisterenavond zou een tv-programma aandacht besteden aan de actualiteit van het openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld. De opnames waren dinsdagmiddag al gemaakt. Nu heb ik gelukkig afgeleerd om rond te bazuinen dat ik op tv kom. Maar aan je kinderen moet je zoiets toch sms-en, vind ik. Gisterenavond zat ik lekker in de tuin de sudoku van die dag nog te maken toen ik een geïrriteerd smsje kreeg waarin m’n zoon meldde voor niks naar dat programma (een vandaag) had zitten kijken: Barneveld was helemaal niet in beeld. Daarmee is wel aangegeven dat het item Barneveld gebruikt wordt als een opvulmiddel voor lege momenten. Mijn gewoonte om liever niet naar mezelf te kijken als ik eens op tv ben, is zo gek nog niet. Lang houdbaar is de opname niet: zodra de onderzoeksresultaten van de directe meting bekend zijn ziet de wereld er weer anders uit. 

Vandaag was het Hemelvaartsdag. Een aparte dag. Je gaat naar de kerk. Je staat stil bij de Thuiskomst van de Here Jezus bij zijn Hemelse Vader. Je denkt aan wat Jezus tot stand bracht voorafgaand aan deze thuiskomst. En daarna is het ineens een gewone vrije dag, met ruimte voor geklus.  


Vrijdag 22 mei

Ook al heb ik deze dag vrij, toch heb ik nog wel een klein item op mijn lever dat ik kwijt wil. Afgelopen woensdagmiddag was er de zogenaamde denktank primair onderwijs. Een vertegenwoordiging van alle basisscholen van Barneveld denkt dan samen met de gemeente na over zaken die de school aangaan nog voor dat er zaken formeel bekrachtigd worden. Voor vandaag stond er maar 1 punt op de agenda , maar wat voor een!

Er is door de VNG een nieuwe huisvestingsverordening gemaakt. Nu gebeurt dat wel vaker vanwege nieuwe ontwikkelingen. Maar dit keer is het meer dan een kleine aanpassing.  Tot nu toe is het zo dat een school bij een bepaald aantal leerlingen één of meerdere nieuwe lokalen mag bijbouwen.  Die uitbreidingen hebben altijd een uniek karakter omdat de uitbreiding bij het ene gebouw een andere aanpassing vergt dan bij het andere.

Nu is het principe van de nieuwe verordening dat er niet meer gerekend wordt in lokalen maar in vierkante meters. Een school kan er dus voor kiezen om een kleiner lokaal te nemen en meer andersoortige werkruimtes.

Deze nieuwe methode biedt de scholen zeer waarschijnlijk mee vrijheid. Maar de regeling is niet zonder consequenties als je hem ongezien invoert.

De gemeente heeft een inventarisatie laten doen naar de exacte vierkante meters van alle scholen. En daar uit komt naar voren dat bij toepassing van de nieuwe verordening sommige scholen bij een uitbreiding van leerlingenaantal geen gebouwuitbreiding krijgen omdat hun huidige gangen en lokalen ruimer zijn en ze bij een vierkante meter telling te ruim in hun jasje zitten. Maar daarmee hebben ze niet een noodzakelijk extra lokaal ter beschikking. Daardoor moet de gemeente nogal wat overgangsbepalingen maken om te voorkomen dat de nieuwe verordening sommige scholen bevoor- of benadeelt.

Hoe mooi de nieuwe modelverordening ook is, het vergt een enorm tijdsbeslag voor de gemeente om e.e.a. goed in beeld te krijgen en de consequenties inzichtelijk en beheersbaar te maken.

De scholen denken constructief mee en zijn blij dat we de verordening niet onverkort op 1 januari 2009 hebbe ingevoerd. (sommige gemeenten hebben dat gedaan zonder zichzelf enig inzicht verschaft te hebben in de gevolgen van het nieuwe verdeelsysteem!

Planning is dat de raad met enige aanpassingen voor het einde van het jaar de verordening kan gaan vaststellen.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij <at> barneveld.nl

Maandag 18 mei

Afgelopen zaterdag was het in het zwembad van de Veluwehal een spektakel van jewelste. Vanaf 10.00 uur werd er in estafettevorm stevig baantjes getrokken voor het goede doel. Minister Andre Rouvoet kwam zelfs het startschot geven. De mensen van De Klup die elke zaterdag een uur zwemmen onder begeleiding verzorgen voor mensen met een beperking deden ook mee en hadden mij gevraagd of ik met de Klup mee wilde doen.

Ik moet de organisatie ( Rotary Voorthuizen-Veluwezoom) (de heren Emants en Kleijer) een compliment maken. Alles was goed verzorgd en liep op rolletjes.  Om 13.00 uur mochten wij een duik nemen. Ik had me psychisch voorbereid op een estafette met 8 personen (dan is je uithijgtijd optimaal) maar het bleek om twee groepen van 4 te gaan! Dan ben je wel erg snel weer aan de beurt om de volgende twee baantjes te maken. Ook al is mijn conditie niet slecht en vind ik zwemmen nog leuk ook, een snelle zwemmer ben ik niet. En als je dan onder het gejoel je tempo opvijzelt vraagt dat heel wat van een gelegenheidszwemmer.

Maar het resultaat was er naar: 86 baantjes voor onze groep in 3 kwartier (altijd leuk om sneller te zijn dan de CU-fractie). Dankzij die lange benen en armen van sommige Klupleden!

Het is een feest om met de mensen van de Klup te mogen zwemmen. Ze zijn zo enthousiast en lekker ongedwongen als maar mogelijk is.

De opbrengst  (rond de 30.000 euro!) gaat naar India: stichting BoysHome (opvanghuizen voor kinderen en verstandelijk gehandicapten in de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka.  

Dinsdag 19 mei

Vanmiddag ging een langgekoesterde wens voor een deel in vervulling. In het kader van de naturalisatieceremonie van morgen worden er vandaag 3 gastlessen gegeven in havo 3 van het Witsius. Samen met Bertil Rebel van communicatie, iemand van burgerzaken en iemand die morgen haar Nederlanderschap verkrijgt gaan we aan de klas het e.e.a. vertellen over statushouders, nieuwe Nederlanders en de naturalisatie.

Al 3 jaar vinden er naturalisatieceremonies plaats, maar daar is naast enkele schaarse familieleden of bekenden geen publiek bij aanwezig. En dat vind ik armoede. Het is goed voor de Nederlanders om te beleven hoe het gaat met zo’n ceremonie en om wíe het gaat. Door nu klassen te betrekken komt de wereld van de nieuwe Nederlanders toch wat dichter bij de Nederlanders van geboorte.

Naast mijn verhaal, vertelde ook een nieuwe Nederlander haar geschiedenis en ervaringen. En communicatie had gezorgd voor een quiz waarmee getoetst kan worden hoe goed de Barneveldse jongeren Barneveld eigenlijk kennen. (een soort inburgeringstoets dus)

Jammer genoeg hebben deze leerlingen, die absoluut optimaal betrokken waren bij het onderwerp, morgen een excursie en kunnen ze niet aanwezig zijn. D at gaat gebeuren bij de volgende ceremonie die in juni gaat plaatsvinden. 

Woensdag 20 mei

Gisterenavond ben ik op de openbare Zandbergbasisschool geweest. Het was prachtweer en dat hielp eraan mee dat bijna alle kinderen en ouders op het plein aanwezig waren om de onthulling van een lieve-heers-beest-tegel  bij de ingang van het plein bij te wonen. In alle klassen was er aandacht besteed aan zorg om elkaar. Aan dat het goed is om te beginnen om goed naar elkaar te luisteren. Dat het niks is om de baas te spelen. Dat we er met zijn allen oog voor hebben dat er niemand alleen overschiet. De kinderen konden me het prima uitleggen wat ze hadden geleerd. Dat belooft veel goeds voor de praktijk voor morgen.

Ook de leerkrachten en de directie hadden een cursus gevolgd op dit vlak. Om ook in hun eigen gedrag en functioneren de principes van een goeie manier van omgaan met elkaar te kunnen uitstralen. Deze Zandbergschool was de eerste die deze cursus heeft voltooid en daarom de eerste “kanjerschool” van Nederland genoemd mag worden. Heel waardevol voor nu en later om hier op school aandacht aan te besteden. Een gezonde samenleving staat of valt ermee. 

Zoals ik gisteren al vertelde was er vandaag weer een naturalisatieceremonie. Nu heb ik daar al eens eerder over verteld en dus zou ik in herhaling kunnen vallen. Maar één ding is helemaal nieuw: sinds 1 maart is het verplicht dat de genaturaliseerde een eed of gelofte aflegt. Het wordt de verklaring van verbondenheid genoemd. Verbondenheid met de grondwet en de wetten van het koninkrijk Nederland, de rechten en de plichten. Van de 3 personen kwam er 1 in aanmerking voor de gelofte; de anderen waren van voor 1 maart. Ik vind dit een heel goede zaak. Het onderstreept nog nadrukkelijker de consequenties van het Nederlander worden en het geeft nadruk aan de verantwoordelijkheid die men op zich neemt als men Nederlander wordt. (tussen haakjes: soms heb ik de indruk dat sommige Nederlanders van geboorte ook nog wel wat zouden kunnen opsteken van een inburgeringscursus en dat voor hen de verklaring van verbondenheid ook geen overbodige luxe zou zijn) 

Donderdag 21 mei

Gisterenavond zou een tv-programma aandacht besteden aan de actualiteit van het openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld. De opnames waren dinsdagmiddag al gemaakt. Nu heb ik gelukkig afgeleerd om rond te bazuinen dat ik op tv kom. Maar aan je kinderen moet je zoiets toch sms-en, vind ik. Gisterenavond zat ik lekker in de tuin de sudoku van die dag nog te maken toen ik een geïrriteerd smsje kreeg waarin m’n zoon meldde voor niks naar dat programma (een vandaag) had zitten kijken: Barneveld was helemaal niet in beeld. Daarmee is wel aangegeven dat het item Barneveld gebruikt wordt als een opvulmiddel voor lege momenten. Mijn gewoonte om liever niet naar mezelf te kijken als ik eens op tv ben, is zo gek nog niet. Lang houdbaar is de opname niet: zodra de onderzoeksresultaten van de directe meting bekend zijn ziet de wereld er weer anders uit. 

Vandaag was het Hemelvaartsdag. Een aparte dag. Je gaat naar de kerk. Je staat stil bij de Thuiskomst van de Here Jezus bij zijn Hemelse Vader. Je denkt aan wat Jezus tot stand bracht voorafgaand aan deze thuiskomst. En daarna is het ineens een gewone vrije dag, met ruimte voor geklus.  

Vrijdag 22 mei

Ook al heb ik deze dag vrij, toch heb ik nog wel een klein item op mijn lever dat ik kwijt wil. Afgelopen woensdagmiddag was er de zogenaamde denktank primair onderwijs. Een vertegenwoordiging van alle basisscholen van Barneveld denkt dan samen met de gemeente na over zaken die de school aangaan nog voor dat er zaken formeel bekrachtigd worden. Voor vandaag stond er maar 1 punt op de agenda , maar wat voor een!

Er is door de VNG een nieuwe huisvestingsverordening gemaakt. Nu gebeurt dat wel vaker vanwege nieuwe ontwikkelingen. Maar dit keer is het meer dan een kleine aanpassing.  Tot nu toe is het zo dat een school bij een bepaald aantal leerlingen één of meerdere nieuwe lokalen mag bijbouwen.  Die uitbreidingen hebben altijd een uniek karakter omdat de uitbreiding bij het ene gebouw een andere aanpassing vergt dan bij het andere.

Nu is het principe van de nieuwe verordening dat er niet meer gerekend wordt in lokalen maar in vierkante meters. Een school kan er dus voor kiezen om een kleiner lokaal te nemen en meer andersoortige werkruimtes.

Deze nieuwe methode biedt de scholen zeer waarschijnlijk mee vrijheid. Maar de regeling is niet zonder consequenties als je hem ongezien invoert.

De gemeente heeft een inventarisatie laten doen naar de exacte vierkante meters van alle scholen. En daar uit komt naar voren dat bij toepassing van de nieuwe verordening sommige scholen bij een uitbreiding van leerlingenaantal geen gebouwuitbreiding krijgen omdat hun huidige gangen en lokalen ruimer zijn en ze bij een vierkante meter telling te ruim in hun jasje zitten. Maar daarmee hebben ze niet een noodzakelijk extra lokaal ter beschikking. Daardoor moet de gemeente nogal wat overgangsbepalingen maken om te voorkomen dat de nieuwe verordening sommige scholen bevoor- of benadeelt.

Hoe mooi de nieuwe modelverordening ook is, het vergt een enorm tijdsbeslag voor de gemeente om e.e.a. goed in beeld te krijgen en de consequenties inzichtelijk en beheersbaar te maken.

De scholen denken constructief mee en zijn blij dat we de verordening niet onverkort op 1 januari 2009 hebbe ingevoerd. (sommige gemeenten hebben dat gedaan zonder zichzelf enig inzicht verschaft te hebben in de gevolgen van het nieuwe verdeelsysteem!

Planning is dat de raad met enige aanpassingen voor het einde van het jaar de verordening kan gaan vaststellen.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > mei