Aantal keer gelezen2

Raadhuisplein 2 - week 34

maandag 25 augustus 2008 18:59

Maandag 18 augustus
Bij de gemeente worden ook fouten gemaakt. Dat moeten we eerlijk zeggen. Ook al geef ik daarmee geen voeding aan die burgers die net doen alsof dat dat de gewoonste zaak van de wereld is. Zonder dat ik er als vakwethouder bij betrokken was, was er in mijn vakantie op basis van klachten besloten om het bruggetje bij de Schoutenstraat (bij de GvP-locatie van De Meerwaarde) voor fietsers en voetgangers te gaan afsluiten. Toen ik daarvan hoorde hebben we een overleg gearrangeerd met de rayonbeheerder en een van de leden van het wijkplatform. Er is bij dat bruggetje soms sprake van overlast. En ook de school merkt daar het een en ander van. Maar als schakel in een fietsroute is deze brug onmisbaar. Bovendien vind ik het onverstandig om op dit moment de beslissing te nemen. Laten we eerst zorgen dat we weten hoe de exacte invulling van dit onderwijsterrein wordt als het Witsius, locatie van het Van Lodenstein zich hier heeft gevestigd.

De overlast is bij de gemeente absoluut bekend, niet voor niks wordt er door de wijkagent en de jongerenwerker aandacht aan besteed. Wat de mensen van het wijkplatform een lief ding waard zou zijn is dat de leerlingen er eens een gewoonte van gingen maken om hun lege blikjes en ander verpakkingsmateriaal gewoon in een prullenbak te gooien. Die overlast is nog het simpelst te vermijden, als we dat echt willen met elkaar.

Dinsdag 19 augustus

Er komt in Voorthuizen een gedichtenroute! Al weer een aantal jaren geleden werd er bij het in gebruik nemen van een nieuwe wijk door mevrouw Van Drie een gedicht gemaakt bij een aantal straten. De toenmalige burgemeester beloofde haar dat daar iets mee gedaan moest worden. Maar het leek een belofte te blijven. Maar dan kent u mevrouw Van Drie nog niet. Zij heeft de gemeente eraan herinnerd dat die gedichten een functie zouden krijgen.

Of het is omdat ik van gedichten hou weet ik niet, maar aan mijn portefeuille werd de realisering ervan opgedragen. Ik heb aan de dichteres en aan de oud-archivaris Crebolder gevraagd om wat meer punten van een gedicht en een korte toelichting te voorzien. Dat is nu bijna gereed. Het gaat niet meer lukken om het op 31 augustus, de feestelijke opening van het vernieuwde centrum van Voorthuizen, al te kunnen openen, maar het zal niet lang meer op zich laten wachten.

Daarmee kom ik tot de ontdekking dat Voorthuizen al twee dingen heeft die Barneveld niet heeft: een gedichtenroute en een openbaar toilet. Elke Voorthuizenaar die nog durft klagen over achterstelling t.o.v. Barneveld die moet zich schamen.

Woensdag 20 augustus

Vandaag was mevrouw Ortega, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie op bezoek in Barneveld. Het ging haar om de gastouderbureaus. In de plannen van de staatssecretaris staan met name de gastouderbureaus op de tocht. De vraag is nu of dat terecht is.

Nu weet ondertussen iedereen wel dat het geld dat de overheid steekt in de subsidiering van kinderopvang geen grenzen lijkt te kennen en dat daar echt wel wat aan gedaan moet worden. Maar gastouderbureaus vervullen wel een heel belangrijke functie. Zij maken het mogelijk dat individuele ouders voor een, twee of drie kinderen enkele dagen in de week een kind opvangen. Die kleinschalige en bijzonder kindvriendelijke vorm van kinderopvang komt juist in plattelandsgebieden heel veel voor. (daar is in een huis/boerderij nog wel een beetje ruimte over) en zonder die kleinschalige opvang zouden de wachtlijsten alleen maar weer toenemen. Bovendien vraag ik me af of een kleinschalige opvang niet veel goedkoper is vanwege de lage investeringskosten.

Ik denk wel dat er van ouders die bewust kiezen voor kinderopvang en van werkgevers die hun personeel niet graag willen missen een grotere eigen bijdrage verwacht mag gaan worden. Ik denk dat dat ook een rechtvaardiger gevoel geeft naar ouders die er bewust voor kiezen om geen gebruik te maken van kinderopvang en daardoor een flink stuk inkomen missen.

Donderdag 21 augustus

Vandaag een gesprek gehad met mevrouw Van de Berg, directeur van Dolfijn kinderopvang. Voor de vakantie sprak zei in in de commissie Samenleving en discussieerde de commissie met mij over de vestiging van kinderopvang in de nieuwe wijkschool in de Burgt. In die vergadering had ik al beloofd om het gesprek met mevrouw Van de Berg na de vakantie aan te gaan; met het doel alle eventuele wederzijdse misverstanden of onduidelijkheden uit de wereld te helpen. Het gesprek was de moeite waard.

Als mevrouw Van de Berg vorig jaar bij de besprekingen over wel of niet deelname in de Burgtschool had geweten wat de huurprijzen zouden worden voor kinderopvang zou zij alsnog afstand doen van haar beleidslijn om geen peuterspeelzaalwerk te doen en die tak van werk aan haar bedrijf toegevoegd hebben. Destijds is de huurprijs niet aan de orde gekomen omdat de Dolfijn destijds een voorkeur had voor eigen ruimte en niet aan het criterium van het leveren van peuterspeelzaalwerk wilde voldoen. Bovendien was toen de aanbesteding nog niet afgerond en was er nog geen marktconforme huurprijs te berekenen.

Dolfijn is een goede en betrouwbare organisatie voor kinderopvang in Barneveld. Bij toekomstige ontwikkelingen zal de gemeente haar zeker opnieuw betrekken. En ik ben benieuwd of onderhandelingen met de afdeling grondzaken ertoe zullen leiden dat mevrouw Van de Berg een eigen nieuwe vestiging van Dolfijn gaat stichten in Barneveld.

Vrijdag 22 augustus

Het voorrecht van een wethouder is dat hij met veel mensen in contact mag komen. Dat verrijkt m'n leven. Vandaag had ik een ontmoeting met de heer Van Geresteyn. Hij is één van de oudsten [kheb het hier niet over leeftijd als u dat soms mocht denken] van de Kruispunt-gemeente in Voorthuizen. Hij mag zich full time voor deze gemeente inzetten.

Nu stond er pas geleden in de krant (pracht nieuws natuurlijk) dat kerken zo veel bijdragen aan de samenleving, dat dit de overheid heel veel geld uitspaart. Nu wist ik dat allang. Al die voorgangers en gemeenteleden die troost en steun bieden aan mensen in moeilijke omstandigheden. Geweldig.Van meet af aan ben ik er al van overtuigd geweest dat de overheid een open oog moet hebben voor de kerkelijke gemeenschappen. We kunnen elkaar helpen, versterken.

Het kruispunt zoekt dat contact met de overheid. Meedenken over de toekomst van voorzieningen, bijdragen aan het bieden van vrijwilligers op allerlei gebied.

Nu weet ik best dat het Kruispunt niet bepaald de enige kerkelijke gemeenschap in onze gemeente is. Maar na al die aandacht voor de kerken met de grootste gebouwen en de hoogste torens vind ik het ook wel mooi om eens een gemeente met een andere kleur en inhoud te ontmoeten.

De voorganger bood spontaan aan om bij hem gebedspunten aan te dragen; punten die spelen bij het gemeentebestuur, in de politiek, bij de mensen in de straat. Ik kom daar op terug. Dat is ook: elkaar versterken.

En ik hoop ook nog eens een bijeenkomst in het Trefpunt (een gebouw van de gemeente dat op zondag helemaal wordt afgehuurd door Kruispunt) (zo nauw werken we al samen!) bij te wonen.

U wilt reageren? Plaats hieronder uw reactie of stuur de wethouder een mailbericht.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht