Waardering voor vrijwilligers en mantelzorgers, geen woorden maar daden!

Cobi Hoogenhout verzorgde de inwendige mensdonderdag 10 juli 2008 18:15

In de raadzaal wordt regelmatig de loftrompet gestoken over de vrijwilligers die op diverse manieren in onze gemeente actief zijn. Zonder vrijwilligers zijn we nergens.

Ook de ChristenUnie is blij met de vele vrijwilligers, maar wilde wel  eens wat meer dan alleen mooie woorden over het vele goede vrijwilligerswerk dat wordt gedaan. Daarom heeft de ChristenUnie tijdens de kaderstellende raad twee voorstellen gedaan om in een concrete vorm ‘dank je wel’ tegen vrijwilligers en mantelzorgers te zeggen.

Allereerst wilden we voor hen een kortin
gskaart. In Apeldoorn is zo’n kaart inmiddels geïntroduceerd en krijgen vrijwilligers en mantelzorgers op vertoon van de kaart korting in restaurants en winkels en kunnen ze gratis naar het museum. Prima initiatief, moeten we ook in Barneveld doen! De raad dacht daar echter in meerderheid anders over.

Voorstel verworpen. Helaas. Een ander idee was een onderzoek naar het mogelijk maken van een fiscaal voordeel voor vrijwilligers die zich op een of andere manier voor de gemeente verdienstelijk maken. In het voorstel hadden we al aangegeven dat een en ander goed uitgezocht moet worden, fiscaliteit is immers best ingewikkeld. Ook de vraag wie precies in aanmerking moet komen, zou moeten worden uitgezocht.

Toe
gegeven: het voorstel was best ingewikkeld, maar het gaat wel om een fiscaal aftrekbare gift van 1.500 euro per jaar. Een leuke opsteker dus, voor onze vrijwilligers. Ook hier: helaas, de raad nam het voorstel niet over. Voorlopig moeten onze vrijwilligers en mantelzorgers het dus doen met mooie woorden over hun inzet. Jammer. Als het aan de ChristenUnie had gelegen, was daar verandering in gekomen. Maar niet te langgetreurd: de ChristenUnie waardeert het werk van onze vrijwilligers en mantelzorgers zeer en zal elke gelegenheid aangrijpen om niet alleen met woorden, maar ook met daden onze waardering te uiten. Daar kunt u van op aan!

Heimen Schuring

Labels
Achtergronden
Fractie

« Terug

Archief > 2008 > juli