Aantal keer gelezen6

Wisselblog week 19 - Heimen Schuring

maandag 05 mei 2008 21:02

Zaterdag 10 mei - kamperen in eigen huis
Vandaag worden de gevolgen van de verbouwing nog duidelijker: de meubels zijn het huis uit en dan wordt het met de camping-picknicktafel bijna letterlijk kamperen in eigen huis.

Naast het leegruimen van de woonkamer en een verjaardagsbezoek is er weinig tijd voor andere dingen, dus ook niet voor de politiek. Het verder bestuderen van de jaarrekening etc. zal dus volgende week moeten gebeuren. Tussen de bedrijven door...


Vrijdag 9 mei - Nog meer papier...
Vanmorgen heb ik ze opengetrokken: nog twee dikke enveloppen van het gemeentehuis. De papierstapel is compleet!

In de ene enveloppe de offertes van de accountants die hebben ingeschreven op de aanbesteding voor de komende vier jaar. De auditcommissie doet de selectie van de accountant en daar hoort ook het doornemen van de offertes bij.

In de andere enveloppe de concept kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren (2009 - 2012) staan. Op 17 juni praten we als raad over de kadernota (en over de rest van het pak papier, dat wordt vast een lange avond...).

Als ik de kadernota doorblader, dan valt me de vormgeving op. Het is een prachtig drukwerkje, waar met leuke foto's een goedogend geheel is gecreëerd. De tijd dat begrotingen, jaarrekeningen en kadernota's saaie en moeilijk leesbare stukken waren, ligt gelukkig achter ons! Een compliment voor de communicatieadviseurs die letterlijk en figuurlijk kleur brengen in de documenten van de gemeente.


Donderdag 8 mei - RWS-gemeenten
Zoals u wellicht weet, zijn de RWS-gemeenten (Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel) aan het bekijken welke opties er zijn om tot een grotere gemeente te komen. De drie gemeenten zijn te klein om zelfstandig door te gaan.

Vanavond sprak ik tijdens de afscheidsborrel van onze secretaresse een collega die in Scherpenzeel woont. In de praat kwamen we op de RWS-zoektocht. Deze collega was erg voor een grote Valleigemeente. Hij wilde in ieder geval geen onderdeel van Barneveld worden. Waarom dan niet, was mijn vraag. Hij wilde dat alles wat nu in Scherpenzeel gebeurt, kan blijven plaatsvinden. Hij vindt Barneveld veel te reformatorisch. Ik heb m'n collega verteld dat ik het jammer vind dat de media een karikatuur van Barneveld heeft gemaakt als de gemeente waar alleen maar refo's wonen en waar niks mag en kan. Dat is zeker niet de werkelijkheid!!

Als reactie op al die karikaturiserende aandacht voor de refoïsering van Barneveld, moeten we van de daken gaan schreeuwen dat het hier fijn wonen en werken is en dat er heel veel leuke dingen te doen zijn in onze gemeente. Voor alle pluimages!

Het is jammer dat de naam onjuiste associaties oproept, maar anders zouden we een actie moeten beginnen met de naam ‘Trots op Barneveld!!'.....


Woensdag - Drank op het Oranjeplein
Vandaag een ingezonden brief in de Barneveldse Krant, waar ik me best goed in kan vinden. Het was de brievenschrijver opgevallen dat er in de middag al volop bier werd verkocht op het raadhuisplein tijdens het oranjefeest. Zoals ik eerder deze week al meldde, vanwege de verbouwing zijn we dit jaar niet echt aan het oranjefeest toegekomen, dus zelf heb ik het niet kunnen zien.

Als het zo is dat er 's middags al volop alcohol werd geschonken, dan heeft de brievenschrijver best een punt. Waarom moet dat zo vroeg en kan dat niet wachten tot de avond?

Ik zal eens in het gemeentehuis informeren of er buitenproportioneel werd gedronken en hoe we daar iets tegen kunnen doen. Ik vind een biertje zelf ook heerlijk, maar dat kan ook tot de avond wachten, of beperkt worden tot een glas bier aan een van de tafeltjes.

Het argument dat de brievenschrijver gebruikt, spreekt me aan: moeten we in bijzijn van veel kinderen overmatig aan het bier? Goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld wellicht nog sneller...


Dinsdag 6 mei - Veel lezen...

Alhoewel de vakantiesfeer die in ons gezin heerst daar niet echt toe aanzet, ben ik vanavond toch maar begonnen aan het doornemen van de stukken die we de komende weken als raad gaan bespreken. Vorige week zaten ze in de bus: de jaarstukken, de Bestuursrapportage en de projectenverantwoording. Deze week komt daar nog de concept kadernota bij en dan is het pak papier compleet.

Dat wordt weer de nodige uurtjes geconcentreerd lezen. Vragen formuleren en samen nadenken over thema's die we tijdens de beschouwingen willen accentueren. Het is dus helemaal niet erg dat, vanwege de verbouwing, de televisie is afgekoppeld en naar boven is gebracht.

Ik verveel me de komende tijd niet!!


Maandag 5 mei –  Onze vrijwilligers
Door de verbouwing aan ons huis zijn we dit jaar niet echt toegekomen aan het meemaken van de festiviteiten die de Oranjestichting heeft georganiseerd. Ik heb bewondering voor de vele activiteiten die door vele vrijwilligers op poten zijn gezet. In de krant van vandaag alvast een terugblik. Tom van den Belt kijkt tevreden terug. En terecht! 

In deze weblog hebben Tjitske en ik regelmatig goede woorden voor de vele vrijwilligers die in onze gemeente heel veel goede dingen doen. Ook in de week van koninginnedag wordt er in onze dorpen veel werk verzet door vrijwilligers. Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers? Ze verdienen allemaal een lintje! 


Zondag 4 mei – Dodenherdenking
Vandaag en morgen denken we na over onze vrijheid. Vandaag met name over de mensen die hun leven gegeven hebben voor die vrijheid en morgen over het feest dat vrijheid geeft.

Met vele Barnevelders stond ik vanavond bij het monument voor de begraafplaats. Het is goed om stil te staan bij onze vrijheid en de prijs de velen hebben moeten, hebben willen betalen voor onze vrijheid. 

Psalm 43 werd op prachtige wijze gezonden door Elise van den Belt. De Psalm werd in de Tweede Wereld Oorlog gezongen door een groep verzethelden gezongen, vlak voor hun executie. Ik krijg er kippenvel van als ik me probeer voor te stellen hoe dat moet zijn geweest. Weten dat je sterven gaat en  weten dat je je geliefden nooit meer zult zien (althans niet het leven op deze aarde) en dan zingen: “dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd.” Indrukwekkend!

Onze vrijheid is kostbaar, heeft levens gekost. Laten we zuinig zijn op onze vrijheid.


U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw bericht of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'Wisselblog week 19 - Heimen Schuring'

Arjen
Geplaatst op: 08-05-2008 00:08 Quote
Lastig, als ik het goed heb begrepen werden die speeltoestellen/activiteiten mogelijk gemaakt door de uitbaters van deze mobiele bar. Ik ken weinig ondernemers die enkel uit liefdadigheid handelen. Beetje naïef om nu over het schenken van alcohol te gaan klagen, moet de gemeente het volgend jaar betalen?
Joop
Geplaatst op: 08-05-2008 17:16 Quote
@ Arjan, dus omdat de uitbaters de activiteiten mogelijk gemaakt hebben, mag/moet iedereeen zich maar klem zuipen?? De wereld op zijn kop natuurlijk. Ik vind dat Dhr Schuring hier een terecht punt heeft. Alchohol is een groot probleem in onze lieve gemeente en dat moet terecht worden aangepakt.

Trouwens ik ergerde me als bezoeker van de activiteiten, met kinderen, er behoorlijk aan dat ik met mijn kinderen tussen de alcholhol nuttigende mensen moest wurmen om bij een activiteit te komen. Sommige mensen waren er al behoorlijk ver aan toe, wat ik voor de kinderen nu niet echt een 'leerzaam' moment van de opvoeding vond.

Trouwens de activiteiten waren er leuk en werden ook erg op prijs gesteld, maar hierbij toch even en kritische noot.
Arjen
Geplaatst op: 08-05-2008 23:57 Quote
U leest meer dan er werkelijk staat. Ik constateer enkel dat de activiteiten door uitbaters worden gefinancierd. Het zal door hen terug verdiend moeten worden. Misschien weet Heimen of er in het nieuwe evenementenbeleid een hoofdstuk 'kinderen & drank' is opgenomen. Ik kan me zo voorstellen dat je dit bij het verlenen van vergunningen kunt aankaarten, geen drank bij activiteiten met bezoekers onder de 12 jaar.

Halve zolen die zich klemzuipen en wartaal uitslaan laten waarschijnlijk geen positieve indruk bij uw kinderen achter. Triest blijft het natuurlijk wel, toch maar weer in een keet stoppen?
Schuring, H. (Heimen) [25526]
Geplaatst op: 09-05-2008 10:37 Quote
User icon
Ik zojuist geprobeerd te bellen met een van de ambtenaren om te horen welke afspraken er waren en hoe 'het gemeentehuis' aankijkt tegen deze kwestie (ik hecht aan hoor en wederhoor). De ambtenaar geniet van een weekje vakantie en zijn collega was er ook niet (wat wil je, met dit prachtige weer...).

Volgende week zal ik opnieuw bellen en dan hoop ik een en ander te horen. En dat zal ik met de fractie bekijken wat we gaan doen.

In het evenementenbeleid (dat op 22 april is besproken in de commissie Bestuur) staat over alcohol en jeugd het volgende: 'Tijdens een evenement georganiseerd voor en/of door kinderen tot 16 jaar wordt geen vergunning voor het schenken van alcoholhoudende drank verstrekt.'

Dit beleid is nieuw en is door de burgemeester direct na de behandeling in de commissie Bestuur vastgesteld. Ik ga er daarom helemaal van uit dat dit de laatste keer is geweest (behalve voor evenementen die een 'oude' vergunning hebben), maar dat laat ik graag even bevestigen door 'het gemeentehuis'.

Wordt dus vervolgd!
Gewijzigd
Schuring, H. (Heimen) [25526] heeft dit bericht gewijzigd op: 09-05-2008 10:38
Nieuw bericht

Archief > 2008 > mei