Aantal keer gelezen5

Raadhuisplein 2 - week 18

donderdag 01 mei 2008 16:04

Maandag 28 april
Rondleiding door vernieuwde wijk OldenbarneveldVandaag mocht ik op uitnodiging van “Oldebarneveld in Beweging” samen met hen een wandeling door de wijk maken. De wijk Oldebarneveld is nu helemaal klaar. En dat is een goed moment om te kijken wat er in de openbare ruimte nu nog voor verbetering in aanmerking komt.

Het is een mooie wijk geworden. Er is niet op een cent gekeken. Duurzame materialen, mooie vormgeving. De basis om een wijk ook heel lang mooi te houden. Daar heb je ook mensen voor nodig die zich er met hart en ziel voor inzetten. Nou dat doen ze, de mannen en vrouwen van Oldebarneveld in Beweging! Mensen die hart hebben voor de wijk, die zich inzetten voor de wijk.

Kern van de klachten die er nog zijn is het gedrag van mensen: te hard rijden door de wijk, verkeerd parkeren van de auto’s, kinderen die door plantsoenen banjeren, enz. Nu moet ik zeggen dat de inrichting van de openbare ruimte is uitgegaan van een vloeiende overgang van plein naar straat, van straat naar parkeerplek, en dat ziet er mooi uit.

Er is weinig onderscheid in de bestrating tussen de verschillende functies. Dat betekent dat de kinderen nog sneller van het plein de straat oprennen. Door de onduidelijkheid tussen stoep en straat is slechter te zien waar je je auto wel en niet mag parkeren. Meer nog komt het dus aan op het eigen bewustzijn van de bewoners.

Mensen die een kampeerwagen aan een lantaarnpaal ketenen en daarmee voetgangers en rolstoelers dwingen de straat op te gaan; die moeten gewoon beboet worden. Verder moeten we kijken of er mogelijkheden zijn om het gedrag van de bewoners verder te sturen door bv verkeersbelemmerende maatregelen.

Het comité had een lijst met aandachtspunten gemaakt. Die gaan we op het gemeentehuis bekijken met de vraag of er wel of niet wat aan te doen is. En dan gaan we voor de zomer nog een keer terug naar het comité om te kijken wat er volgens ons wel én niet aan mogelijkheden is. Een wijk mooi houden moet je met zijn allen doen; dat vraagt om het aanspreken van elkaar (bij de foutparkeerders lukte me dat wonderwel). En dat is niet altijd gemakkelijk in de tijd van vandaag. Aan de actievelingen van Oldebarneveld in Beweging zal het niet liggen! 

Dinsdag 29 april
Duidelijk dat het morgen Koninginnedag wordt. Overal worden al spullen aangevoerd en tenten opgebouwd. Op het Raadhuisplein, maar ook b.v. op het oranjeterrein in Voorthuizen staan de tenten er al. Zelfs het kleine toegangsgebouwtje met zijn echte loket wordt van spinnenwebben ontdaan om morgen gebruikt te kunnen worden.

Vandaag was ik voor de tweede keer op bezoek bij het Trefpunt om in overleg met een aantal actieve Voorthuizenaren te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor een jeugdhonk. De vorige keer moest de beheerder verstek laten gaan vanwege ziekte. Gelukkig was hij er nu voor de volle 100% bij. Dat was goed en nuttig.  Zijn inbreng kunnen we nu en later niet missen.  We hadden de vorige keer een stuk of 7 opties op een rijtje gezet. Daar zijn er nu nog een stuk of drie van overgebleven. Die drie opties gaan we nu technisch en financieel maar ook organisatorisch verder uitwerken. En nog voor de zomer moet het huiswerk klaar zijn en zitten we weer om de tafel.

Woensdag 30 april
Een bijzondere dag. Ja ik zeg het maar eerlijk: ik ben oranjegezind, een echte monarchist. Ik roep als ik de vlag en wimpel in mijn voortuin hijs altijd een keer luid en duidelijk “leve de koningin”. Mijn kinderen zien me dan niet helemaal voor vol aan, en misschien de buren ook wel niet.

Op naar Barneveld!  Het oude raadhuis is al in gereedheid gebracht. Dit jaar zijn alle Barnevelders die ooit een lintje kregen een uurtje de gast van het gemeentebestuur. De bodes volop paraat. En dan komen de gelauwerde mannen en vrouwen met hun grote officiële decoratie (die mag je verder eigenlijk bijna nooit dragen) binnendruppelen. Sommigen een beetje onwennig met dat grote sieraad op de borst. Sommigen spelden hem pas binnen op omdat ze er op straat niet mee gezien willen worden.

Vele tientallen hebben gebruik gemaakt van de uitnodiging. Eén man was zelfs verbaasd over zijn uitnodiging: hij vertelde dat hij nog pas een week of 8 in Barneveld woonde en toch al werd uitgenodigd. Hij had nooit gedacht dat de administratie van de gemeente zo goed op orde was. (kennelijk is het zo dat bij je persoonsgegevens in de gemeentelijke basisadministratie een specifieke vermelding staat van je mate van gedecoreerdheid)

Alle gasten mochten mee op het bordes. Het bordes was erop gemaakt! De mensen genoten van de optocht en de zon. Leuk ook om te horen dat er dan een gedecoreerde is die wel 50 jaar bij de Harmonie heeft gezeten en altijd op Koninginnedag moest optreden. En nu voor het eerst eens kon luisteren naar zijn harmonie; voor het eerst aan de andere kant te staan en lekker te kunnen luisteren en te kunnen meezingen.

Na een oranjebittertje (je staat er versteld van hoe gek die mensen met een lintje daarop zijn!) en een lekker hapje gaat iedereen er weer vandoor. De mooie decoraties (de typering van “lintje” is echt denigrerend) gaan weer netjes in het bijpassende doosje in de hoop hem nog weer eens op te kunnen doen op de volgende reünie van kostbarre bikkels van de samenleving

Donderdag 1 mei
Hemelvaartsdag vandaag.  Na de Koninginnedag van gisteren is het vandaag k(r)oningsdag. Vandaag vieren we de kroning van de Here Jezus. Zijn verlossingswerk op aarde had hij voltooid. Zijn periode van mens zijn op aarde is ten einde. De Here Jezus volbracht het grootste werk op aarde door veel onmenselijk lijden heen. Hij overwon de dood. Hij redde de mensheid van de ondergang.

In de hemel gaat Jezus volgens mij nog door met hard werken voor de mensen op aarde. Hij bidt voor ons, hij pleit voor ons bij zijn Vader die naast hem op de troon zit. Jezus zei bij zijn afscheid dat het voor tijdelijk was. Hij komt terug. En dan breekt de nieuwe tijd aan. Dan komt de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.  Stilstaan bij zijn hemelvaart helpt me weer scherp te zijn in het verwachten van zijn terugkomst. Ik verlang daar soms heel sterk naar. Ik zie er naar uit. En ik ben vast de enige niet.

Koningin BeatrixEr wordt gespeculeerd over de troonsafstand van koningin Beatrix. Het is nog een diep geheim; misschien weet zelfs de opvolger kroonprins Willem-Alexander het nog niet eens. Dat zal bijzonder zijn, zo’n troonswisseling.

Maar bij koning Jezus is het anders. Daar wordt in de krant nu niet over gespeculeerd. Bij Hem gaat het niet over opvolging. Bij hem gaat het over de overgang naar het volmaakte koninkrijk: dan komt er een einde aan dictators en machtswellustelingen, zelfs aan een beschaafd oranjekoninkrijk. Dan is er nog maar één echte koning: JEZUS.

Vrijdag 2 mei
Vandaag heeft op het gemeentehuis bijna iedereen verplicht verlof zoals dat heet. Je moet verplicht een vrije dag opnemen. Maar toch geldt dat niet voor iedereen: de gemeentebalie is vrijdagmorgen open voor onder andere aangiftes van geboorte. Daar mag niet te lang mee gewacht worden; anders komen de hielenprikken in gevaar.

Daarnaast zijn er nog wel meer gemeentemensen die aan de slag moeten terwijl velen vrij hebben. Ik denk aan de mensen van de reiniging die aan het eind van de Koninginnedag ervoor mogen zorgen dat de boel weer wordt opgeruimd.

Dankbaar ben ik voor inzet van al deze mensen.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij@barneveld.nl 

P.
s.

Volgende week ben ik een weekje vrij. Dan dus geen weblog.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2008 > mei