Barneveldse krant: Raad akkoord met functieverandering

Weiland in Kootwijkerbroekmaandag 07 april 2008 20:04

De gemeenteraad heeft donderdag - op Lijst 8 na - ingestemd met een plan om boeren in het buitengebied de mogelijkheid te geven leegstaande stallen te vervangen voor nieuwe woningen. Het voorstel valt onder het bestaande beleid ‘functieverandering’ dat voor de regio De Vallei gaat gelden. Binnen de nieuwe regeling wordt een fonds voor plattelandsontwikkeling in het leven geroepen. Per aanvraag moet de stoppende agrariër tien euro per kuub nieuw woongebouw in dit fonds stoppen. Dat geld wordt gebruikt voor de verbetering van het platteland.

boerderij met koeienMet name Jaap van den Top van de ChristenUnie - zelf ook agrariër - was fel gekant tegen deze regeling. ,,Dat boeren stoppen kan verschillende redenen hebben, maar de belangrijkste is toch wel dat ze hun bedrijf niet kunnen ontwikkelen en daarom gedwongen worden om te stoppen.’’ Als oorzaak voor het beëindigen van het bedrijf noemde Van den Top dat door uitbreiding de natuur te veel belast zou worden. ,,Neem mij niet kwalijk, maar je zou het bijna vergelijken met een terdoodveroordeelde die zijn eigen kogel moet betalen. Daarom hebben wij er moeite mee dat we boeren laten meebetalen aan aanleg van nieuwe natuur, die later weer gebruikt kan worden om andere boeren te hinderen in hun bedrijfsvoering.’’

De vergelijking met terdoodveroordeelden deed de wenkbrauwen fronsen bij burgemeester Jos Houben. Pas toen Van den Top verklaarde dat ‘elke vergelijking mank gaat, maar dat boeren het wel zo voelen’, vond de voorzitter van de raad dat de opmerking door de beugel kon. Van den Top opperde dat de regeling wat hem betreft beter geschrapt kon worden. ,,In hoeverre is het verplicht?’’ De ChristenUnie stemde uiteindelijk wel met de verfijning van het functieveranderingsbeleid in. Lijst 8 daarentegen vond bij monde van Willem van Essen dat boerenbedrijven onterecht op slot worden gezet door het reconstructiebeleid dat dergelijke functiewijzigingen mogelijk maakt. Een motie van Lijst 8 om ‘de aantasting van de sociale structuur van het platteland’ tegen te gaan, kreeg geen steun.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Fractie
In de media

« Terug

Archief > 2008 > april