WisselBlog week 12 - Heimen Schuring
Zaterdag 22 maart - Paasfeest eetfeest?
Vanmorgen hebben mijn oudste dochter en ik ons gemengd in de menigte in een van onze plaatselijke supermarkten. Het was errug druk. Morgen ga ik met de twee oudste kinderen het Paas-diner bereiden en dat begint natuurlijk met de inkoop van de etenswaren.
In de rij voor de kassa sta ik achter een van de afdelingshoofden van het gemeentehuis. We trekken samen de conclusie (terwijl we in onze winkelwagens kijken) dat het Paasfeest steeds meer een eetfeest wordt. Op zich niks mis mee natuurlijk, het is ontzettend gezellig om in familieverband een heerlijke maaltijd te nuttigen.
Maar laten we niet vergeten dat het Paasfeest niet bedoeld is om een fijne tijd met elkaar te hebben. We vieren de opstanding van Jezus Christus. Hij heeft voor ons de dood overwonnen, voor ons de weg naar de Vader weer mogelijk gemaakt. Dat moet het hoofdingrediënt van de Paasdagen zijn. En dan is al het andere ook leuk en gezellig, maar wel secundair!
Ik wens u een gezegend Paasfeest toe!
Vrijdag 21 maart - De Marijke van Haaren-trein
‘Hoe kunnen we de relatie met de provincie verbeteren?' Ik stel me zo voor dat dit een vraag is die Connexxion zichzelf de laatste tijd heeft gesteld. Misschien is er wel een speciale vergadering voor belegd, waarin gebrainstormd werd over deze vraag. De muren beplakt met brown papers en de grote bruine vellen op hun beurt weer volgepakt met felgekleurde post its. Op een van die post its stond het idee ‘vernoem trein naar gedeputeerde'. Eerst werd er wat lacherig over gedaan, zo van: ‘dat is toch wel heel doorzichtig', maar toen de post its netjes gerangschikt werden, kwam het idee toch weer boven drijven.
En zo is het gekomen dat we vandaag in de krant een stralende gedeputeerde zien staan, die vol trots voor een nieuwe Connexxion trein met haar eigen naam staat.
Op zich natuurlijk prima en ik kan er de lol ook wel van inzien. Toch moet de gedeputeerde uitkijken dat hierdoor de relatie met de Valleilijn-exploitant niet te close wordt. Ik ga er helemaal van uit dat ze daar zelf ook goed oog voor heeft, maar ik werd wat kriegelig van de uitspraak van Van Haaren over de opgelegde boetes. ‘Het opleggen van de boetes voor de te late levering van de treinen moest ik wel doen, maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de inzet op de Valleilijn tot een succes zal leiden'. In deze uitspraak hoor ik een verontschuldigde toon, ‘ik kon toch echt niet anders...'. Dat lijkt me niet goed. Laten we het zakelijk houden: Connexxion heeft een contract getekend en daarmee de afspraak gemaakt op tijd een aantal zaken te regelen, dat is niet gelukt en daarom is de boeteclausule in werking getreden. Niet meer en niet minder. Contract is contract.
Ondertussen ben ik benieuwd in welke trein ik dinsdagochtend zal stappen en of de Marijke van Haaren wat ruimer zit en wèl het beloofde internet heeft. We zullen zien...
Donderdag 20 maart - commissie = technische vragen stellen
Toen ik zojuist de verslagen van de commissievergadering in onze twee lokale kranten doornam, werd ik weer eens bevestigd in de mening, dat het erg lastig is dat we in commissievergaderingen alleen technische vragen behoren te stellen.
Natuurlijk moeten informatiefase en debatfase niet door elkaar heenlopen en is het goed dat we in de nieuwe vergaderopzet daar nog duidelijker in zijn, maar op het moment dat ik een suggestie doe (in het geval van gisteravond: kunnen we de grond waarop keten staan niet de bestemming wonen geven en daarmee niks meer hoeven gedogen?), wordt daar direct de conclusie aan verbonden dat ik daar dan warm voorstander van ben en wordt een tegenargument van een ander raadslid direct als ‘hevig verzet' gezien.
Wat was het geval? Ik heb inderdaad het idee geopperd om het bestemmingsplan aan te passen, waardoor we geen afwijkingen hoeven te gedogen en de keten niet hoeven uit te sterven. SGP-raadslid Guus Knapen interrumpeerde met de opmerking dat dit een precedentwerking en een aanzuigende werking zou hebben (je hoort in een commissie eigenlijk niet te interrumperen, maar goed). Op zo'n moment heb je niet de gelegenheid om met elkaar dat idee wat meer uit te diepen, je mag immers alleen maar vragen stellen. Door het debat(je) op zo'n moment niet te (mogen) voeren, wordt de geïnteresseerde toehoorder (de pers incluis) op het verkeerde been gezet. Die denkt een tegenstelling te horen, die er in werkelijkheid niet is. Dat kun je ze natuurlijk niet kwalijk nemen, maar jammer is het wel.
Woensdag 19 maart - commissie samenleving
Vanavond commissie Samenleving. De VVD had keetbezoekers opgeroepen massaal naar de vergadering te komen. Dat is niet gelukt. Er was maar een klein clubje. hooguit tien personen. In 2007 was het zo druk dat de jongeren op de grond zaten.
Had de handhaving niet direct in 2007 geregeld moeten worden? Was een lijn die bij meerdere fracties was waar te nemen. Achteraf heeft iedereen gelijk, maar de raad heeft in 2007 zelf gekozen voor een knip tussen inhoudelijk beleid en handhaving. Niet voor niks: toen moest er snel beleid komen, om aan te kunnen tonen dat we er als gemeente mee bezig waren.
Nu het handhavingsstuk van het beleid is gemaakt, blijkt dat er bij het gedogen van keten (ze mogen er niet staan volgens het bestemmingsplan) altijd sprake moet zijn van een uitsterf-element. In de commissie heb ik het idee geopperd om de stukjes grond waarop de keten staan een andere bestemming te geven, zodat ze kunnen blijven bestaan. Dit is volgens wethouder Verweij echter geen begaanbare weg, omdat de provincie hierin niet mee zal gaan - de provincie moet de bestemmingsplanwijzigingen goedkeuren.
Nu wil het bovenstaande niet zeggen dat ik helemaal pro-keet ben. Keten waar te veel wordt gedronken, of waar jongeren onder de 16 alcoholhoudende drank krijgen, of waar sprake is van onveilige situaties, moeten liefst zo snel mogelijk dicht. Er zijn echter ook goede keten, waar ouders echt goed toezicht houden en waar jongeren samen een gezellige tijd hebben. Die mogen wat ons betreft blijven bestaan, want die hebben een nuttige sociale functie. Ik ben overigens wel eens benieuwd hoeveel van de 40 keten in Barneveld onder de noemer ‘slecht' of onder de noemer ‘goed' vallen.
Bovenstaande wil ook niet zeggen dat ik het probleem van alcoholmisbruik onderschat. We hebben hier als samenleving met een belangrijk probleem te maken, dat overigens overal voorkomt. Ook in de huiskamers en in de uitgaansgelegenheden is sprake van alcoholmisbruik! Alcoholmisbruik moeten we tegengaan, vooral bij jeugdigen: bij hen kan alcohol blijvende schade aan de hersenen veroorzaken. En dat moeten we koste wat het kost voorkomen.
Dinsdag 18 maart - Geen commissie Bestuur
Voor de tweede keer op rij deze maand geen vergadering van de commissie bestuur. Dat komt goed uit, want vandaag heb ik op m'n werk twee workshops geleid van elk een halve dag. Na zo'n intensieve dag ben je doodop en dan is er niets lekkerder dan een avondje niks doen.
Maandag - Ketenbeleid
De VVD in Barneveld heeft een traditie van het voeren van het debat via de Barneveldse Krant. Vaak wordt vooraf aan de behandeling van een raadsvoorstel al contact gezocht met de pers en als die onverhoopt geen aandacht wil besteden aan het VVD standpunt, dan wordt er vrolijk een ingezonden brief gestuurd naar de krant. Wij hebben daar een eigen website voor...
Ook vanavond staat de VVD in de krant met een standpunt, nog voordat daarover in commissie of raad is gesproken. Ditmaal (wederom) over het ketenbeleid. Nu stond er enige tijd terug al een venijnig stukkie van Paul Vos op www.uitbarneveld.nl, het media-offensief kwam daarom niet geheel onverwachts.
Ik heb nog geen oordeel over het raadsvoorstel, om voor een passief uitsterfbeleid van keten te kiezen. Ik heb op dit moment vooral vragen: als het gedogen met name op het toestaan van het overtreden van regels op het gebied van bestemmingsplannen - het gaat niet om het gedogen van illegaal drankgebruik of iets dergelijks - is er dan geen andere oplossing mogelijk? En als het echt niet anders kan, waar moet onze jeugd dan heen? Moeten we niet heel snel alternatieven gaan ontwikkelen, liefst samen met kerken, verenigingen en andere ‘stakeholders'.
De VVD loopt dus voor de muziek uit. Ditmaal samen met Pro98, die in het debat over de wijkschool in de Burgt de wethouder al voor de voeten gooide dat hij ook bij het ketenbeleid de raad te laat geïnformeerd heeft. Waanzin! We hebben als raad met het college afgesproken dat er eerst inhoudelijk beleid voor keten komt en dat daarna het handhavingsstuk wordt ingevuld. De wethouder doet dat vervolgens netjes en dan licht hij de raad niet op tijd in. Een schoolvoorbeeld van goedkope oppositie.
Ondertussen ben ik benieuwd naar de behandeling in de commissie. Welke vragen hebben de andere partijen en wat wordt hun insteek? Ik ben benieuwd.
Zondag 16 maart - Dagje rust
Vandaag hebben we de zondag gebruikt waar hij voor bedoeld is: uitrusten van het werk. Na een redelijk drukke week op kantoor en een zaterdag die gevuld werd door potgrondverkoop en een verjaardag, heerlijk een dagje geen afspraken. Ook wel eens lekker!
U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie, of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl
- Labels
- Weblog
Archief > 2008 > maart
- 31-03-2008 31-03-2008 19:30 - Fractievergadering + inloopmoment
- 31-03-2008 31-03-2008 18:07 - Barneveldse krant: Pro’98: ‘Raad is onjuist geïnformeerd’
- 29-03-2008 29-03-2008 23:45 - Waarheen leidt de weg …..
- 28-03-2008 28-03-2008 15:51 - Barneveldse krant: School 1,1 miljoen goedkoper
- 28-03-2008 28-03-2008 13:32 - Esmee Wiegman spreekt tijdens jaarvergadering van NPV Barneveld
- 28-03-2008 28-03-2008 07:00 - Fractie blikt terug (2006-2008)
- 27-03-2008 27-03-2008 17:56 - Fractie over wijkschool de Burgt.
- 24-03-2008 24-03-2008 09:53 - Raadhuisplein 2 - Week 12
- 22-03-2008 22-03-2008 13:36 - Leen(s)stoel deel 7
- 22-03-2008 22-03-2008 12:13 - WisselBlog week 13 - Tjitske Kuiper
- 22-03-2008 22-03-2008 09:00 - Geef uw reactie op strategische visie
- 20-03-2008 20-03-2008 16:17 - Barneveldse krant: ‘Defibrillators niet veel goedkoper’
- 20-03-2008 20-03-2008 16:12 - Strategische visie Barneveld 2007 tot 2030, denkt u met ons mee??
- 20-03-2008 20-03-2008 16:08 - Barneveldse krant: ‘Alleen aangepast beleid houdt stand bij rechter’
- 19-03-2008 19-03-2008 18:10 - Barneveldse krant: Spades in de grond voor Boomfeestdag
- 19-03-2008 19-03-2008 17:50 - Overdenking: Ds Laseur, Er is maar ÉÉN Waarheid, ZIJN Waarheid
- 17-03-2008 17-03-2008 19:30 - Fractievergadering + inloopmoment
- 17-03-2008 17-03-2008 18:45 - WisselBlog week 12 - Heimen Schuring
- 17-03-2008 17-03-2008 18:27 - Barneveldse krant: VVD roept keetjongeren op tot actie
- 17-03-2008 17-03-2008 08:17 - Raadhuisplein 2 - week 11
- 15-03-2008 15-03-2008 17:17 - Schoonmaakdag groot succes!
- 13-03-2008 13-03-2008 15:58 - ChristenUnie raadsleden steken handen uit de mouwen tijdens opschoondag.
- 13-03-2008 13-03-2008 15:46 - Barneveldse Krant: Geen ‘poepveld’ in kleine dorpen
- 12-03-2008 12-03-2008 18:17 - Barneveldse Krant: Harde aanpak overlast hondenpoep
- 12-03-2008 12-03-2008 18:14 - Barneveldse Krant: Hoog bezoek voor Barneveldse baby’s
- 12-03-2008 12-03-2008 15:42 - Barneveldse Krant: Oogheelkunde naar Barneveld
- 11-03-2008 11-03-2008 18:20 - Tjitske Kuiper bezorgt Pluimveemuseum extra torenhaan
- 10-03-2008 10-03-2008 21:18 - Raadhuisplein 2 - week 10
- 08-03-2008 08-03-2008 20:08 - ChristenUnie blij met keervoorziening Barneveld-Centrum
- 08-03-2008 08-03-2008 16:16 - Bijdrage: Krediet bouw wijkschool de Burgt
- 08-03-2008 08-03-2008 16:09 - WisselBlog week 11 - Tjitske Kuiper
- 05-03-2008 05-03-2008 15:29 - Barneveldse krant: Raad: ‘Burgtschool moet goedkoper’
- 04-03-2008 04-03-2008 20:34 - WisselBlog week 10 - Heimen Schuring
- 04-03-2008 04-03-2008 19:30 - Vergadering Gemeenteraad
- 03-03-2008 03-03-2008 19:30 - Fractievergadering + inloopmoment
Reacties op 'WisselBlog week 12 - Heimen Schuring'
Ik las net op de site van de Barneveldse krant dat de kleedhokjes van SDVB 4 ton (!!!!) duurder worden. Ik ben geen rekenwonder maar als ik snel reken is dat een overschreiding van 50%. Was 8 ton is nu 1.2 milj. Het heeft ook te maken met stijgende bouwkosten. Ik ben heel benieuwd wat de raad hier mee gaat doen en of het VVD de inconsequente lijn gaat doorzetten. Schaffelaartheater mag extra geld kosten, Burgtschool niet ..... dus laat me raden de kleedhokjes mogen van de VVD wel duurder worden. Ik hoop wel dat jullie, de CU, julie op dit punt en ook op het punt van de VMBO school jullie laten horen, want bij het Schaffelaar theater hadden jullie een duidelijk geluid, terwijl het bij de Burgtschool akkelig stil was. Ik hoop dat juist jullie nu het initiatief gaan nemen bij de VMBO miljoenen en dat jullie je zo revancheren en laten zien dat jullie onderwijs inderdaad niet alleen als 1 van de 3 speerpunten tijdens de verkiezingen hebben, maar ook 4 jaar lang in de uitvoering.
Ook mbt de ontbrekende miljoenen veel succes en wijsheid gewenst, maar neem straks het initiatief bij de kadernota voordat andere partijen weer een hoop onterrechte herrie gaan maken.
Wat er precies met de kleedhokjes van SDVB gaat gebeuren, weet ik nog niet. We hebben gisteren van de wethouder Sport gehoord dat nu alles goed wordt uitgezocht. Van een overschrijding bij de Meerwaarde hebben we nog geen bericht gehad, maar als je weet dat overal de bouwkosten gestegen zijn, dan kan dat bij de VMBO school bijna niet uitblijven.
Bij de Burgtschool hebben we de wethouder steeds gesteund (volgens sommige kranten niet luid genoeg...) en dat zullen we blijven doen. Het is inderdaad raar dat sommige partijen er bij het muziektheater geen probleem mee hadden toen het dertig procent duurder werd (van 6 naar 8 miljoen) en dat er bij eenzelfde stijging bij een basisvoorziening wel opeens een groot probleem wordt ervaren!
We hebben het college tijdens de behandeling van de financiering van de wijkschool in de Burgt gevraagd of ze alvast rekening willen houden met toekomstige tegenvallers. Er moet immers nog meer gebouwd worden. Het college neemt deze suggestie mee en zal ruimte gaan creëren in de komende begroting(en).
Tot slot: dank voor het toewensen van succes en wijsheid!
Wij hebben de wijk De Lors gedaan. Daar staat een flink aantal huizen leeg (en al een tijdje te wachten op de sloop). En aan lege huizen kun je geen potgrond verkopen...
Dank voor je reactie. Ik blijf me verbazen over het feit dat VVD, Pro en CDA zo inconsequent zijn als het gaat over budgetoverschreiding. Maar goed dat zal wel politiek zijn....
Laat het pionierswerk vanaf nu aan Den Haag over en wacht tot zij met beleid komen.
Het is niet zo dat we de ChristenUnie-wethouder klakkeloos volgen, we blijven zelf nadenken. Het is natuurlijk wel zo dat wij als coalitiepartij een andere positie hebben tegenover dit college dan een willekeurige oppositiepartij, die kan lekker ongenuanceerd van alles roepen (en dat gebeurt de laatste tijd ook regelmatig...)
Ik ben het niet met je eens dat vorig jaar al helder was dat het een uitsterfconstructie zou worden en dat het juridisch onhaalbaar was. We hebben toen als raad bewust gekozen voor een knip tussen inhoud en handhaving, om de simpele reden dat we snel beleid wilden maken.
In het kader van 'achteraf heeft iedereen gelijk' kun je natuurlijk wel de vraag stellen of dat de juiste keus was. Toen was het voor ons (de raad) wel een logische keuze, we wilden immers zo snel mogelijk wat doen aan brandonveilige situaties en overmatig drankgebruik.
Ik heb daarom ook moeite met het 'zie-je-wel' van m.n. Paul Vos (zie zijn stukkie op www.uitbarneveld.nl - het artikel ' Via een verbod naar de illegaliteit' - en mijn korte commentaar daarop).
http://www.uitbarneveld.nl/index.php?itemid=401
Ik vind dat je het oorspronkelijke rapport en de behandeling in de raad in 2007 toch echt tekort doet door te zeggen dat het alleen over het niet voldoen aan bestemmingsplannen ging.
Het ketenbeleid zet in op een aantal zaken:
1. brandveiligheid
2. alcoholmisbruik
3. oneerlijke concurrentie
4. strijdigheden met het bestemmingsplan
Aan nr 4 hebben de beschikkingen die de gemeente wil uitgeven hun naam te danken: gedoogbeschikkingen. De gemeente wil gedogen dat er keten op plekken staan waar alleen agrarische gebouwen mogen staan. De andere drie zaken hebben net zo veel (of zelfs nog meer) aandacht gehad in het stuk en in de raadsbehandeling. Sterker nog: als er alleen problemen waren geweest met het Ruimtelijke Ordening stuk, dan was het niet via cie Samenleving en de wethouder Welzijn besproken, maar via de cie Grondgebied!!
Het citaat wat je gebruikt, heeft de bedoeling het stigma van 'in alle keten wordt teveel gezopen' te doorbreken:
1) In lang niet alle keten wordt teveel drank gebruikt en
2) het alcoholprobleem doet zich net zo goed in andere settings voor; in huiskamers, in uitgaangsgelegenheden en zelfs in sportkantines.
Enne, je hoeft me natuurlijk niet op het fraaie ketendossier op jullie evenfraaie site te wijzen, die ken ik al vanaf het begin...
Groet,
Heimen
Wat betreft de keten, met cie heb je een punt. Aan de juridische haalbaar werd toen echter al getwijfeld, al waren er mensen die daar niks van wilden horen, onderwie Verweij. "Als we het op deze manier gaan doen, worden we misschien wel HET voorbeeld voor Nederland". De uitspraak over Putten was er nog niet eens. Misschien maakten al die onderdelen waar men aan wilde werken het beleid wel zo zwak en onduidelijk.
Splitsen was beter geweest;
> Alcoholproblematiek aanpakken; gemeente breed; jongeren; horeca; keten; clubs; verenigingen enz.
> Gedogen van bebouwing buiten het bestemmingsplan; keten; caravans; horeca enz.
> Veiligheid; brandweer; verkeer; openbaarvervoer; overlast
Nu voelen de keetbezoekers zich aangevallen en vormt het feit dat de alcoholproblematiek toeneemt de rede om het beleid aan te passen, tenminste, zo lijkt het. Het heeft me vanaf het begin verbaasd dat het beleid gericht was op enkel de keetbezoeker, een relatief klein percentage van de jongeren in Barneveld.