Aantal keer gelezen233

Stortplaats Vink wordt 45 meter hoog

afvalberg vink 2dinsdag 05 juli 2016 22:49

De provincie Gelderland, wil graag een compactere stortplaats. Wanneer de stortplaats vol is dan heeft de provincie een eeuwigdurende zorgplicht. In dat kader is een kleiner oppervlak gunstiger. Vink betaald daarvoor gebruiksrechten aan de provincie Gelderland.

Waarom naar 45 meter?
De stortplaats heeft een maximale vergunning voor 5,4 miljoen

kubieke meter. Er is 4,3 mijoen kuub  gestort.  Er komt nu jaarlijks 600.000 ton afval naar Vink waarvan 400.000 recycelbaar. Ca 200.000 ton wordt jaarlijks gestort. Dit is  grotendeels asbest gerelateerd.

Vink vraagt nu een nieuw bestemmingsplan aan waardoor de stortplaats maximaal 45 meter hoog kan worden. En bij die hoogte is de stort ook vol. De verwachting is dat er nog ca 10 tot 15 jaar gestort wordt en dat er dan een sluitlaag op komt. 

Milieu
Om milieu verontreiniging tegen te gaan is de bodem is verhard met bentoniet met daarboven folie. Er wordt geen nieuwe lekkage naar de bodem verwacht en het terrein kan de druk van een grotere hoogte aan. 

Al deze cruciale informatie is ons pas verteld in de commissie vergadering. Onze vraag aan het college is: waarom stond dit niet in de toelichting van het plan?

Omdat met de verhoging een verdere uitbreiding van de stortplaats wordt voorkomen, is het volgens de ChristenUnie acceptabel dat de stortplaats verhoogd  wordt. Mits het goed ingepast wordt in het landschap. En daarvoor wordt nu nieuw groen aangelegd.

We geven voor de toekomst als optie mee dat de zuidhelling mogelijk vol gelegd kan worden met zonnepanelen.

Te ruime wijzigingsbevoegdheid
Bij dit bestemmingsplan zit echter ook een ruime wijzigingsbevoegdheid voor het college.Die is wat onze fractie betreft te ruim. Het maakt het te gemakkelijk mogelijk om de bedrijfstankstation voor brandstoffen  om te zetten is naar een tankstation als verkoopplaats. Ook biedt het plan een wijzigingsbevoegdheid voor het toestaan van diverse soorten handel. Wij denken dat het niet nodig is dat voor dit terrein bijvoorbeeld  wordt toegestaan dat er meubels verkocht worden van gerecycled hout. 

Kortom we vinden de wijzigingsbevoegdheid niet wenselijk. We dienen daarvoor een motie in, want we vinden dat het de raad is die daarover moet beslissen.

Raadsbijdrage
Henry Buitenhuis

« Terug

Reacties op 'Stortplaats Vink wordt 45 meter hoog'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.