Raadhuisplein 2 - week 39

dinsdag 29 september 2009 20:09

Maandag 21 september
Afgelopen zaterdag hebben mijn vrouw, mijn schoonmoeder en ik heerlijk in het zonnetje op het vipterras genoten van het bloemencorso van de Voorthuizense Floralia. 9 stuks praalwagens met een voorstelling die aansluit bij het thema Disney. Knappe stukken werk met een inzet van ontelbare vrijwilligersuren. Het weer is zoals elk jaar een kroon op de inzet van iedereen.

Als je kijkt naar de omvang en aankleding van de grote tent en de bereidheid van vele bedrijven om dit evenement te sponsoren (ondanks de crisis!) kun je je petje afnemen voor het bestuur en de vele commissies. Een prestatie!

Als ik dan zelf binnen kom wandelen en op het vipterras mag gaan zitten, voel ik me een beetje ongemakkelijk. Deze plek verdienen anderen.

De organisatie wens ik veel succes voor het nieuwe jaar: de uitdaging moet zijn dat de twee nieuwe wijken in Voorthuizen (Kromme Akker en Blankensgoed) dan ook met een praalwagen tevoorschijn komen. Dan horen deze wijken er pas echt helemaal bij in Voorthuizen.

Vandaag op mijn spreekuur gesproken met twee heren die om welke reden dan ook in de ww terecht zijn gekomen. Twee mannen die niet willen berusten in dit lot en actief willen blijven op zoek naar een nieuwe baan. Zij vormen de spil in de groep van 45plussers die werkloos zijn geworden en bovengemiddeld moeilijk weer aan het werk komen. Zij hebben een soort zelfhulpgroep opgericht en willen op die manier elkaar regelmatig bemoedigen en tegelijkertijd leren van elkaars ervaringen. Ik ben onder de indruk van de nieuwe kracht die mensen aan de dag leggen om (op eigen kracht; daar heb je geen overheid voor nodig) in de gegeven omstandigheden niet bij de pakken neer te gaan zitten. Dit netwerk 45+ breng ik graag in contact met de mensen van het werkplein.

Dinsdag 22 september
Fantastisch fietsweer dit najaar. Met veel voldoening fiets ik dinsdags naar Barneveld. En als vanzelfsprekend hou ik zo het bouwproces bij de Burgtschool in de gaten. De sportzalen schieten nu ook snel de grond uit. Voor de natte herfst is het daar al wel water en winddicht en kan het proces ongestoord verder.

In b&w hebben we zoals elke dinsdag ruimte om zaken met elkaar te bespreken en elkaar van advies te voorzien. B&Wvergaderingen zijn meer dan beslismomenten. En met dankbaarheid constateer ik dat we een collegiale club zijn die onder leiding van de voorzitter elkaar aanvult en ook respecteert en elkaar wat gunt. Een softe constatering in de ogen van sommigen misschien. Maar bestuurlijk zeker relevant. Het komt de gemeente absoluut ten goede.

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel er in de bouw en ontwikkeling van scholen de afgelopen jaren in gang is gezet en ook nog moet worden. Een van de onderdelen van de zogenoemde carrousel is de permanente huisvesting van het Van Lodenstein College (Witsius). Met de raad van bestuur hebben we uitgewisseld waar we in het proces staan. Het duurt nog wel tot ver in 2011 voordat de Meerwaarde klaar is, maar dan moeten de vervolgstappen ook onmiddellijk genomen kunnen worden. De samenwerking is uiterst constructief. Daar ben ik dankbaar voor. En dat is van betekenis voor het proces.

Woensdag 23 september
Het is wel heel vroeg: om 07.00 uur ben ik al op kasteel Schaffelaar voor het (verlate) Prinsjesdagontbijt. Een mooie traditie om rond de derde dinsdag in september mensen van allerlei christelijke snit en werk in deze regio te ontmoeten. De burgemeester en de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer voerden het woord. Thema voor deze keer was “omgaan met verschillen”. De burgemeester en Arie Slob hadden daarbij hun eigen verhaal. Goed om over na te denken. Deze bijeenkomsten zijn (jammer genoeg) niet bedoeld voor discussie. Tussen de broodjes en de thee is er ruimte voor onderling contact. Ik mis de interactie over het onderwerp. Ik ben nieuwsgierig hoe iedereen op zijn plek omgaat met die verschillen. Ik wil wel wat leren van anderen. Vooral omdat ik het onbewezen gevoel heb dat het er minder mooi voorstaat met de manier van omgaan met verschillende (mensen) dan ik de indruk krijg tijdens deze meeting.

Vanmorgen even een uurtje op visite geweest bij de Onderwijsgroep Amersfoort. De eindverantwoordelijken van het Amersfoortse openbaar voortgezet onderwijs. Aan hen heb ik de beide onderzoeksrapporten gegeven ruim voor ze openbaar gaan worden. Van hen wordt verwacht dat zij op basis van de verstrekte gegevens tot een standpunt komen over de realisering van een nevenvestiging van voortgezet openbaar onderwijs in Barneveld. Zij vragen, geheel terecht, wel een paar maanden de tijd om tot besluitvorming te komen. Logisch. Een vestiging in Barneveld zal voor de onderwijsgroep het nodige betekenen als het gaat over de organisatie en de exploitatie.

De contacten zijn open en prettig.

Regionaal zit ik in de stuurgroep voor de totstandkoming van het ekd (elektronisch kinddossier). De aanbesteding is afgerond en nu gaat er begonnen worden met de invulling ervan. Op een aantal plaatsen in de regio mag er geen enkel nieuw contact op het consultatiebureau of schoolarts meer in een papieren dossier worden vermeld. Nee vanaf nu digitaal! Langzamerhand wordt dit over steeds meer gemeentes in de regio uitgerold. Eerste helft van volgend jaar moet het systeem dan helemaal op volle toeren zijn. Ook de dossiers van bepaalde categorieën van kinderen moeten bij voorrang gedigitaliseerd worden. Omdat het gaat over de jeugd van 0 tot 18 jaar zal het wel betekenen dat het in feite nog 18 jaar duurt totdat het hele digitale dossier is volgroeid. Er is maar een beperkt aantal bedrijven dat dit systeem kan leveren en dat betekent dat er op talloze plekken in ons land niet voor de wettelijke termijn het ekd ingevoerd zal zijn. Wij zullen wel binnen de termijn op dreef zijn.

De landelijke overheid is verantwoordelijk voor de zogenaamde kop. Dat betekent dat zij er voor moet zorgen dat de onderlinge ekd’s met elkaar verbonden worden en zo verhuizingen geen probleem meer vormen. Zo dadelijk zijn de gemeenten klaar en is de kop er nog niet. Ik heb daar wat bedenkingen bij.


Donderdag 24 september
Vanmorgen een uurtje bijgepraat met mensen van de Meerwaarde over de voortgang van de nieuwbouw. De aanbesteding is in volle gang. Als alles goed blijft gaan en de procedures naar wens blijven verlopen wordt er aan de Meerwaarde volop gebouwd nog voor dat de lente 2010 begint.

Met de Lijster (geconfronteerd met verlies van alle lokalen door brand) heb ik vanmiddag gesproken over de voortgang van de plannen rondom de Lijsterhof. De gesprekken met de mensen van het openbaar primair onderwijs verlopen constructief en opbouwend. (insiders snappen wel dat ik er aan hecht omdat te zeggen) De kinderen bivakkeren in tijdelijke huisvesting en dat is niet ideaal als je het vergelijkt met permanente lokalen. Vanuit dat opzicht zou je het liefst gewoon snel terugbouwen wat er stond. Maar de ontwikkelingen op onderwijshuisvestingsgebied gaan door en klakkeloos het masterplan po volgen zou niet getuigen van oog voor nieuwe ontwikkelingen. We hebben afspraken gemaakt over volgende stappen en willen graag snel beslissen, maar nog liever goed beslissen.

De dag van vandaag wordt afgesloten met een informatieve avond voor de in Barneveld aanwezige scholen voor vo. Zij behoren rechtstreeks van mij te horen hoe het proces van onderzoek naar openbaar vo tot nu toe is verlopen. Ik wil hen per se de informatie verstrekken ruim voordat het in de krant komt. De initiatiefgroep openbaar voortgezet onderwijs is ook aanwezig en kan vanuit haar eigen oogpunt de zaken toelichten. De initiatiefgroep is er terecht veel aan gelegen dat de verhoudingen goed zijn en beseft terdege dat de voortgang van het proces mede afhankelijk is van de bereidwilligheid van de overige scholen.

Dinsdag de 29ste zal ik samen met de initiatiefgroep aan de pers vertellen hoe het proces tot nu toe is verlopen en wat er de komende tijd te wachten staat. Een nieuw boeiend proces dat zich binnen mijn werk voordoet. Uitdagend en leerzaam.


Vrijdag 25 september
Vandaag was het inderdaad wel een feest! Er stond een echte greyhoundbus (architect van de Vogelhorst heeft zich door zo’n bus laten inspireren bij het ontwerpen) op het Raadhuisplein om me op te halen. De kinderen van groep 1 en 2, de architect, enkele mensen van schoolbestuur en directie en een groepje betrokken ambtenaren pasten er allemaal in. Op weg naar de bouwplaats van de nieuwe Vogelhorst haalden we alle andere groepen in die met allemaal lopend met eigen gemaakte spandoeken met iets over de nieuwe school met zich meedroegen.

De school had het perfect voor mekaar moet ik zeggen. Veel kinderen verkleed als bouwvakker inclusief bouwhelm. Een mooi lied werd er uit volle borst gezongen voordat de oudste en de jongste leerling gingen helpen met het heien. Al zo’n 150 palen zaten in de grond; er moesten er nog maar een stuk of 20. De officiële eerste paal was door een groep van prachtige kleuren voorzien. En na afloop voor alle kinderen poffertjes. Wat geeft de komst van een nieuwe school veel nieuwe drive en enthousiasme. Niet in het minst gun ik de kinderen van het speciaal basisonderwijs en zeker ook de leerkrachten een nieuw gebouw. Als het allemaal een beetje voorspoedig verloopt, kan de deur van het nieuwe gebouw volgend jaar na de zomervakantie opengaan.

Vanavond samen met mijn vrouw naar een muzikaal feestje van de Bank Nederlandse Gemeente geweest. Het was een leuke avond. De moeite waard. Een pianoconcert en een symfonie van Beethoven. (Beethoven was de eerste klassieke componist die me ging aanspreken op de middelbare school. Thuis had ik nooit een vleugje klassiek opgevangen) We hadden ons voorgenomen om lekker met zijn tweeën te genieten van het eten en de muziek. Maar wat ik me niet gerealiseerd had, is dat je daar allerlei collega bestuurders met partners tegenkomt waardoor je het “risico” loopt dat je drommels weer gaat praten over je werk. De nieuwe kunst die we ons nu aan het aanleren zijn, is om zitjes in onopvallende hoeken te veroveren om ook eens een poosje lekker gezellig met zijn tweetjes alleen te zijn en over belangrijker dingen te praten.

Lekker om na zo’n avondje uit lekker uit te kunnen slapen. Nee dus. De oudste zoon heeft morgen zijn vrijgezellenfeestje en zal ‘s morgens om 07.00 uur van zijn bed gelicht worden. Dan kun je zelf niet om 5 voor 7 naast je bed staan.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij at barneveld.nl

Labels
Opinie
Wethouder

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht