Raadhuisplein 2 - week 37

maandag 14 september 2009 09:00

Maandag 7 september
Vandaag heb ik met de directie van de GGD (in onze regio heet dat HGM) het jaarverslag van 2008 kort doorgesproken. Zij zorgen onder andere voor het schoolartsenwerk, maar leveren ook allerlei andere diensten op het gebied van gezondheid. Zij inspecteren ook elk jaar in onze opdracht alle kinderopvangcentra en peuterspeelzalen.

Elke gemeente heeft zijn specifieke opmerkelijkheden. Een ervan is dat in Barneveld de opkomst van de ouders bij de schoolarts buitengewoon hoog is en dat bij verhindering vrijwel altijd netjes wordt afgebeld. Dat schijnt elders wel anders te zijn!

Wat ook opvalt is dat de vaccinatiegraad in onze gemeente meer dan 10% onder het landelijk gemiddelde zit. En als de inspectie bij de GGD in Arnhem op bezoek komt, stellen zij dat altijd aan de orde. De vraag is ten diepste natuurlijk of er voldoende bekendheid aan is gegeven en of er sprake is van een doordachte en weloverwogen keuze van de ouders. Ik denk dat het altijd een taak blijft van de schoolartsen in opdracht van de overheid om over vaccinatie en de mogelijke gevolgen van het nalaten ervan goede voorlichting te geven. Ouders mogen niet achter de mening van een ander aanlopen maar moeten een eerlijke en persoonlijke keuze maken. Als die keuze welbewust is gemaakt dan moet de overheid zich daar met vol respect bij neerleggen.

Dinsdag 8 september
Kort geleden zat er bij mijn post een uitnodiging van de heer Ed Nijpels. De heer Nijpels is voorzitter van de zogenoemde Taskforce Huisvesting Statushouders. Hij wil graag samen met ons een feestje vieren omdat de opgave om de 27500 mensen die onder de pardonregeling vallen te huisvesten met succes is voltooid. Het hele ADOstadion in Den Haag is afgehuurd om ons de 6de oktober te ontvangen. Grote namen als staatssecretaris Albayrak, minister Van der Laan, Ruud Lubbers en natuurlijk ook Ed Nijpels zelf zullen onder leiding van Noralie Beyer zorgen voor een prachtmiddag van 15.00 tot 19.00 uur.

Onze woningstichting heeft ook een uitnodiging gehad. Maar Vluchtelingenwerk hebben ze waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Denkt u dat ik er heen ga? Zonder aarzelen zeg ik, nee. De uitnodiging heeft me lichtelijk geïrriteerd. En ik aarzel nog of ik de heer Nijpels van mijn overwegingen deelgenoot wil maken (of zou hij ook een van mijn trouwe weblog-lezers zijn?)

In de eerste plaats wordt er geen melding gemaakt van het feit dat die ruim 27000 niet klopt. Zoals ik al eerder in m’n weblog schreef is de wachtlijst leeg zonder dat iedere gemeente al aan zijn quotum heeft voldaan. Er is een verdwenen groep. Vervolgens moet er geconstateerd worden dat de samenwerking van COA & AZC met de gemeentes lang niet altijd zo vlekkeloos verloopt. Tenslotte is bij het onder dak brengen de stevige opgave van het daadwerkelijk ingeburgerd worden pas begonnen. Na de huisvesting moet de wederzijdse acceptatie in de straten en de wijken nog zijn beslag krijgen.

De begeleiding door vrijwilligers van vluchtelingenwerk vraagt heel veel inspanning. Liever zou ik de kosten van zo’n feestje van voornamelijk witte, goed Nederlands sprekende bobo’s waarbij statushouders in geen velden of wegen te bekennen zijn, besteden aan een hart onder de riem voor die vrijwilligers die we nog vele jaren niet kunnen missen om de statushouders verder op weg te helpen. Of liever zou ik het geld besteden aan activiteiten die bij de blanke burgers leiden tot meer begrip en acceptatie. Want niet zelden balen mensen die wachten op een huis dat statushouders hen voorgaan/hun huis inpikken.

Niet in de laatste plaats lijkt onze Ed te vergeten dat de opgave van de huisvesting van de pardonners een extra maar eenmalige opgave was. De huisvesting van statushouders is een structurele jaarlijks terugkerende opgave die veel inzet blijft vragen en daar wil ik me blijvend voor inzetten; daar heb ik geen feestje voor nodig.

Woensdag 9 september
Het is al weer maanden geleden. De BEM (de organisatie die zich als belangenbehartiger van de Nederlandse horeca inzet voor de uitroeiing van de (Barneveldse) keten omdat zij deze zien als een vorm van oneigenlijke concurrentie van de horeca. (ik bestrijd dat ten zeerste!)

Hoe dan ook. De baas van de BEM vond het, vanuit publiciteitsoverwegingen, een goeie zet om de burgemeester van Ede een soort onderscheiding te geven voor zijn acties om keten te sluiten. En de wethouder van Barneveld die zich juist inzet voor een voorwaardelijk gedoogbeleid moest “gestraft” worden met een pot zure augurken. In zekere zin voelde ik me vereerd met deze geuzenonderscheiding; want dat mensen zuur gaan kijken wil nog niet zeggen dat je het verkeerd hebt gedaan. En ik kan me ook nog troosten met de gedachte dat na het zure het zoete nog komt. Dus had ik de in het gemeentehuis de facilitaire dienst gevraagd extra alert te zijn op de binnenkomst van een aan mij geadresseerde zure bom die niet zou exploderen. Deze moest toch vooral op mijn kamer afgeleverd worden.

Tot op de dag van vandaag heb ik niks ontvangen. Dat betekent dat ik me moet gaan afvragen hoe betrouwbaar die BEM nou eigenlijk is? Kun je ze wel op hun woord geloven?

Als het nu zo is dat de BEM momenteel zo druk bezig is om de achterban er toe te bewegen om tot een veel betere naleving van de regels rondom de niet-verstrekking van alcohol aan jongeren te komen (uit onderzoek blijkt namelijk dat de horeca zich in 4 van de 5 gevallen NIET aan de regels houdt) dan vergeef ik de BEM zijn nalatigheid graag. Als dat niet zo is, denk ik toch dat de BEM-meneer iets heeft uit te leggen.

Donderdag 10 september
Permar timmert goed aan de weg. En iedereen mag het horen! Is er sinds enkele weken een vestiging in Barneveld. Sinds vandaag is Permar ook in Achterberg, gemeente Rhenen, in vol bedrijf. De Achterbergse vestiging is een kwekerij. De mooie nieuwe kassen zie je al bij aankomst staan. Een kleine honderd mensen hebben daar een zinvolle dagbesteding. Een aanzienlijk deel ervan (o.a. vanuit de reclassering) werkt er tijdelijk en hoopt na een goeie ontwikkeling verder op de arbeidsmarkt te re-integreren. Het gaat dus om heel veel meer dan alleen kweken van groen, eigenlijk worden er mensen in hun groei gestimuleerd. Wat maar weinige wsw-bedrijven lukt, krijgt de Permar voor elkaar: zelfs het enten van struiken verloopt er zeer succesvol.

Het is een fikse opgave om deze kwekerij kostendekkend te laten functioneren. Maar het bestuur van de Permar heeft er vertrouwen in dat dat gaat lukken.

De Permar geniet ook van gerenommeerde afnemers als Intratuin. Door bij Intratuin struiken te kopen steunt u dus de Permar en de mensen die via de wsw een baan hebben bemachtigd.

Vandaag mocht ik de openingshandeling verrichten. Ik geniet er het meest van als de betrokken medewerkers zelf een rol kunnen spelen bij de opening. En daartoe waren ze bereid!

Vrijdag 11 september
Op de laatste EO-jongerendag ging het in een toespraak over arenden en kippen. En elke echte betrokken Barnevelder spitst dan meteen de oren. Bij kippen en eieren worden snel allerlei associaties gemaakt die niet zelden een denigrerende bedoeling hebben. (kip zonder kop)

Maar in dit geval moesten de kip en de arend tot inspiratie van de mens leiden. De arend was als jonkie in het kippenhok verzeild geraakt maar kwam daar natuurlijk niet tot zijn bestemming. Pas toen hij zijn doel in vrijheid voor ogen zag en hij de vleugels nam kwam hij tot zijn recht. De mens moet ook uit zijn kippenhok komen ook al zit het vol gouden eieren. De mens is geboren om te vliegen (volgen van Jezus). Met in het kippenhok blijven wordt niks minder bedoeld dan vasthouden aan je eigen (on-)zekerheden, je ogen sluiten voor je zonde, je niet bewust zijn van de eindigheid van dit leven en vertrouwen op geld en bezit. (op de website van de EO-jongerendag staat het hele verhaal).

Vanaf vandaag ga ik op een andere manier naar de kippen kijken die her en der in Barneveld als herinnering aan kip artistique staan te pronken. In m’n fantasie geef ik ze een paar uitslaande vleugels. Want vliegen is volgen.

 U wilt reageren? Plaats hieronder uw reactie, of stuur een mail naar l.verweij at barneveld.nl

Labels
Opinie
Wethouder

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht