Aantal keer gelezen

Raadhuisplein 2 - Week 15

dinsdag 14 april 2009 18:44

Maandag 6 april
Zondagmorgen vroeg werd ik uit mijn bed gebeld. Ons afdelingshoofd onderwijs, René Jongman, moest me melden dat er opnieuw brand in een openbare school was geweest. De Zonnebloemschool. De brand was die nacht heel snel onder controle gekregen waardoor de schade beperkt was tot het lokaal waar de brand was aangestoken. Dezelfde dag zou de schoonmaak van het hele gebouw beginnen: roet en rook zit overal.

De daders waren door braak binnengekomen (waardoor het alarm meteen is afgegaan) en hebben stapels schriften in de brand gestoken. Het lukt me niet om ook maar voor 1% te begrijpen wat iemand bezield om brand te stichten. Het levert je niks op. Terwijl een groot aantal kinderen niet meer naar school kan, de leerkrachten bezig moeten met allerlei klussen behalve met lesgeven. En het kost de gemeente en de verzekering bakken met geld.

Vanmorgen was dus het eerste wat ik deed: op bezoek bij de school. De schoonmakers (met verschillende moedertalen) zijn volop bezig met schoonmaakwerk. Elk legoblokje, elke puzzel, elk laadje onder een schoolbank wordt schoongemaakt. De plafondtegels zijn in de gang al verwijderd. Gelukkig doet de elektriciteit het nog. Een speellokaal moet omgetoverd worden tot leslokaal. De inventaris van het zwartgeblakerde lokaal is volgens de verzekering verlorren gegaan.

Vanavond ben ik voor overleg naar het bestuur van VV Stroe geweest. De afspraak was meerdere keren verschoven en stond nog n.a.v. mijn bezoek aan de kantine in het kader van de alcoholmatigingscampagne.

Het was een openhartig en pittig en zeker ook nuttig gesprek. Omdat zij tot nu toe de enige sportvereniging zijn die door mij is bezocht was in hun ogen de indruk gewekt dat zij de enige vereniging zijn waar alcohol mogelijk aandacht verdient. Ik heb uitgelegd dat we dit jaar naar een ander dorp gaan en dat daar opnieuw ook sportverenigingen zullen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Duidelijk is dat deze en vele andere verenigingen in een ernstig dilemma zitten. Alcoholverkoop is een belangrijke bron van inkomsten waarmee de club mede draaiende wordt gehouden. Dat maakt het voor de club moeilijk om erg duidelijke en kritische standpunten m.b.t. alcoholgebruik in te nemen.

Ik vraag mezelf wel af of men in volle omvang beseft hoe groot het alcoholprobleem in de samenleving is. Ook vraag ik me af of men niet te snel het standpunt inneemt dat een vereniging er in haar eentje ook niks aan kan doen. Hoe waar ook, zolang iedereen dat zegt blijft alles zoals het is.

Dinsdag 7 april
Vandaag heb ik een gesprek gehad met de directe en een vertegenwoordiging van het schoolbestuur van de Antoniusschool. In opdracht van de raad is er een onderzoek gedaan naar de (on-)mogelijkheden van open houden van de huidige vestiging van de Antoniusschool. Twee jaar geleden is het masterplan primair onderwijs door de raad vastgesteld en daarin is dat destijd niet opgenomen. Ik wilde rechtstreeks van hen horen wat zij van het rapport vinden alvorens het voor besluitvorming naar B&W en vervolgens naar de raad gaat. Zolang B&W er niet over besloten heeft is het onderzoek nog vertrouwelijk. Het is rijp voor B&W, en dus zal het binnenkort wel onderwerp van gesprek worden bij de pers en in de raad.

Woensdag 8 april
Ook deze dag begon met een bezoekje aan de Zonnebloemschool. Er kan weer lesgegeven worden. Het beschadigde lokaal komt na de meivakantie weer beschikbaar. De kinderen zijn echt blij dat ze weer naar school mogen. De leerkrachten gaan weer doen waar ze goed in zijn.  Ik realiseer me: vorige week evalueerden we de vorige brand...

Vanmorgen heb ik een frisse ontmoeting met 3 leden van de WMO raad, de waarnemend voorzitter, de secretaris en een algemeen lid, gehad. We hebben op een constructieve manier gekeken naar waar we elkaar nog beter van dienst kunnen zijn. Deze WMO raadsleden blaken van de motivatie en hebben zich niet laten demotiveren door het voortijdige en overhaaste vertrek van hun voorzitter. (We hebben het daar kort nog even over gehad.)

Op mijn kamer heb ik een inhoudelijk overleg gehad over de inhoud van activiteiten ter voorkoming van schulden bij jongeren. Er is al bij alle scholen gepolst of er wil worden meegewerkt. Daar zijn veel positieve reacties opgekomen. Hierin zag de gemeente aanleiding om een programma te ontwikkelen gericht op leerlingen. We gaan in groep 8 van de basisschool en in leerjaar 3 van het voortgezet onderwijs structureel activiteiten opzetten, zo is de bedoeling. De hulp van de VCB gaan we inroepen om de benodigde vrijwilligers te werven die samen met de docenten lessen gaan verzorgen. Eigenlijk willen we al voor de zomervakantie van start, maar misschien ben ik dan te enthousiast. Het is broodnodig. En hopelijk voorkomt het veel ellende. Weinig mensen beseffen hoe hartverscheurend de ellende is waarin mensen terecht komen als ze in de schuldproblemen zijn terecht gekomen.

Donderdag 9 april
Gisterenavond drie uur lang in gesprek geweest met de commissie Samenleving. Vier onderwerpen passeerden de revue. De commissie heeft kennis genomen van de nieuwe aanbestedingsronde voor de huishoudelijke hulp (wmo). De door B&W gestelde kaders kregen van de commissieleden goedkeuring.

Het regionale alcoholbeleid gaf veel stof tot discussie. Waar de een voluit positief was, was de andere fractie afwijzend. Hoe dan ook. Het is goed dat de projecten die voortvloeien uit het regionaal contract met de provincie ook op gezette tijden aandacht van de raad krijgen. De problematiek rondom een te realiseren jeugdhonk in Voorthuizen kreeg goede inhoudelijke aandacht. Na de discussie met de leden van de commissie wist ik tenminste hoe ik verder mag. En daar gaat het me in dit geval om: eerst duidelijkheid van de Gereformeerde kerk of die voor enkele jaren hun ruimte beschikbaar willen stellen. Als dat niet het geval is moet er een tijdelijke voorziening komen bij het Trefpunt. Verder heeft de commissie unaniem gesteld dat er een integrale toekomstvisie voor het Trefpunt moet komen.

Tenslotte was er nog de Kruimelstaete. Een woonzorgcomplex in Garderen dat momenteel in aanbouw is. Het college stelt t.b.v. de gemeenschapsruimte een bijdrage van 3,5 ton beschikbaar. Dat geld komt voor een belangrijk deel uit de toekomstige opbrengst van de verkoop van het groene kruis gebouw dat leegkomt en dat in het verleden is gerealiseerd op kosten van de Garderense gemeenschap zelf. Zo komt het geld opnieuw ten goede aan Garderen.

Vrijdag 10 april
Vanavond ben ik met mijn vrouw en mijn zoon uit Rotterdam naar de Goede Vrijdag kerkdienst in de oude Pelgrimsvaderskerk in het historische Delfshaven geweest. Een levende Hervormde gemeente in het grote Rotterdam. Hier wordt op Goede Vrijdag het Heilig Avondmaal gevierd. Zeer inhoudsvol; het lijden van de Here Jezus en het heilig avondmaal zijn zo nauw met elkaar verbonden.

Jezus laatste woorden waren: Het is volbracht. Daar sta ik bij stil. Zijn overwinning op de zonde en de dood was voltooid. Ik zeg het stil na: Het is volbracht door Hem, ook voor mij. Duizendmaal o Heer zij u daarvoor dank en eer.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > april