Aantal keer gelezen

‘Ketenbeleid deugt van geen kant’

keten keetdonderdag 09 april 2009 19:20

,,De gemeente Barneveld gedoogt met haar ketenbeleid strafbare feiten”, stelt het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM). ,,Het beleid rammelt daardoor aan alle kanten.” Deze week diende het bureau zijn bezwaren in bij de gemeente. ,,Krijgen we geen gehoor, dan stappen we naar de rechter.”

Volgens directeur Arjan Hogervorst van het BEM handelt de gemeente met het gedogen van 18 keten in strijd met onder meer de Drank- en Horecawet, de Wet Ruimtelijke Ordening en de Woningwet. ,,Aan alle kanten klopt er niets van. De gemeente faciliteert illegale alcoholverstrekking in de keten aan kinderen vanaf 16 jaar, terwijl het landelijk beleid juist is om alcoholgebruik te ontmoedigen”, zegt Hogervorst. Daarnaast wordt volgens hem het rookverbod niet in acht genomen en zijn de te gedogen keten illegale bouwwerken in strijd met geldende bestemmingsplannen. ,,Het rammelt aan alle kanten.”

De gemeente heeft tien weken tijd om te reageren op de bezwaren. ,,Komt ze niet op haar beslissing terug, dan stappen we naar de rechter en dan weet ik zeker dat we zullen winnen, ook gezien eerdere uitspraken.” Hogervorst refereert hierbij aan de uitspraak van de Raad van State in juli 2007 waarin de BEM in het gelijk werd gesteld in een zaak tegen de gemeente Putten, die keten aanvankelijk niet wilde sluiten.

Het verschil met Putten is dat deze gemeente toen nog geen beleidsplan had vastgesteld voor het gedogen van keten, Barneveld heeft dat wel gedaan.

,,Dat maakt uiteindelijk niets uit”, stelt Hogervorst. ,,De keten zijn feitelijk precies hetzelfde en zo’n beleidsplan houdt geen stand als het tegen de wet indruist. Een gemeente kan toch ook niet een plan vaststellen om op snelwegen maximaal 180 kilometer per uur te mogen rijden? Dit gedoogplan kan naar de prullenbak.”

Een oplossing is volgens het BEM dat de gemeente afstand doet van het gedoogbeleid en de keten volledig legaliseert. ,,Maak er kleine kroegjes van die aan alle eisen voldoen en er is geen probleem meer”, stelt hij.

Wethouder Leen Verweij heeft inmiddels kennis genomen van de bezwaren. ,,We zullen de bezwaarprocedure zorgvuldig afhandelen, voor die tijd vind ik het niet netjes hier concreet op in te gaan”, zegt hij.

De gemeente Barneveld stelde in 2007 haar gedoogbeleid vast. Keten kunnen op basis hiervan gedoogd worden onder bepaalde voorwaarden voor onder meer bezoekersaantallen, drankvoorraad en brandveiligheid.

De gemeente stelt dat keten zo onder toezicht en op een veilige manier tijdelijk kunnen blijven bestaan. Gedoogbeschikkingen worden aan de nu bestaande keten toegekend en niet verlengd, waardoor sprake is van een een ‘passief uitsterfbeleid.’

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2009 > april