Aantal keer gelezen3

Leen Verweij opent buitenspeelkasten

vrijdag 27 februari 2009 18:42

'Kinderen hangen teveel achter de computer en televisie. Ze zijn hun stoel niet uit te branden', mopperen veel volwassenen. Ja logisch, wat moet je buiten doen? De gemeente Barneveld heeft de oplossing: buitenspeelkasten neerzetten. "Ik wilde graag dat er skelters in de buitenspeelkasten komen."

Wethouder Leen Verweij kwam woensdag naar de Valkhof om poolshoogte te nemen van de buitenspeelkasten en om de officiële naam Alles Kids te onthullen. "Als jullie vinden dat ik te lang praat, moet je gewoon wat geluiden maken. Even hoesten ofzo. Dan weet ik dat op moet schieten", raadt de wethouder de bij de onthulling aanwezige kinderen aan.

De kinderen kijken verbaasd, de toegestroomde volwassenen grinniken. Verweij is in zijn nopjes met de buitenspeelkasten. Het gebouwtje waarin het speelgoed staat, is gebouwd door Schouten. De gemeente en de woningstichting hebben de buitenspeelkast gesubsidieerd. "Want", zo zegt Verweij terwijl hij met zijn vinger in de lucht wijst, "wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen."

Het speelgoed is in overleg met de kinderen aangeschaft. In de stellingen, die gemaakt zijn door Ons Bedrijf, liggen spelletjes als Mens-Erger-Je-Niet en ganzenbord en er is volop buitenspeelgoed. Kinderen kunnen lid worden van Alles Kids, krijgen een pasje en hebben daarmee toegang tot het speelgoed. "En vrijwilligers gaan het spelen in goede banen leiden. We weten nog niet hoeveel middagen Alles Kids open is, we moeten eerst kijken hoeveel kinderen interesse hebben", zegt Verweij. Als het aan vrijwilliger Boelens ligt, is Alles Kids elke middag open. "Ik kom wel helpen", zegt hij monter.

Dat de buitenspeelkasten geld kosten, vindt de wethouder niet erg. "Maar wat ik wel verschrikkelijk gruwelijk erg vind als dingen stuk worden gemaakt. Ik ben een wethouder die nooit boos wordt, maar als ik zie dat dingen vernield worden, dan zit ik me zo kwaad te maken", briest Verweij. Na zijn toespraak onthult Verweij het naambord. "Kijk Alles Kids, zo heet de buitenspeelkast. Die naam is verzonnen door Jesse van Wakeren. Is Jesse er?" Vriendjes van Jesse weten dat hij bij de tandarts is. De wethouder trekt een pijnlijk gezicht. "Jammer. Maar ja, niets aan te doen." Hij neemt nog een hapje, gemaakt door de buurtbewoners, en haast zich naar de Begoniastraat waar hij een tweede buitenspeelkast onthult.

Bron: Barneveld vandaag.

« Terug

Archief > 2009 > februari