Aantal keer gelezen3

Gemeente Barneveld komt met vrijwilligersverzekering

2004%20vrijwilligersdag%20ouderen%20op%20bankjewoensdag 04 februari 2009 14:41

De gemeente Barneveld sluit een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers af. De verzekering is bedoeld voor díe vrijwilligers, die in de gemeente Barneveld georganiseerd vrijwilligerswerk verrichten. De gemeente Barneveld hoopt op deze manier het vrijwilligerswerk nóg meer te stimuleren.

,,Mensen doen soms geen vrijwilligerswerk omdat ze bang zijn om aansprakelijk te worden gesteld voor iets dat tijdens het werk gebeurt'', zegt wethouder Leen Verweij. ,,Door de verzekering wordt de drempel lager.'' Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Niet alle vrijwilligers zijn even goed verzekerd. In september vorig jaar heeft de rijksoverheid besloten om - in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten - een vrijwilligersverzekering mogelijk te maken.

Met deze verzekering zijn alle georganiseerde vrijwilligers in de gemeente Barneveld verzekerd, ongeacht leeftijd, frequentie en aantal uren van vrijwillige inzet. Uitgezonderd zijn de vrijwillige politie en de vrijwillige brandweer. Zij kennen al een op maat toegesneden vrijwilligersverzekering. Ook mantelzorgers en leerlingen die in het kader van hun maatschappelijke stage vrijwilligerswerk verrichten, zijn uitgesloten van deze verzekering.

De gemeente Barneveld sluit de collectieve verzekering voor alle vrijwilligers af. Dat betekent dus, dat mensen zich niet individueel hoeven aan te melden. Alleen als aanspraak op de verzekering moet worden gemaakt, moeten vrijwilligers zelf contact opnemen met hun eigen instelling, vereniging of organisatie óf de Vrijwilligersentrale Barneveld (VCB). De gemeente Barneveld vindt het belangrijk, dat alle organisaties, verenigingen en instellingen - die werken met vrijwilligers - over deze vrijwilligersverzekering worden geïnformeerd.

De gemeente Barneveld bereidt daarom, in samenwerking met de VCB een informatiebijeenkomst voor. Ook wordt gewerkt aan een folder, waarin meer informatie over deze verzekering staat. De verzekering gaat officieel op 1 maart in. Vanaf dat moment wordt de vrijwilligersverzekering uitgevoerd door de VCB. Zij registreren het gebruik van de verzekering en vrijwilligers kunnen schade bij de VCB melden.

Bron: Barneveldse krant 

« Terug

Archief > 2009 > februari