Aantal keer gelezen2

Raadhuisplein 2 - Week 7

maandag 16 februari 2009 23:04

Maandag 9 februari

Afgelopen zaterdag ben ik naar Hilversum geweest. In het radioprogramma EO.nl wilde men een vraaggesprek met mij over de alcoholmatigingsactiviteiten in Barneveld. Een aparte gewaarwording: in een Hilversumse studio voor een live-uitzending. (Eerlijk gezegd had ik nog nooit naar dit programma op Radio 5 geluisterd.) Je staat er versteld van wat een anderhalf uur radio aan voorbereiding kost: 2 man zijn 2 dagen fulltime bezig met de voorbereidingen.

Als het gesprek eenmaal loopt, vergeet je snel dat het live is. In het gesprek werd de link gelegd tussen Bible belt en alcohol. Daar heb ik moeite mee. Want het roept de suggestie op dat er slechts in die delen van Nederland een drankprobleem is waar veel (reformatorische) kerken zijn. En dat is echt niet waar! Maar tegelijkertijd moet ik ook eerlijk zeggen dat adeldom wel verplicht. Ik bedoel te zeggen: christenen en kerkmensen baseren zich graag en terecht op principes en veroordelen bepaalde wereldse principes radicaal. Maar die wereldmijding zoals dat zo mooi heet is nogal selectief. Overmatig alcoholgebruik (op jonge leeftijd) is kennelijk min of meer geaccepteerd! En dat kan natuurlijk niet waar zijn!

Uit het feit dat ik werd uitgenodigd blijkt wel dat het Barnveldse keetbeleid en ook de alcoholmatigingscampagne veel bekendheid heeft gekregen. Daar koop ik in Barneveld zelf verder niks voor. Ik moet blijven knokken voor nog meer bewustwording onder de bevolking dat te veel en te jong alcoholgebruik moet verdwijnen. En dat dat nooit lukt als de hele samenleving (waaronder zeker de vaders en de moeders) niet mee doet. Jongeren hebben behoefte aan goede voorbeelden. Die hebben ze toch niet te weinig?

 

Vandaag op het spreek uur een man op visite gehad aan wie ik niet kon horen dat hij van Amerikaanse komaf is. Menig Groninger, Fries of Limburger verraadt zijn afkomst sneller. Deze Amerikaan woont al meer dan 30 jaar in Nederland. Hij is via vliegveld Soesterberg ooit in Nederland gekomen en verliefd geworden op een Nederlandse vrouw. Nu, na ruim 30 jaar kreeg hij een oproep voor een inburgeringsexamen. En dat had hem diep beledigd en gekwetst. Hij had al jaren lang deelgenomen aan de Nederlandse samenleving en zijn goede taalgebruik was er het resultaat van.

Gemeentes zijn bezig om na alle statushouders, en alle andere niet genaturaliseerde burgers aan te schrijven.  Het principe van de wet is duidelijk: iedereen die in Nederland mag wonen moet zich als een Nederlands burger gedragen. Voor deze man een overbodige formaliteit, maar de wet biedt in zijn situatie geen ontsnappingsmogelijkheden. Deze man is typisch een voorbeeld waaruit blijkt dat de wet altijd ook overbodige effecten heeft. Ik ga ervan uit dat hij zijn examen in één keer haalt, maar hij heeft geen flauw idee wat hem gevraagd gaat worden in een verkorte en versnelde examenprocedure. Ik kan voor hem geen uitzondering maken. Want hoe bepaal ik dat iemand nog net wel of niet aan de exameneisen voldoet. De objectiefste manier is die van gewoon examen doen.

Voor alle zekerheid gaan we nog kijken of een andere Amerikaan in Barneveld die dit examen al heeft gedaan met hem contact wil opnemen om ervaringen uit te wisselen.

 

Dinsdag 10 februari

Nadat in 2008 buurtbemiddeling van start is gegaan, ligt er nu al een eerste jaarverslag. Interessant om te zien in hoeveel gevallen buurtbemiddelaars worden ingezet. Ook is het informatief om te ontdekken dat de politie een belangrijke verwijzer naar buurtbemiddeling is. Begrijpelijk, want bij overlast krijgt de politie meestal de melding binnen zonder dat de politie de eerst aangewezen is om ruzies tussen buren op te lossen. De politie moet wel de meest gelukkige organisatie zijn; van hen valt een bijkomende taak af en zij kunnen zich op hun primaire taken richten.

In Barneveld werken we met een coördinator en 8 vrijwilligers. Ik maak me daar zorgen over, want doordat het er maar 8 zijn kan de werkdruk voor deze vrijwilligers te hoog worden. In dit jaar moet er dus ook gewerkt gaan worden aan uitbreiding van het team. Graag spreek ik mijn waardering uit voor deze actieve vrijwilligers die een grote bijdrage leveren aan de leefbaarheid van straten en buurten.

 

Woensdag 11 februari

Vandaag een lange en drukke dag. De start van de sponsorloop van de Lijster was een gezellig feest met een hartverwarmend enthousiasme bij kinderen en de ouders. Veel ouders stonden versteld van de sportieve kwaliteiten van hun eigen kids en hadden gerekend op veel minder rondjes en gingen beseffen dat ze heel wat sponsorgeld zouden moeten gaan betalen. De school draait nu weer volop in de nieuwe tijdelijke huisvesting. Extra geld is zeer gewenst om niet subsidiabele zaken te kunnen aanschaffen die het schoolleven net het nodige extraatje geven.

 

Vanmiddag heb ik namens de gemeente de intentieverklaring getekend voor de totstandkoming van een regionale backoffice t.b.v. de antidiscriminatie. Ook verklaar je zo als gemeente je te willen inzetten tegen en het voorkomen van discriminatie. In deze nieuwe structuur krijgt elke gemeente een meldpunt, zodat de drempel laag blijft. Vervolgens wordt de verdere behandeling centraal geregeld.

De hiertoe bedoelde wet is net door de Tweede Kamer aangenomen en wordt waarschijnlijk voor de zomer door de Eerste Kamer goedgekeurd.  Al wel is er met ingang van 1 januari 2009 geld vanuit het rijk beschikbaar om aan de opzet te beginnen. Wat mij volstrekt nog niet duidelijk is, is binnen welke structuur die back office gaat worden aangestuurd. Ik vind dat de vertegenwoordigers vanuit de gemeentebesturen uit de regio grip op de back office moeten krijgen; zij financieren tenslotte deze back office. De kwartiermakers konden hierop nog niet erg concreet antwoorden! Ik ga dit nauwgezet in de gaten houden.

 

Vanavond commissie Samenleving. Veel van mijn portefeuille op de agenda: openbaar vo, nieuwe aanbesteding Wmo, aanbesteding leerlingenvervoer en speelbeleidsplan. Na alle publiciteit rondom de wens van Pro 98 om een onderzoek naar de behoefte aan openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld was het goed om er met elkaar over van gedachten te wisselen. Blij was ik dat de onder mijn verantwoordelijkheid gemaakte informatieve memo (op de conclusie na) ook de instemming van Pro 98 kon krijgen. Die informatie was duidelijk en objectief. Nu de gewone meting (zogenaamde indirecte meting; gewoon kijken hoeveel kinderen er elk jaar van de openbare basisscholen afkomen) duidelijk oplevert dat stichting van een zelfstandige school niet tot de mogelijkheden behoort, is de wens om te bekijken of een openbare vo school van elders in Barneveld misschien een nevenvestiging wil beginnen. Daartoe zal zo’n school alleen besluiten als er “harde” cijfers zijn. Daarvoor is een directe meting een mogelijkheid. Dan gaat volgens een vaste wetenschappelijk verantwoorde manier een onderzoek gedaan worden onder de basisschoolleerlingen. Het Pallas Athene toonde geen belangstelling om tot een nevenvestiging te komen en toonde ook geen behoefte aan nauwkeuriger onderzoekscijfers. Voor mij reden om niet voor te stellen om nader onderzoek te gaan doen.

Maar ik besef dat het daarmee lijkt dat ik openbaar onderwijs zou willen tegenhouden. En dat is helemaal niet het geval. Ik ben alleen bang dat nader onderzoek ook onvoldoende basis zal opleveren om buurscholen enthousiast te krijgen. Als een meerderheid van de raad een nader onderzoek wil zal ik dat van harte uitvoeren en zal ik de resultaten met grote nieuwsgierigheid tegemoet zien.

Wat me eerlijk gezegd wel heeft verbaasd, en dat moet ik toch even kwijt, is dat er nog nooit is gekomen tot de oprichting van een comité dat aan de totstandkoming wil gaan werken. Ook de mensen die nu naar Pro 98 hebben aangegeven zich hiervoor te willen gaan inzetten hebben zich niet eerder verenigd en hadden dat tot vandaag ook nog niet gedaan, kenden elkaar zelfs nog niet. Daaruit kun je niet afleiden dat de wens voor openbaar vo nou zo geweldig leeft. Maar voor 25000 euro weten we in juni vast meer dan nu en kunnen we dan opnieuw praten over de mogelijkheid van openbaar vo.

 

Donderdag 12 februari

Vanmorgen ben ik naar een bijeenkomst geweest waar ook staatsecretaris Bussemaker aanwezig was. Het ging over het toenemende probleem van de dementie. Door de vergrijzing wordt dementie een steeds vaker voorkomende ziekte. En bij deze ziekte ontstaat er een buten gewoon grote druk op de mantelzorger (partner).

En net als bij sommige andere problemen werken verschillende professionals met alle goede bedoelingen langs elkaar heen en is de zorg voor de dementerende niet altijd op peil en zeker niet altijd efficiënt. Ook de gemeente zal via de Wmo de komende jaren meer met dit probleem te maken gaan krijgen. En Barneveld misschien wel bovengemiddeld omdat we nogal wat instellingen hebben, zoals zorgboerderijen, die zich bezig houden met de opvang van deze burgers. Wat mij in gesprekken ook erg opviel was, wat ik eigenlijk al wel weet, maar niet zo bewust was, is dat huisartsen net als in veel andere gevallen als eerste weten wat er speelt in een gezin. En dat juist met huisartsen vanuit de gemeente en zorginstellingen geen georganiseerd overleg is. Huisartsen zouden met hun informatie anderen tot veel nut kunnen zijn.

 

 

Vrijdag 13 februari

Vandaag een dag van andersoortig werk: behangen bij onze dochter die een leuk oud bovenhuis in hartje Utrecht heeft gekocht. Een prima activiteit om alles van je werk te vergeten. Een goede ontspanning waarmee je nog iemand verder helpt ook. Ik denk dat ik het al in gaan 8 jaar meer had gedaan, maar het lukte nog heel goed en we deden het met plezier.  Enkele nieuwe uitdagingen wachten nog bij haar: we mogen met alle plezier ook het trappenhuis doen. Dat komt niet slecht uit want volgende week heb ik 4 van de 5 dagen vakantie genomen en één dag daarvan willen we best nog weer behangen. Vaders en moeders willen maar wat graag dat hun kinderen er leuk bij zitten en hebben daar best wat voor over.  Hopelijk heeft u er begrip voor dat ik mijn behangkwaliteiten slechts in besloten familiekring tentoonspreid; bij vrijwilligers moet je oppassen dat ze niet overbelast raken!

 

Volgende week is het voorjaarsvakantie en houd ik m’n weblog niet bij: tijd voor andere zaken zoals behangen dus.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > februari