WisselBlog week 48 - Heimen Schuring

maandag 28 november 2005 17:56

Zondag 27 november
Vandaag weer naar Zwolle, Schuring senior is maandag jarig, maar om de hele familie in het ouderlijk huis te krijgen, vieren we het vandaag alvast. Wel een dag te vroeg, maar ach, wat is één dag op drie-en-zestig jaar? 

Eerst in Barneveld naar de kerk. In Zwolle naar de kerk zou vroeg opstaan betekenen, iets waar we na de nachtelijke schoen-leging door onze voltallige kroost (het was tien over drie, nota bene!!) even geen zin in hebben. Daarnaast: onze eigen wijkpredikant gaat voor èn het is voorbereiding voor het Heilig Avondmaal. Reden genoeg om even na negenen richting Goede Herderkerk te rijden.

In de kerk wordt afgekondigd dat Marc-Jan Trouwborst op tweetal staat voor de vacature van ouderling. ChristenUnie-raadsleden en -bestuursleden zijn in trek dezer dagen. In de vorige 'ronde' stond Ed Blankenstijn op dubbeltal en ook in wijk 3 heeft men Jan van Maanen op dubbeltal gezet. Deze week zijn de stemmingsvergaderingen. Afwachten dus!

Maandag 28 november
Mijn vader is jarig! 63 jaar alweer. We zijn er gisteren al geweest, maar dat neemt niet weg dat we nog even bellen.

De Barneveldse Krant van vandaag bericht uitgebreid over het 'pact' met de SGP, dat niet door gaat. Nu begrijp ik best dat 'lijstverbinding' een lang woord is en dat ‘pact’ met z’n elf letters minder beter in een krantenkop past, maar ‘pact’ is nou niet echt wat de besturen van SGP en ChristenUnie voor ogen hadden toen we daar met elkaar over spraken. Nu ik het er toch over heb: ook ik vind het erg jammer dat de lijstverbinding niet door gaat. Er zijn genoeg plaatsen in Nederland waar een dergelijke technische lijstverbinding stemmen ‘binnenboord’ houdt en dat kan zowel voordeel hebben voor de SGP als voor de ChristenUnie.

In Den Haag is vandaag de nota Mobiliteit behandeld. Vanmorgen was daar al iets over te lezen in het Nederlands Dagblad. Ook de site van de Tweede Kamer-fractie maakt er melding van. Tjitske grijpt de gelegenheid aan om ons Tweede Kamerlid Arie Slob te mailen over de stop bij het Transferium op de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn. Via de fractiemedewerker Paul Blokhuis (die daarnaast ook Statenlid in Gelderland en raadslid in Apeldoorn is) krijgen we snel reactie. Arie Slob zal dit op 12 december aan de orde stellen tijdens de behandeling van het Meerjarenprogramma infrastructuur en transport. Zo zie je maar dat lokale en landelijke politiek elkaar goed aanvullen en dat goed contact in Den Haag ook voor Barneveld erg belangrijk is!

Dinsdag 29 november
Laat thuis vanwege een sessie met het kader van Betalen & Sparen van de Rabobank. We praten over de kansen en bedreigingen van de Single Euro Payments Area, het zo door de Europese Commissie begeerde level playing field in Europa, waar u als consument met hetzelfde gemak kunt betalen naar iemand in Italië als dat u nu naar iemand in Nederland doet. Met name voor de internationale bedrijven is er groot voordeel te behalen. Daar staat tegenover dat de banken halsbrekende toeren moeten uithalen èn veel kosten moeten maken om dit allemaal op tijd mogelijk te maken.
 
Bij thuiskomst nog even door onze dagelijkse lokale nieuwsbron gebladerd. Collega aspirant-raadslid Jaap van den Top is geïnterviewd in de rubriek ‘de boer op met....’. Leuk interview! Jaap zegt een aantal rake dingen, waar ik me zeker in kan vinden (en Jaap ook duidelijk in herken!!).

In de Barneveldse Krant lees ik ook het verslag van de informatiebijeenkomst over het Transferium. Een aantal dingen valt me op. Ik deel er twee met u.
  • Rond het Transferium moeten winkels komen. Ik moet onwillekeurig aan de vragen denken die wij over het detailhandelsbeleid hebben gesteld en waarover het college twee weken later spontaan ook meldde dat er een startnotitie over de detailhandel komt en dat we ons gaan bezinnen op hoe en waar detailhandel moet komen. Best bijzonder dat ook bij het Transferium weer aan winkels wordt gedacht. Ik zou zeggen: wacht eerst het beleid af en kom daarna met (wilde) plannen.
  • Het tweede dat mij opvalt, is het gemak waarmee wèèr een groot project wordt voorgesteld, In een bijzinnetje wordt gemeld dat het twintig miljoen euro moet kosten. Natuurlijk zal de gemeente dit niet alleen hoeven opbrengen, we zullen wel moeten participeren. Laten we toch eerst afmaken wat we omhanden hebben, dat is al uitdagend genoeg. Als we daarmee klaar zijn, maken we wel nieuwe plannen. Natuurlijk moet er ook vooruit gekeken worden, regeren is immers vooruitzien. Maar nu even niet!!
Woensdag 30 november
Ik kom ’s ochtends met de trein langs het transferium en ik zie de felle blauwe lichten. Ik kan me best voorstellen dat omwonenden daar niet blij mee zijn. De directe omgeving van het transferium is niet verlicht, waardoor de blauwe lampen extra opvallen.
 
‘Treinstop nog vijf jaar onzeker’ kopt de Barneveldse Krant op de voorpagina. Uit een krantenartikel kun je natuurlijk nooit opmaken, met welk gezicht en op welke toon iemand iets zegt, maar dit komt me een beetje gelaten over. En dat ben ik van wethouder Tijmensen niet gewend. Wat nou, onzeker? Met de provincie naar Den Haag, naar de minister van Verkeer en Waterstaat, zij deelt de concessie uit voor het hoofdrailnet! In 2008 wordt deze concessie geëvalueerd, dan kan er een stop worden toegevoegd! Ik schreef het maandag al; op 12 december hebben we in Den Haag ook een kans. Dan wordt het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport behandeld. Onze Tweede Kamerfractie gaat zich dan zeker inzetten voor het Transferium Barneveld-Noord. Hopelijk volgen de andere partijen ook!
 
Ik krijg de beantwoording van de schriftelijke vragen over het detailhandelsbeleid onder ogen (als niet-raadslid moet je dat soort dingen via-via ontvangen). Als ik de antwoorden lees, krijg ik niet het enthousiaste gevoel, dat ik had, toen ik op 19 november in de krant las dat het college een geïntegreerde detailhandelsvisie wilde ontwikkelen. Ik krijg de indruk dat de vragen teveel vanuit een Ruimtelijke Ordening perspectief zijn beantwoord. Terwijl de vragen toch echt met name over detailhandelsbeleid gaan.

Natuurlijk prettig om te lezen dat er voorlopig niet wordt gekeken naar de vestiging van bijvoorbeeld Leen Bakker en Kwantum. Een van de redenen waarom de Gamma volgens het college wel zomaar aan de Scherpenzeelsweg kan worden geplaatst is dat er sprake is van hervestiging. Die reden snap ik niet. Betekent dit dat als je ergens in Barneveld al een vestiging hebt, je overal een andere (grotere) vestiging mag openen? Ookal is dat agrarisch gebied of midden in een woonwijk? Verder snap ik niet waarom niet gewoon gewacht wordt tot het detailhandelsbeleid is vastgesteld. In het voorjaar is het al af, zo lang duurt dat dus niet. We zullen er morgen in de fractie wel over doorpraten.
 
Donderdag 1 december
Ik krijg een mail van Jaap Godschalk over het resultaat van de ledenwerfactie. Zoals u elders op de site kunt lezen, was de maand november ledenwerfmaand. Het resultaat van deze keer is prima: 20 nieuwe ‘contacten’, zoals onze ledenadministrateur dat noemt, dit zijn 15 nieuwe leden, 4 nieuwe donateurs en 1 nieuwe sympathisant. Een mooi resultaat. Als dat elk jaar zo gaat, groeien we gestaag!! Via Ballonvaartcentrum Van Manen hebben we een prijs ter beschikking gekregen voor de beste ledenwerver. Ook die is bekend gemaakt: Ed Blankenstijn heeft vijf nieuwe leden aangebracht en wint daarmee een ballonvaart. Proficiat Ed, maar wel op tijd weer met beide voeten op de grond hoor!
 
’s Avonds fractie. Henk is er weer. We zijn compleet! Gelukkig gaat het weer goed met hem. Het blijft een hele belasting, zo’n nierziekte. Ik heb bewondering voor de wilskracht van Henk. Ondanks zijn ziekte, waarmee hij dagelijks druk is, zet hij zich toch buitengewoon in voor de raad en daarmee voor onze gemeente.
 
We nemen de raadsagenda door. Muziekcentrum is een maand uitgesteld. Het college heeft de raad beloofd dat er een notitie over het parkeerbeleid zou komen in december. Die is er nog niet. Een van de vraagpunten bij het muziekcentrum is de vermeende parkeerproblematiek rond het muziekcentrum en de Bijenberg. Wij willen de beleidsnota graag betrekken bij de bespreking van het muziekcentrum. Uiteraard alleen voor zover relevant. Je mag het muziekcentrum niet als breekijzer gebruiken om de parkeerproblematiek van het hele centrum ter tafel te krijgen. Neemt niet weg dat de gemeente serieus met de middenstandsvereniging in overleg moet over het totale parkeerbeleid.
 
We behandelen ook de rest van de agenda, ik zal op deze plek maar niet al te veel onze voorlopige standpunten onthullen, daar hebben we de raadszaal voor.
 
Ed Blankenstijn geeft een update over het Waarden en Normendebat dat de gemeenteraad na de verkiezingen op diverse plaatsen in onze gemeente gaat houden. Omdat de kans toch wel reëel is dat ik ook in de raad kom, vraagt Ed mij ook om mee te doen met deze avonden. Lijkt me een leuke manier om heel veel mensen te leren kennen. Ook het debat over wat wij nou belangrijk vinden als inwoners van Barneveld lijkt me leuk om te doen.
 
Het is toch weer kwart voor elf als ik thuis ben. Met het geblub van twee goudvissen op de achtergrond (zouden ze honger hebben?), type ik nog snel even deze weblog. Daarna is het mooi geweest voor vandaag.
 
Vrijdag 2 december
Vandaag niet al te veel lokale politiek. Ik krijg een aantal mailtjes doorgestuurd. Een mailtje is een persbericht van de gemeente dat de gemeente Barneveld genomineerd is voor de ‘open source’ prijs. Op de site van de gemeente kunt u precies lezen wat dat inhoud. Ik beperk me door te zeggen dat dit een leuke opsteker is voor de automatiseringsmensen van het gemeentehuis is!
 
Net voor de middag ga ik met mijn jongste dochter nog even langs bakker De Vries aan de Langstraat. Puddingbroodjes zijn voor de kids hèt favoriete onderdeel van de lunch (wees gerust: dat krijgen ze zeker niet elke dag… Van mijn vrouw moet ik schrijven: dat krijgen ze alleen als papa thuis is....). Het blijkt dat De Vries op het punt staat te verhuizen. Het pand gaat tegen de vlakte. Menige Barnevelder (inclusief mijzelf) vindt dat jammer. Weer een oud pandje plat. Moet er geen fonds komen om dit soort historie te behouden? Waarschijnlijk geen goed idee in deze financieel slechte tijden. Daar moet je in de ‘vette jaren’ geld voor vrijmaken. Ondertussen blijft het jammer dat weer een historisch pand verloren gaat.
 
Schreef ik net dat er weinig lokale politiek was vandaag, op Europees niveau was er voor mij zakelijk gezien wel nieuws. Ik werk, zoals u natuurlijk weet, bij de Rabobank binnen het onderdeel Betalen & Sparen. Europa, of beter gezegd het Euro-gebied is bij ons ‘hot’. De Europese Commissie wil al heel lang één gezamenlijk betaalgebied, waarbij een betaling naar Polen of Spanje net zo makkelijk is als een betaling naar uw buurman (ik schreef daar maandag ook al over).

Vandaag heeft de EU commissaris voor de Interne Markt, de heer McCreevy, het New Legal Framework voor het Euro-betaalgebied gepresenteerd. Banken maken al jaren lang ontzettend veel winst en daarom moet het allemaal anders, is - kort samengevat - een van zijn statements. Nu maken banken veel winst, da’s waar, maar die winst komt niet uit het betalingsverkeer. In Nederland moet daar in ieder geval veel geld bij. De banken mogen het zelf gaan verbeteren. Maar als dat niet snel genoeg gaat, komt de EU met wetgeving. Dat kondigt McCreevy nu al aan. Een gebruikelijke werkwijze in Brussel. En ondertussen roept de Commissaris dat hij dol is op zelfregulatie….
 
Zaterdag 3 december
‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Want we zitten allemaal even recht….’ Het klinkt goed èn hard uit de keeltjes van de 1000 kinderen en 600 papa’s en mama’s in het Beatrixtheater in Utrecht.
 
We zijn deze ochtend bijtijds naar Utrecht getogen voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Dit jaar mogen onze drie kinderen allemaal mee, Mirjam mag voor het eerst mee en Anne dit jaar voor het laatst. Het is allemaal tip-top georganiseerd. Een dikke pluim voor de Personeelsvereniging die dat allemaal regelt. Een prestatie van formaat!
 
Op de terugweg horen we in het nieuwsbulletin van 12 uur dat ‘honderden gemeenten’ met een collectieve zorgverzekering voor de minima komen. De gemeenten zijn bang dat, als de minima onverzekerd zijn, zij de problemen mogen oplossen. Ik ben benieuwd of Barneveld ook bij die ‘honderden gemeenten’ hoort. Al vind ik de motivatie die de nieuwslezer noemt begrijpelijk, maar weinig nobel. Ik vind het argument ‘dan zorgen we ervoor dat de minima een voordeeltje van 50 à 100 euro per jaar krijgen!’ toch veel vriendelijker klinken.. Ik zal binnen de fractie eens nagaan of Barneveld meedoet aan dit initiatief.
 
’s Middags spelen de kids met hun pas verworven speelgoed en sleutel ik wat aan de website van de ChristenUnie. Ook dàt moet soms gebeuren…
 

Heimen Schuring


Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: heimen.schuring@solcon.nl


Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 48 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november