Gezamenlijk persbericht: Geen lijstverbinding ChristenUnie en SGP

vrijdag 25 november 2005 20:19

BARNEVELD – Er komt geen lijstverbinding tussen de ChristenUnie en de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006. Dat laten de besturen van de beide kiesverenigingen in een gezamenlijk persbericht weten. Na een interne afweging ziet de SGP af van de lijstverbinding.

De ChristenUnie en de SGP hebben zich georiënteerd op de mogelijkheid om te komen tot een lijstverbinding. Reden hiervoor is de wens om de christelijke politiek in Barneveld te versterken. Beide partijen benadrukken dat een eventuele lijstverbinding, die nu dus niet door gaat, niets zegt over inhoudelijke samenwerking. Remko Tamminga, voorzitter van ChristenUnie Barneveld: “Zo’n lijstverbinding is absoluut geen fusie of politieke samenwerking maar een technische zaak, die regelt dat reststemmen bij een van beide partijen terechtkomen. Zonder lijstverbinding, weet je zeker dat reststemmen terugvloeien in de ‘algemene pot van reststemmen’ en dan kunnen ze ook worden toegerekend aan een niet-christelijke partij.”
 
Ledenraadpleging
De ChristenUnie heeft in het kader van de oriëntatie een representatieve enquête gehouden onder haar leden. Tamminga: “Onze leden reageerden overwegend positief. Men zag de toegevoegde waarde van een technische lijstverbinding wel, bij onze achterban merk je een duidelijke behoefte aan samenwerking tussen de christelijke partijen.”
 
Geen lijstverbinding
Het bestuur van de SGP heeft het verzoek van de ChristenUnie om na te denken over een lijstverbinding serieus opgepakt. Wout Hazeleger, voorzitter van de gemeentelijke SGP-kiesvereniging: “Als we elkaar kunnen helpen, is dat altijd de moeite waard om te overwegen.” Uiteindelijk heeft de SGP besloten af te zien van een lijstverbinding. “De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de ChristenUnie in oktober een vrouw tot lijsttrekker heeft gekozen en het is ons bekend dat regeringsverantwoordelijkheid en de rol van de vrouw daarin moeilijk ligt in onze achterban. Verder speelt mee dat wij nu een collegepartij zijn en de ChristenUnie niet en wij willen daarin vrij blijven.” geeft voorzitter Hazeleger aan.
De ChristenUnie betreurt het dat de SGP afziet van een lijstverbinding, maar heeft respect voor het besluit van de SGP. Tamminga: “we hebben in een open sfeer en op een positieve manier over dit onderwerp gesproken. Aan elke keuze zijn voor- en nadelen verbonden. Op een gegeven moment moet je een afweging maken. Dat de SGP er toch van afziet, vinden wij jammer, vooral omdat hierdoor mogelijk voor een van onze partijen reststemmen verloren gaan.”

Labels
Vereniging
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Gezamenlijk persbericht: Geen lijstverbinding ChristenUnie en SGP'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november