Aantal keer gelezen

Raadhuisplein 2 - Week 4

woensdag 28 januari 2009 20:32

maandag 19 januari
Vanmorgen woon ik het platform wonen, welzijn en zorg bij. Daar bespreken we de voortgang van projecten die verband houden met vooral huisvesting van ouderen, en mensen met een beperking. Daar passeren de Kruimelstaete de revue en ook het nog te realiseren complex voor Molukse ouderen enz. enz. De samenwerking met de woningstichting blijkt dan weer van kostnare waarde.

In Voorthuizen, Blankensgoed, is de woonvoorziening voor de Rozelaar zo goed als klaar; alle plekken zijn bezet. En toch is er voor Barneveld vanuit de Rozelaar nog wel een woonbehoefte voor zeker 20 personen. Daar moeten we actief voor op zoek. Zo'n wachtlijst mag eigenlijk niet bestaan. Bij meerdere projecten blijkt trouwens ook dat het moeilijk is om de financiële eindjes aan elkaar te knopen.

Vanavond ben ik naar de Bijbelkring geweest. We staan stil bij Mozes. Een heel bijzondere geschiedenis. Een wonderlijke samenwerking tussen God en mens. Mozes die bij herhaling aangeeft dat hij niet is gemaakt om een groot leider te worden. God overlaadt hem met meerdere beloften en tekenen en nog duurt het lang voor hij op pad gaat. Dankzij God wordt hij toch een leider van zijn volk.

Mij trof vanavond heel sterk dat God zijn naam duidelijk maakt aan Mozes. "Ik zal er zijn": dat is een naam vol van actie. Niet een van passief afwachten. Nee, Hij is er bij. Ik ga bemoedigd naar huis en voel me dankbaar. Gaf God me dit als voorbereiding op een dag die morgen heel vroeg zou beginnen? Ik geloof van wel. God is goed.


dinsdag 20 januari
Vanmorgen om 01.39 uur werd ik wakker van mijn mobiel. Nee, het was nog te vroeg om op de fiets te springen. Er was brand in de Lijsterhof! In ijltempo heb ik me in mijn nette pak gehesen, voor douchen was geen tijd. Nog nooit reed ik zo snel richting Barneveld. Wat zou ik aantreffen? Op de Churchilllaan zag ik al de vlammen en de oranje gloed in de lucht. Heel veel brandweerwagens en (gelukkig) maar heel weinig publiek. Onwerkelijk om op je nuchtere maag zo'n brand te zien. Een aantal lokalen was al totaal vernield door het vuur. Indrukwekkend om te zien hoe goed gecoördineerd de brandweer en de politie hun werk doen.

In een goed verwarmd mobiel commandocentrum word ik door de officier van dienst bijgepraat. Al gauw moet er besloten worden tot onderzoek naar de aanwezigheid van asbest. Er gaan twee opdrachten de deur uit om geen twijfel te houden. Het zal nog een paar uur duren voordat hierover duidelijkheid komt.

Ondertussen ontmoet ik een coördinator van Salvage. Dat is een stichting die door de verzekeraars in het leven is geroepen en die al ter plekke is om te bezien wat hij kan bijdragen om de schade (en dus de verzekeringsvergoeding) te beperken. Een uiterst constructief en coöperatief man met wie we ook de volgende uren in het gemeentehuis zullen overleggen.

De bode wordt gebeld met het verzoek om het gemeentehuis te ontgrendelen. Blussen doet de brandweer. Aan ons de taak om de nodige maatregelen te gaan treffen. Rond de klok van 04.00uur zitten we met de (bovenschoolse) directeur van de Lijster, de Fontein, de Vogelhorst en de Meerwaarde om de tafel om de nodige afspraken te maken. De eerste taak is om alle betrokken ouders en leerlingen voor aanvang van de school te bereiken met het bericht dat er vandaag geen les zal zijn. Ook worden er uitvoerige afspraken gemaakt over de communicatie die vooral via de gemeente zal gaan verlopen en waartoe een speciale website wordt geopend.

Ondertussen komt rond de klok van 6 als de directeuren aan hun telefoonwerk zijn begonnen het bericht dat er inderdaad sprake is van asbest en dat een groot gebied moet worden afgegrendeld. Nog meer scholen zullen vandaag hun deuren gesloten moeten houden omdat ze in de getrokken cirkel liggen. De brandweercommandant stelt voor de rampenstaf bij elkaar te roepen via de officiële kanalen. Een gebied waar mogelijk asbest kan worden aangetroffen vraagt om een aantal maatregelen waar meer gemeentelijke disciplines bij betrokken moeten worden. De raadzaal wordt in gereedheid gebracht in deze situatie gebruikt te kunnen worden.

In de loop van de morgen vindt er bij daglicht een asbestinventarisatie plaats en op basis daarvan kan een opruimplan worden gemaakt. Gelukkig kan in de loop van de middag een groot deel van het gebied weer worden vrijgegeven.

Om 11.00uur hebben we het tweede overleg met de betrokken schooldirecteuren. De komende dagen zal ook het gespaarde deel van het gebouw niet gebruikt kunnen worden. De Lijster en de Vogelhorst gaan op zoek naar een tijdelijk onderkomen. De anderen wachten even af en hopen op een spoedige terugkeer naar hun eigen gebouw.

Aan het eind van de middag ben ik aardig versleten. Bij toeval staan er op de raadsagenda van vanavond geen punten die mijn portefeuille betreffen. Reden voor de burgemeester om me vanavond vrijaf te geven.


woensdag 21 januari
Op weg naar het gemeentehuis ga ik natuurlijk eerst langs de Lijsterhof. Tot mijn grote verbazing hebben de verzekeringsmaatschappijen al een leger aan schoonmakers en technici opgetrommeld. De grote klus van het roet en rookvrij maken van het gespaarde deel van het complex is begonnen. De mensen van gebouwenbeheer en derden zijn al bezig met de elektriciteit en de verwarming.

Later zal blijken dat de hele cleaning (ook alle plafondtegels moeten vervangen worden, net als kromgetrokken deuren, enz) 4 lange dagen van 12 uur zal gaan kosten.

Aan het eind van de morgen hak ik in overleg met de beleidsambtenaren van onderwijs de knoop door en gaat de order voor de noodlokalen de deur uit. Over ruim een week moeten ze er staan.

Ondertussen ga ik in de middag naar Kootwijkerbroek om de alcoholmatigingsactiviteiten van de afgelopen maanden samen met alle partners te evalueren. Eén ding is klip en klaar voor ons allemaal: niemand in Kootwijkerbroek en Stroe is deze actie ontgaan. Er is veel over gesproken. Maar ook duidelijk is dat daarmee nog niet het drinkgedrag is veranderd.

Daarom wordt afgesproken dat we er met elkaar de schouders onder blijven zetten: we blijven het onder de aandacht brengen bij de mensen. Tegelijkertijd kondig ik aan dat we de voorbereidingen gaan starten met het volgende dorp. Want ook dit jaar is november de maand van "genoeg is genoeg".

Strengere regels of strakkere handhaving moeten ook aan de orde komen maar dat kun je niet voor een deel van de gemeente doen. Daar komen we gemeentebreed op terug in het kader van een regionale alcoholmatigingsactie.

Vanavond ben ik naar de ouderavond van de Lijster geweest. Ouders en kinderen kwamen bij elkaar in de Valkhof om van de school te horen hoe het nu allemaal verder moet. Ik heb verteld wat we allemaal doen om het onderwijs zo snel mogelijk weer gewoon te kunnen laten beginnen.

De ouders zijn bijzonder meelevend en meedenkend. Voor de kinderen is het onwerkelijk. De GGD geeft adviezen en is voor bijzondere adviezen enz. beschikbaar.


donderdag 22 januari
In de Barneveldse Krant werd melding gemaakt van de brief die minister Ter Horst en Rouvoet naar de Tweede Kamer hebben gestuurd over de drankketen. Daarin wordt Barneveld genoemd als gemeente waar tenminste beleid ontwikkeld is en het probleem niet wordt genegeerd. Ik heb Rouvoet en Ter Horst al eens uitgenodigd voor een bezoek: dan leggen we ons beleid eens goed uit. Maar zonder dat bezoek zien ze het met ons kennelijk ook wel zitten.

Inmiddels gaat de gemeente de gedoogbeschikkingen definitief verstrekken nu de zienswijzen zijn weerlegd.

Vanavond de tweede ouderavond. Nu van de Fontein. Ook hier een overweldigende opkomst en een hartverwarmende betrokkenheid. De ouders zijn begripvol en waarderen de informatievoorziening vanuit de gemeente en vanuit de school bijzonder. Ook hier een goede uitleg over de werkwijze de komende dagen. En zeker is nu al dat de klassen van de Fontein aanstaande maandag weer aan de slag kunnen. Ook al kan dat voor 1 groep niet op de Lijsterhof.


vrijdag 23 januari
Vandaag aan het eind van de morgen naar een zeswekelijkse bijeenkomst van Gelderse cu-wethouders afgereisd. Dit keer in Oldebroek. Bijzonder prettig om partijgenoten die dezelfde prachtige hondenbaan hebben te kunnen spreken. Allerlei onderwerpen passeren de revue, zoals de veel besproken omgevingsdiensten die met veel Haagse kracht worden opgedrongen. Ook hebben we met elkaar van gedachten gewisseld over de positie van wethouders in de aanloop naar de verkiezingen. Interessant dat daar lang niet door iedereen op dezelfde manier tegenaan gekeken wordt. Op de ene plek wordt de combinatie van wethouder en lijsttrekker als vanzelfsprekend gezien en ergens anders juist weer niet. Dat is de lokale kleur dus.

Deze vrijdagavond zit ik een beetje verdwaasd bij de openhaard. Een volle week, een vol hoofd en een vermoeid lichaam: morgen mag ik van mezelf wel uitslapen. En zaterdagavond ga ik met plezier om 23.00uur even naar de Lijsterhof om de vooroplevering van de gecleande schoolvertrekken mee te maken. Dan kan het met een gerust hart zondag worden met de gedachte dat de Fontein, de Meerwaarde en Dikkertje Dap maandag weer "gewoon" aan de slag kunnen.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij <at> barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht