Aantal keer gelezen19

Zorgboerderij moet wel boerderij blijven

Buurtschap de Essen in Kootwijkerbroek (Camping Hazendonk en Zorgboerderij Klein Essenzaterdag 11 oktober 2008 16:19

Een betere afstemming tussen zorgboerderij en zorginstellingen zou Wim Broekhuizen wel willen. 'Klein Essen', zijn initiatief, vierde deze week het tienjarig bestaan met een discussie over de toekomst. Die is, hoewel de vraag naar zorgboerderijen hand over hand toeneemt en het verschijnsel zich vanuit Nederland en België uitbreidt naar Duitsland en Italië, niet zorgeloos.

Barnevelds 'zorgwethouder' Leen Verweij maakte van de aanwezigheid van CDA-kamerlid Ciska Joldersma in het discussiepanel gebruik om zijn zorg te uiten. Zorgboerderijen dreigen in een nieuwe taakverdeling tussen rijk en gemeenten, die al op 1 januari moet ingaan, tussen wal en schip te vallen. Het rijk wil dan niet meer betalen voor begeleiding van mensen, die niet 'terug de maatschappij in' gaan. Dat moet de gemeente gaan doen, zonder dat ze daar geld voor krijgt. Bovendien staat het idee van de zorgboerderij toch al onder druk van de drang tot bureaucratisering. "Regelgeving belemmert ons steeds meer", aldus Broekhuizen. "Ik kom steeds meer 'moeilijk doen' tegen en gebrek aan vertrouwen." Daarbij waren alle aanwezigen, van de Wageningse onderzoekster Greet Blom tot Rabo-directeur Bart Jan Krouwel en Don Olthof en Jos Visser van Iris Zorg, het erover eens, dat de omgang met dieren en planten menigeen beter helpt dan officieel geclassificeerde therapie.

Krouwel pleitte echter voor een verdere professionalisering van zorgboerderijen en een kwaliteitskeur. "Ik heb nare ongelukken meegemaakt, waar niemand wat van zei, want ja, het kind had het zo goed daar." Blom vindt het nodig dat zorgboerderijen zich meer gaan specialiseren om een diversiteit van behandelingen aan te kunnen bieden. Visser waarschuwde daarentegen juist voor het opbouwen van grootschalige organisaties. De boerenzoon wees er op, dat het juist de praktische inslag van de boer is, die de boerderij zo geschikt maakt voor mensen met psychische problemen of geestelijke beperkingen. Ook kamerlid Joldersma - 'eveneens boeren dochter'- zat op die lijn. "Niet meeverbureaucratiseren!" Broekhuizen schetste hoe zorgboeren tot nu toe tussen de klippen door zeilen door hun activiteiten als therapie te benoemen, ook al gaat het gewoon om gras maaien. "Wat goed is voor mensen, is therapeutisch." Daarnaast wil hij echter professionele begeleiding, want cliënten komen bij ons met levensvragen, waar wij niks mee kunnen, maar die we toch oppakken omdat niemand anders dat soms lijkt te doen."

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2008 > oktober