WisselBlog week 48 - Tjitske Kuiper

maandag 26 november 2007 09:00

Zaterdag 1 december- wereldaidsdag

Wereldaidsdag. In allerlei media en manifestaties wordt er vandaag aandacht besteed aan HIV/Aids. Onze reis naar Malawi heeft inmiddels allerlei artikelen opgeleverd. Zowel het RD heeft gisteren een groot artikel geplaatst van onze vrouwengroep alsook het ND gisteren. Ook in Handschrift, Eva en verscheidene websites en tijdschriften worden nog artikelen gedrukt. En zo zijn heel veel organisaties actief om de problematiek onder de aandacht te brengen. Wist u bijvoorbeeld dat in Nederland de diagnose nog heel vaak gemist wordt en dat daardoor duizenden mensen drager zijn van HIV- het virus dat aids veroorzaakt, en dus anderen kunnen besmetten? In Zwolle is het Festivel Red Ribbon waar men tot doel heeft om christenen meer  te betrekken bij de gevolgen van Aids. Ook in Dordrecht, Harderwijk en Apeldoorn worden soortgelijke bijeenkomsten gehouden met oa workshops.

Voor meer informatie zie www.positiefinactie.nl

Vrijdag 30 november-ten val

Vandaag heb ik ontdekt dat er overeenkomsten zijn tussen paardrijden en politiek. Beide kunnen je onverwacht ten val brengen..Tot op heden ging het goed met mijn nieuwe hobby in de manege, maar vandaag op een 'nieuw'  paard klikte het niet zo goed. Een onverwachte bok van het beest deed mij vrolijk in het zand belanden. Nadat ik kon constateren dat alle ledematen nog konden bewegen kon ik mij gelukkig troosten met de gedachte aan Anky Grunsven, onze nationale paardenheld die onlangs ook nog ten val was gebracht. Er was nog voldoende moed om weer op te stijgen, maar de rest van de dag heb ik mij wel strompelend en kreunend voortbewogen. En net als in de politiek lukt ook niet alles wat je wilt en voel je de gevolgen ook nog wel eens de volgende dagen. Een heroverweging van je 'hobby' is dan het gevolg. Maar een mens moet niet zomeer opgeven en oefening baart kunst nietwaar?

 Donderdag 29 november - OU

De Raad van State heeft  de overgebleven bezwaren tegen het appartementencomplex van de 50+ woongroep ongegrond verklaard. Eindelijk kan deze groep nu haar plannen verwezenlijken. In een eerder stadium op een andere plek ging het feest ook al niet door en ook nu namen de bezwaarprocedures veel tijd in beslag. Het is wel een felicitatie waard voor deze woongroep. Ik vind het belangrijk dat dit soort vormen van 'samen wonen en samen leven' een kans krijgt in onze gemeente.

Verder is mijn dag weer eens gevuld met studeren. Sinds vorig jaar volg ik wat modules aan de Open Universiteit. Vanavond is er een begeleidingsuur gepland in Utrecht waar ik naar toe wil gaan. Het is stimulerend om wat medestudenten te ontmoeten en de les die wordt gegeven is van zeer goed niveau.

Woensdag 28 november-ouders en gemarineerde hersenen

Het najaarscongres van ons politiedistrict stond vanavond in het teken van 'jeugd en alcohol'. Naast de districtschef dhr. Verver, spraken twee deskundigen. Mw.Bezem van de GGD en prof Engels, hoogleraar sociale wetenschappen. De hersenschade is groot bij veel jongeren. Getoonde foto's waren schokkend. Verlies van IQ, geheugenvermogen, schade aan organen en botten. Daarnaast toename van ongelukken en agressie en criminaliteit.

Met name de rol van ouders werd benadrukt. Ouders moeten veel meer de leiding nemen en het goede voorbeeld geven. De rol van ouders in vergelijking met die van leeftijdgenoten is in het verleden teveel miniem geacht. Uit recent onderzoek blijkt de invloed van ouders juist groot te zijn. Mw Bezem stelde dat ouders ronduit van kindermishandeling beticht moeten worden als hun kind in de gelegenheid wordt gesteld om dronken te kunnen worden. Je moet er als ouders alles aan doen om dat te voorkomen.

Want hoe kun je verwachten dat hersenen goed functioneren als je ze marineert in de alcohol?

Dinsdag 27 november 2007-Kootwijkerbroek

Eindelijk is er een uitbreidingsmogelijkheid voor Kootwijkerbroek aan de westkant van het dorp. Het bedrijventerrein en de bouw van de woningen kan doorgaan. Ik moet terug denken aan het rapport dat destijds onder Niek van de Brink tot stand kwam waarin ons als gemeenteraad duidelijk werd dat er bijzonder veel bedrijvigheid was naast de traditionele landbouw. Bijna nergens was meer ondernemingsgeest te vinden dan in dit gebied. Maar de activiteiten stonden nogal eens in in een 'illegaal' daglicht, doordat de bestemmingsplannen  niet zoveel toelaten in het buitengebied. En ruimte elders in de buurt van Kootwijkerbroek was er niet. Een knellend probleem dus. Nu komt er in ieder geval enige verlichting en ook de bewonersvereniging die de 'Bladelwoningen' gaan bouwen, zijn opgelucht. Heel goed nieuws dus!

Maandag 26 november 2007- geen 'elfde uur'

Vorige week werd ik opgebeld door een medewerker van 'het elfde uur', het eo-tv-programma van Andries Knevel. Onze reis naar Malawi zou in de uitzending van a.s. dinsdag wellicht een plek krijgen. Alle voorbereidingen waren getroffen, artikelen opgestuurd en een voorgesprek gehad. Vandaag werd duidelijk dat ik moet wijken voor een andere gast. Ach ja, zo gaat dat bij tv.  Het is jammer voor mijn opdrachtgevers, PRISMA en De Verre Naasten, maar het geeft mij ondertussen wel wat meer ruimte in mijn agenda. En dat is wel weer fijn. Nu kan ik gewoon de fractievergadering morgenavond voorzitten zoals gepland.

De NOS heeft inmiddels aandacht gegeven aan het ketenbeleid zoals Leen Verweij dat namens de gemeente Barneveld vorm geeft. Op nosjournaal.nl is dit inmiddels te vinden. In de afdeling jongeren. Ik ga dat zometeen zelf even opzoeken.

Zondag 25 november 2007 - Werk van de steenmarter?

Dit weekend heeft een brute moord plaats gehad in onze achtertuin. Het gaas van het konijnenhok is doorgeknaagd en ons geliefde huisdier is verdwenen. Er zijn nog enkel sporen gevonden; wat haren in struiken en op een paadje (met restjes vlees...) en krabsporen van de vechtpartij die aan de ontvoering vooraf is gegaan. Na overleg met natuurkenner van de gemeente, Arie Hamoen zijn we tot de conclusie gekomen dat het het werk van de steenmarter geweest zou kunnen zijn.

In het vooronderzoek van de nieuwbouwwijk Veller is naast een steenuil en enkele dwergvleermuizen ook een steenmarter aangetroffen. Dit zijn beschermde diersoorten en daardoor mogen de boerderijen aan de Oud Vellerseweg 7 en 14 voorlopig niet worden afgebroken. Hemelsbreed is de afstand naar onze achtertuin niet zo heel groot, maar je staat toch wel verbaasd!  Ik ben benieuwd of er meer inwoners van de bestaande woonwijk Zuid hier al hinder van hebben. Dit beestje weet nu heel goed hoe hij aan een hapje kan komen. Hij schuwt een stuk ijzerdraad in ieder geval niet!


U wilt reageren? Van harte welkom! Stuur een mail naar t.kuiper@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2007 > november