Burgemeester en wethouders; ,,Wilt u spijs in de appelbol?”

Leen Verweij3zaterdag 03 november 2007 19:17

Het geurt flink naar petroleum en kaneel in het Barneveldse zorgcentrum Nebo. ,,Dit doet me sterk denken aan vroeger”, zegt wethouder Leen Verweij, terwijl hij zich wendt tot de ouderen die aan vijf verschillende tafels zitten. Zijn collega-wethouders en burgemeester Jos Houben zijn al in de weer met het bereiden van appelbollen. ,,Let jij ook op de volgorde, Leen?”

Het college van burgemeester en wethouders mocht vrijdagmiddag zijn bakkunsten vertonen in Nebo. Dat gebeurde ter gelegenheid van Make A Difference Day, een jaarlijks terugkerende dag waarop vrijwilligerswerk extra in de ‘spotlights’ staat. De Vrijwilligers Centrale Barneveld greep dat moment aan om in samenwerking met Nebo en de gemeente een middagje appelbollen bakken te organiseren. In dit geval traden burgemeester en wethouders op als vrijwilliger.

,,We willen hiermee laten zien dat iedereen vrijwilligerswerk kan doen”, vertelt Annelies de Vries, projectcoördinator van de vrijwilligerscentrale. Burgemeester Houben schenkt ondertussen koffie in voor de ouderen aan zijn tafel. ,,De burgemeester en de wethouders hebben een voorbeeldfunctie en geven hiermee een signaal af. Vrijwilligerswerk wordt op deze manier goed onder de aandacht gebracht”, licht De Vries toe.

,,Vrijwilligerswerk is een heel dankbare taak”, valt Houben haar bij. ,,Onze samenleving zou er heel anders uitzien als er geen vrijwilligers zouden zijn. We hebben ze hard nodig en dat laten we hiermee zien.” Dan is het tijd voor het maken van de appelbollen. De bewoners van het zorgcentrum reageren opgelaten. ,,Normaal worden we altijd geholpen door vrouwen, nu eens door mannen. En dan ook nog door de burgemeester!”

Wethouder Aart de Kruijf heeft zijn zaakjes al snel goed voor elkaar. Eerst even allemaal de handen laten wassen in een kom en vervolgens stort hij zich vol overgave op het snijden van appelschijfjes. ,,Thuis bak ik altijd op zaterdag een appeltaart, dus ik krijg nu de kans om daar variatie in aan te brengen.”

,,Wie wil er spijs in de appelbol?”, vraagt Verweij. Een mevrouw hapt direct toe. ,,Bent u echt zo’n snoeper?’’, lacht de wethouder. Verweij gaat als een speer, hij is al toe aan het kaneel. ,,Dat kan natuurlijk ook niet anders, met de wethouder van zorg en welzijn aan tafel”, knipoogt hij.

Aan de tafel naast hem is wethouder Gerard van den Hengel even de draad kwijt. ,,Hoe pakken we dit nu aan?” Directeur Tom van den Belt van Nebo kan er wel om lachen. ,,Moet je de wethouders eens wanhopig zien kijken.” Maar uiteindelijk kunnen de ouderen toch smullen van heerlijke appelbollen.

Bron: Barneveldse krant

Labels
Wethouder

« Terug

Archief > 2007 > november