Barneveldse Krant: Onderzoek naar huishoudzorg

woensdag 09 mei 2007 17:43

Er komt een onderzoek naar de manier waarop de huishoudelijke zorgverlening momenteel geregeld is in de gemeente Barneveld. Tijdens de onderzoeksperiode geldt een overgangssituatie, zodat zorgvragers niet de dupe worden van nieuwe regelgeving.

Het CDA diende hiervoor dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in, die een nipte meerderheid behaalde: vijftien stemmen vóór (CDA, SGP, Burger Initiatief en Lijst 8) en dertien tegen (ChristenUnie, VVD, Pro’98). Wethouder Leen Verweij kreeg daarmee een opdracht waar hij niet achter staat. Volgens hem is de motie juridisch niet haalbaar. Hij vreest ,,ernstige rechtsongelijkheid’’.


Verweij wees ook op een soortgelijk, landelijk onderzoek dat al loopt, waarvan de resultaten eind juni bekend worden. Volgens CDA-raadslid Bernard Schermers is de motie juridisch wél haalbaar. ,,Het is de politieke wil om iets te betekenen voor de zorgbehoevenden in Barneveld. Als je geen probleem ziet, is het er ook niet’’, reageerde hij vanmorgen. ,,Regeren is vooruitzien.’’ Het CDA vreest dat zorgbehoevenden de komende maanden gaan merken dat de kwaliteit van de zorg vermindert, als er nu geen actie wordt ondernomen. Dit als gevolg van een nieuw systeem dat sinds 1 januari dit jaar geldt, waarbij opnieuw bekeken wordt welke zorg iemand nodig heeft. In de praktijk blijkt namelijk dat veel meer mensen dan verwacht worden aangemerkt voor een eenvoudige vorm van hulp, terwijl ze altijd uitgebreidere, duurdere hulp ontvingen. ,,Ik ben voor een rechtvaardig systeem, maar de verschuiving is zó snel gegaan dat zorgaanbieders hun organisatie niet kunnen aanpassen. Ze hebben veel te veel mensen in dienst voor het verlenen van uitgebreide hulp. Mijn angst is dat zorgaanbieders dit niet kunnen trekken. Het gevolg is dat de zorgbehoevenden de dupe worden en zelf hulp moeten gaan regelen, dat kan gewoon niet’’, aldus Schermers.

Volgens Verweij is de methode voor het bepalen van de benodigde zorg niet veranderd, maar is de toepassing strakker geworden. Afwijken van de indicering en duurdere zorg verlenen, zoals zorgaanbieders voorheen deden, kan niet langer. De wethouder verklaarde dat hij bezig is met het zoeken naar een oplossing, in overleg met door Barneveld geselecteerde zorgaanbieders. De gemeente vindt het belangrijk dat kwaliteit van de huidige zorg gewaarborgd blijft. Bij de basiszorgverlening zijn hulpen nu meestal niet in dienst van de zorgorganisatie. Verweij wil dit veranderen door met de organisaties een hoger uurtarief af te spreken, zodat ze in dienst kunnen komen, waardoor toezicht gegarandeerd is. Een organisatie is dan aanspreekbaar op het kwaliteitsniveau.
Schermers hamerde er in zijn betoog op dat Barneveld op lokaal niveau snel beleid moet maken. Gemeenten mogen namelijk zélf bepalen wat ‘basis’ en ‘speciale’ zorg is. ,,De tijd tot 1 januari 2008 moeten we daarvoor gebruiken, dit jaar wordt dan een overgangsjaar.’’ Volgens Verweij is 2007 feitelijk al een overgangsjaar. De wethouder meldde dat na indicering in 45 procent van de gevallen gebleken is dat de zorgverlening onaangetast blijft in 2007. Het onderzoek moet uiterlijk eind oktober gereed zijn.

Bron: Barneveldse krant

Labels

« Terug

Archief > 2007 > mei