Aantal keer gelezen33

Als de gong klinkt…

winnaar_2016dinsdag 04 oktober 2016 19:27

…ben ik – samen met een aantal mensen van ons jongerenwerk Be Active – onderweg van Leeuwarden naar Barneveld. De gong is het teken dat de raadsvergadering begint. Vanavond ben ik iets later omdat we in Leeuwarden aanwezig waren bij de bekendmaking van de Sportgemeente van het Jaar 2016. We zijn – opnieuw – tweede geworden. De gemeente Hellendoorn was ons nèt voor. De eerste plek was natuurlijk mooi geweest, maar wat bén ik trots op dit zilver! Ik kan het niet laten om, als ik tijdens de raadsvergadering over een ander onderwerp iets moet zeggen, tóch even bij stil te staan. Be Active! Van harte!

De sportiefste…

Wie wordt de Sportgemeente van het Jaar 2016? Vorige week donderdag was dit een van de belangrijkste vragen die in Leeuwarden werd gesteld. We deden al eerder mee en besloten ook ditmaal mee te dingen naar deze prestigieuze prijs. We vinden, zonder ons téveel op de borst te slaan, dat we op sportief gebied best wat in de melk hebben te brokkelen. Naast alle investeringen die we hebben gedaan als het gaat om onze sportvoorzieningen, hebben we ook geïnvesteerd in programma’s om inwoners – vooral ook jongeren – aan het bewegen te krijgen. Niet voor niets heet ons jongerenwerk Be Active. Ook het afgelopen jaar hebben wij tal van activiteiten georganiseerd – met name ook op sportief gebied. Want sport blijft toch een belangrijke ontmoetende bezigheid. Een sociaal gebeuren waar veel vrijwilligers hand- en spandiensten verlenen en waar jongeren en ouderen elkaar ontmoeten.

 

We hebben onze activiteiten natuurlijk vol trots gepresenteerd en we hoopten dit jaar – nadat we vorig jaar een tweede plaats bereikten – met de hoofdprijs terug naar Barneveld te kunnen keren. Het werd opnieuw de tweede prijs, maar wel met de mededeling dat er maar een fractie verschil zat tussen Hellendoorn (de winnende gemeente) en onze gemeente Barneveld. Ik stel me dan een soort fotofinish voor me waarbij je denkt: met zo’n minimaal verschil hebben wij toch eigenlijk ook gewonnen. Wat is nu helemaal eenhonderste of eenduizendste van een seconde?

 

Ik ben in ieder geval reuze trots op wat wij op sportief gebied in Barneveld doen. Het zijn – zeker niet! – alleen de investeringen die worden gedaan. Dat is nodig natuurlijk, maar met een lege kantine, lege kleedkamers en een lege tribune – hoe mooi ook – heb je nog geen sportiviteit. Dat brengen de mensen. Voor hen doen we dat. Nu, volgend jaar en wat mij betreft tot in lengte van jaren. Dat is in ieder geval van het uitgangspunt van de Strategische Visie Barneveld 2030. Want toen ik later op de avond de raadszaal binnen kwam, was de raad nét aan de behandeling van die Strategische Visie Barneveld 2030 begonnen. Een mooi document waarin we – om maar even in de beeldspraak te blijven – de lijnen voor de toekomst hebben getrokken. Een mooi programma waar we samen – inwoners en overheid – de schouders onder zetten.

 

Hans van Daalen

Wethouder (van de op één na sportiefste gemeente van Nederland!)

« Terug