‘Drinken is niet zo stoer meer’; Eerste resultaten van campagne tegen alcohol

donderdag 27 november 2008

De anti-alcoholcampagne in Kootwijkerbroek en Stroe begint volgens de deelnemers haar vruchten af te werpen. ,,Iedereen in de dorpen is er inmiddels wel bekend mee, daar ben ik van overtuigd”, zegt wethouder Leen Verweij. ,,Het onderwerp staat vol in de aandacht en de discussie loopt.” Verschillende deelnemers merken zelfs al een lichte mentaliteitsverandering.

Eind oktober startte de gemeente de campagne, samen met onder meer de scholen, kerken, plaatselijk belang en politie. Volgens de wethouder is de eerste slag al geslagen. ,,Het onderwerp is geen taboe meer, iedereen praat erover.Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest en de campagne gaat nog volop door. Vandaag ontvangt iedereen in de dorpen een persoonlijke brief van mij met daarbij een informatiefolder. Zaterdag ga ik bierviltjes uitdelen in de sportkantine van de voetbalvereniging in Stroe. Zondag volgt nog een preek van dominee Onno Doorn van de gereformeerde kerk.”

,,Alcohol drinken is lang zo stoer niet meer”, merkt ook directeur Giralda Broekhuizen van basisschool De Lichtboei. De school werkt met een speciaal lesprogramma van het Trimbos instituut ,,Ving ik eerder uit gesprekken tussen leerlingen wel eens op dat dronken mensen grappig zouden zijn, nou zijn ze gewoon stom. Met kennis over alcohol zorgen we voor een andere houding bij de kinderen. Alcohol is bezopen”

Een lichte mentaliteitsverandering merkt ook Arie van Oosterom, die zich bezighoudt met het jeugdwerk van de hervormde gemeente. ,,We hebben een ex-verslaafde zijn verhaal laten doen tijdens de jeugdclub. Jongeren die van zichzelf weten dat ze veel drinken, schrokken best even, terwijl zij die zelf niet drinken juist aangaven hier nu makkelijker met vrienden over te kunnen praten.” Ook huisarts Dirk Kroon ziet veranderingen. Onder ongeveer dertig jonge bezoekers van het spreekuur hield hij afgelopen maand een kleine enquête. ,,Jongeren weten onderhand best veel over de effecten van alcohol. De boodschap dat alcohol je hersenen beschadigt en je dus dom maakt, komt wel aan.”

De politie heeft alcoholcontroles op de weg sinds enkele weken geïntensiveerd in Kootwijkerbroek en Stroe en gaat daarmee door.

In januari volgt een grote evaluatie. ,,Rond die tijd willen we van stap één, de informatievoorziening, overgaan op stap twee en drie: regelgeving aanpassen en handhaven”, zegt Verweij.

Overigens blijft het niet bij Kootwijkerbroek en Stroe. ,,De bedoeling is dat we in november volgend jaar eenzelfde campagne starten in een ander dorp binnen de gemeente.” Welk dorp is nog niet bekend.

Bij de start van de campagne werden een paar grote spandoeken gestolen, die in de dorpen opgehangen waren. ,,Waarschijnlijk hangen die in de keten”, zegt Kroon. ,,Mischien wel de beste plek, dan worden de jongeren elke dag met de campagne geconfronteerd.”

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > november