Aantal keer gelezen39

Scheijgrond volgt Schuring op als fractievoorzitter ChristenUnie Barneveld

Heimen overhandigt Lukas de voorzittershamerdinsdag 03 mei 2016 21:04

De fractie van de ChristenUnie in Barneveld maakt bekend dat tijdens de fractievergadering op 2 mei Heimen Schuring het fractievoorzitterschap heeft overgedragen aan vice-fractievoorzitter Lukas Scheijgrond. De wisseling van de wacht houdt verband met het aanstaande vertrek van Schuring uit de lokale politiek in 2018.

Bij de samenstelling van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2014 heeft Schuring al bij het bestuur aangegeven dat hij D.V. in 2018 gaat stoppen als raadslid. Om een zorgvuldige overdracht van het fractievoorzitterschap mogelijk te maken, draagt Schuring halverwege deze raadsperiode de voorzittershamer over aan Scheijgrond. Schuring: "toen ik in 2005 gevraagd werd om me kandidaat te stellen voor het raadswerk, heb ik al met mijn vrouw besproken hoe lang ik deze mooie maar intensieve klus zou gaan doen. Drie raadsperiodes, 12 jaar, leek ons toen een goede periode." Schuring vindt het belangrijk dat Scheijgrond ruim de tijd krijgt om in zijn nieuwe rol te groeien. "Als fractievoorzitter maak je veel mee en dan is het belangrijk om daar goed in begeleid te worden. Die begeleiding ga ik Lukas geven, vandaar deze wisseling op dit moment."

Lukas Scheijgrond is raadslid sinds 2010 en sinds 2014 vice-fractievoorzitter van de ChristenUnie-fractie. Hij heeft bijgedragen aan een goede invoering van de overheveling van zorgtaken naar de gemeente, zoals de Participatiewet, WMO en Jeugdzorg. Zo heeft hij initiatief genomen om de rekenkamercommissie te laten monitoren dat er geen groepen buiten de boot vielen. Een belangrijke rol heeft hij gespeeld voor jongeren bijvoorbeeld door het bereiken van een nieuw trapveld in Garderen en de skatebaan in Barneveld. Doorslaggevend was zijn rol in het behoud van de Albert Heijn voor het centrum van Voorthuizen, wat een impuls betekende voor het behoud van een levendig centrum voor de toekomst.

Heimen Schuring is 6 jaar fractievoorzitter geweest en hij was lijsttrekker bij de verkiezingen van 2010 en 2014. Bij die laatste verkiezingen is de partij gegroeid van 4 naar 6 zetels. De inzet van de ChristenUnie bij die verkiezing was ‘Werken aan Welzijn,’ onder leiding van Schuring is de fractie hiermee aan de slag gegaan. Ondermeer op het gebied van de nieuwe zorgtaken die de gemeente sinds 2015 heeft, de ondersteuning voor gezinnen, duurzaam bouwen en het leefbaar houden van onze dorpen heeft de fractie stappen gezet. Eerder had de fractie al bereikt dat bij de bezuinigingen mensen met een minimum inkomen werden ontzien.

Onder leiding van Lukas Scheijgrond zal de fractie op deze weg verder gaan: “Ik ben dankbaar dat ik in Barneveld ben opgegroeid. Dit is een veilige omgeving voor kinderen om op te groeien. Mensen kijken hier naar elkaar om. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Ik wil er met de fractie graag aan bijdragen dat de sociale banden sterk blijven of versterkt worden. Dit kan heel concreet, bijvoorbeeld door te streven naar voldoende betaalbare woningen, zodat jongeren in hun eigen dorp kunnen blijven wonen."

Scheijgrond is blij dat hij de tijd krijgt om in zijn nieuwe rol te groeien. “Natuurlijk heeft Heimen me de afgelopen jaren al meer betrokken bij wat hij als fractievoorzitter meemaakt. En met mijn vrouw Anne heb ik gesproken over wat dit gaat betekenen. Toch wordt het pas echt duidelijk op het moment dat ik als fractievoorzitter aan de slag ga. Dan is het goed om Heimen nog een tijdje naast me te hebben als ervaringsdeskundige.”

« Terug