Aantal keer gelezen43

Warm welkom voor statushouders in Barneveld

woensdag 13 april 2016 21:12

De Barneveldse samenleving kenmerkt zich door een sociale en gastvrije houding. Dat zien we op heel veel fronten en ook als het gaat om de opvang van statushouders. We herinneren ons nog heel goed de massale opkomst in De Meerwaarde tijdens de informatieavond over vluchtelingen en statushouders; de zaal zat boordevol met Barnevelders die graag wat willen doen voor medemensen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en onderdrukking.
Hier volgt de bijdrage van Heimen Schuring hierover in de raad

Welkom
Een warm welkom is dan ook te verwachten voor elke statushouder die in Barneveld woonruimte krijgt toegewezen. Maar wat als er in jouw straat een heel blok woningen wordt neergezet voor de huisvesting van statushouders? Of als je nieuwe buren alleengaande mannelijke statushouders zijn? Wat doet dat met je gastvrijheid, met je overtuiging dat we onze vluchtende medemens moeten helpen?

Kaders
Het is daarom goed dat we vanavond over een aantal kaders praten, die we willen gebruiken bij het huisvesten van statushouders. Een sociale en menselijke plicht, maar ook een verplichting vanuit het rijk en de provincie. Ik wil namens de ChristenUnie een aantal zaken aanstippen.

Spreiding van woningen voor statushouders.
Statushouders zijn nieuwe Nederlanders. Ervaringscijfers leren ons dat het grote merendeel van statushouders in Nederland blijft en na verloop van tijd de Nederlandse nationaliteit krijgt. Integratie vanaf dag 1 is daarom van groot belang. Statushouders moeten onze taal leren, hun kinderen moeten naar school, volwassenen moeten aan het werk en ze moeten onderdeel worden van onze samenleving.  Dat lukt niet als we statushouders in een aparte wijk stoppen. Wij pleiten daarom voor spreiding van de woningen voor statushouders. Vanaf dag 1. Dus ook voor het blok woningen aan de Churchillstraat.

Statushouders niet op industrieterreinen of vakantieparken.
Vanwege de genoemde integratie is het zeer onverstandig om statushouders weg te stoppen op vakantieparken of op afgelegen industrieterreinen. Dat werkt de integratie tegen en dat is iets wat wij willen voorkomen.

Communicatie blijft essentieel!
Omwonenden betrekken en op tijd informeren blijft cruciaal. Maar wat is op tijd? En kun je het wel goed doen, als het om communiceren gaat? Aan de ene kant voelen we allemaal dat het bij de Churchillstraat niet soepel gegaan is, als het gaat om het bekend maken van de locatiekeuze. 'Waarom hier?' was een veelgehoorde vraag.  Maar hoe moet het dan? Alle potentiële locaties publiceren geeft op heel veel plekken onrust. Gericht één plek bekendmaken zorgt voor de vraag waarom deze plek als eerste wordt gebruikt. Goed uitleggen welke criteria gebruikt zijn lijkt een goede aanpak, maar of dat op begrip kan rekenen is de vraag...

Integreren doe je samen!
Bij het warme welkom dat wij onze nieuwe Barnevelders willen geven, hoort een goede samenwerking tussen gemeente, woningstichting, scholen, kerken, Welzijn Barneveld, Vluchtelingenwerk, duo-project en al die andere mooie initiatieven om statushouders te helpen bij de integratie. Het is goed om de samenwerking stevig te houden en elkaar te versterken. Alleen zo zorgen wij ervoor dat statushouders vanaf dag 1 goed opgevangen worden. Als buitengewoon positief voorbeeld noemen we de opvang van de statushouders in Kootwijkerbroek. Prachtig hoe de samenleving deze nieuwe Kootjebroekers op weg heeft geholpen! De statushouders worden daar zelfs geholpen met het vinden van werk! Voorzitter, goed voorbeeld, doet goed volgen!

Afronding
Voorzitter, ik rond af. Wat de ChristenUnie betreft stellen we vanavond een aantal uitstekende kaders vast, waarmee het College de huisvesting van statushouders snel en goed ter hand kan nemen. Mijn fractie is er van overtuigd dat statushouders, nieuwe Barnevelders, zich snel thuis zullen voelen bij een sociaal en gastvrij welkom in onze gemeente.

« Terug

Reacties op 'Warm welkom voor statushouders in Barneveld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.