Aantal keer gelezen

‘Barneveld moet aan de slag met de wajong’

dinsdag 03 mei 2011 23:00

Tweede Kamerlid Cynthia Ortega van de ChristenUnie bracht vanmorgen een werkbezoek aan chocolaterie ‘Choco & Zo’ aan de Langstraat in Barneveld. Ortega ging in gesprek met eigenaar Marc Lagerwerf over integratie van gehandicapten in het bedrijfsleven. Bij Choco & Zo werken mensen met een verstandelijke beperking.

Aanleiding voor het bezoek is wetgeving die gaat veranderen op het gebied van de ‘wajong’: de ondersteuning die het rijk biedt aan jonggehandicapten en studenten die op jonge leeftijd arbeidsongeschikt raken bij het vinden van werk bij een reguliere werkgever. Als ze door hun beperking niet genoeg kunnen verdienen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, krijgen zij een (aanvullende) uitkering. Vanaf 1 januari 2013 worden gemeenten verantwoordelijk voor deze taak. ,,Onze manier van werken is leuk, maar kan nog niet altijd rekenen op acceptatie van klanten en collega-ondernemers’’, waarschuwde Lagerwerf volgens eigen zeggen Ortega. ,,Ze schrok daar wel van, evenals raadslid Lucas Scheijgrond van de ChristenUnie, die er ook bij was. Want de gemeente Barneveld heeft nog niets gedaan met dit thema. Terwijl ze straks wel ineens ‘een bak met wajongers’ over zich heen krijgt. Lucas Scheijgrond heeft beloofd zich erin te gaan verdiepen.’’

Lagerwerf zelf vindt dat zijn wijze van werken bij Choco & Zo prima gaat. ,,Sommigen verklaren mij voor gek, maar ik vind dat mensen met een beperking normaal moeten kunnen werken binnen de aanpassingen en mogelijkheden die ze hebben. Dat is gewoon heel goed mogelijk.’’ De gemeente Barneveld laat weten nog te wachten op een bestuursakkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat sluiten met het rijk over de overheveling van taken voor de wajong. ,,Pas in juni zijn de kaders bekend en kunnen we gaan werken aan een uitvoeringsplan’’, aldus woordvoerster Margot de Lange.

Tekst en foto: Barneveldse Krant 

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht