Centrum voor Jeugd en Gezin: betrek ook kerken en maatschappelijke organisaties

Kinderen lunchwoensdag 20 januari 2010 14:26

In de gemeenteraad van 19 januari 2010 zijn de kaders voor het Centrum voor Jeugd en Gezin door de raad vastgesteld. De ChristenUnie vindt het duidelijke kaders. In zijn bijdrage heeft Heimen Schuring benadrukt dat vroegtijdige signalering belangrijk is en dat daarbij de hulp van maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en kerken absoluut nodig is.

Onderstaand de bijdrage van Heimen Schuring

MdV,

We praten vanavond over de kaders voor het Centrum voor Jeugd en Gezin. De ChristenUnie is warm voorstander van de komst van dit Centrum en is blij dat in Barneveld voortvarend gewerkt wordt aan de komst van deze vorm van coördinatie van de hulpverlening rond jeugd en gezin.

We stellen vanavond de kaders voor het Centrum voor Jeugd en Gezin vast. Het betreft hier een set van heldere kaders, die goed duiden wat we wel en wat we niet met het CJG beogen. Ook het reeds rondgestuurde amendement over een transparant proces en maximale wacht- en doorlooptijden hebben wij op voorhand van steun voorzien door mee te ondertekenen, het amendement bevat namelijk een prima kader. Zonder dit expliciete kader was er natuurlijk ook gestuurd op een transparant model, waarin wacht- en doorlooptijden zijn opgenomen, maar het kan zeker geen kwaad om dit nog eens expliciet met elkaar af te spreken.

Zonder een extra kader te willen toevoegen, wil ik namens de ChristenUnie-fractie nog even de vinger leggen bij het belang van vroegtijdige signalering. De scholen behoren tot de officiële ketenpartners en op school kan in een vroeg stadium herkend worden dat er hulp nodig is. Maar dat is wat ons betreft niet genoeg. Als we in Barneveld een samenleving willen vormen, waarbij we naar elkaar omzien, dan moet ook het signaleren van situaties waarbij hulp nodig is, in de breedte plaatsvinden. Scholen moeten signaleren, via het meldpunt Troje kunnen situaties gemeld worden en ook buurtbemiddelaars kunnen situaties waarnemen waar iets mis is. Wij zouden aan dit rijtje graag ook maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en kerken willen toevoegen. Ook daar kunnen situaties gesignaleerd worden.

Wij willen niet pleiten voor zware overlegstructuren en afstemoverleggen. Wel willen we de wethouder oproepen om naast de bekende ketenpartners ook andere partijen te mobiliseren om mee te doen bij het signaleren van situaties waar hulp nodig is. En vertel de maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en kerken waar ze hun signaal kwijt kunnen en hoe dat verder opgepakt wordt.

Voorzitter, u had het al gemerkt. Wij staan achter de in het raadsvoorstel genoemde kaders en met het extra kader over een transparant proces met aandacht voor wacht- en doorlooptijden wordt de lijst met kaders compleet.

We zien uit naar de komst van het CJG in onze gemeente en zijn overtuigd van de meerwaarde van het CJG.

 

Labels
Fractie

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2010 > januari