Aantal keer gelezen7

‘Nu snel plek voor jongeren in Voorthuizen'

woensdag 23 september 2009 16:46

Jongeren in Voorthuizen krijgen een nieuw jeugdhonk. Door uitbreiding aan de achterkant van dorpshuis ‘t Trefpunt aan de Roelenengweg ontstaat een semi-permanente ruimte voor algemene jeugdactiviteiten. ,,We hopen dat het gebouw al begin volgend jaar in gebruik genomen kan worden.”

Dat zegt wethouder Leen Verweij. Begin deze maand maakte deze krant al melding van dit plan. ,,De tijdelijke ruimte wordt aan de achterkant van ‘t Trefpunt aangebouwd. Omdat het om een semi-permanent gebouw gaat, is deze ruimte snel te realiseren.” Er is ruimte voor eigen toiletvoorziening, een berging en een klein keukenblok. ,,En belangrijk is natuurlijk dat de ruimte een eigen ingang krijgt, zodat jongeren niet door ‘t Trefpunt hoeven om het jongerencentrum te bereiken.” Er komt een betonnen vloer in. ,,Dat zorgt voor een goede constructie en een minder hol geluid, desalniettemin is de ruimte niet geschikt voor ‘wilde herrie’. Je moet dus niet denken aan disco-avonden in deze ruimte.” De kosten bedragen 175.000 euro.

Animo
Het betreft een tijdelijk onderkomen. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we het al over twee jaar weer slopen. We gaan ervan uit dat deze ruimte komende tijd in een behoefte voorziet. Op een later moment, als we ook weten wat de toekomstplannen zijn voor dorpshuis ‘t Trefpunt, kunnen we beter inschatten wat de verdere ontwikkelingen voor het jeugdhonk zijn. Dan weten we ook hoeveel animo er voor het jeugdcentrum is.”

 Barneveld start in oktober met het opstellen van een visie over alle dorpshuizen in de gemeente. De verwachting is dat deze visie halverwege volgend jaar definitief vorm krijgt.

Doordat de nieuwbouw achter het dorpshuis precies binnen de grenzen blijft van het geldende bestemmingsplan, is volgens de wethouder veel tijd te winnen. ,,Zouden we op een andere locatie iets willen realiseren, dan krijg je al snel met wijziging van zo’n plan te maken en dat kost zo weer een jaar extra. We willen nu snel handelen.”

Start
In Voorthuizen wordt inmiddels al zo’n anderhalf jaar gezocht naar een goede locatie voor het jongerencentrum, vooral bedoeld voor jongeren in de leeftijd van tien tot zestien jaar. ,,Nadat Meetpoint in de gereformeerde kerk stopte, hebben we verschillende alternatieven bekeken, maar zonder resultaat”, zegt Verweij. ,,De kelder van ‘t Trefpunt bleek niet ideaal, omdat andere bezoekers van het dorpshuis last hadden van de jongeren. Tijdelijk gebruik van een zaal van de gereformeerde kerk bleek ook geen haalbare optie. Met deze nieuwe ruimte kunnen we nu snel eindelijk een start maken. Vanaf november gaat een nieuwe jongerenwerker in Voorthuizen aan de slag met de voorbereidingen.”

Plaatselijk Belang Voorthuizen pleitte afgelopen tijd al meerdere malen voor een eigen plek voor de jongeren. ,,We zijn dan ook heel blij met dit besluit, maar het heeft wel lang genoeg geduurd”, zegt bestuurslid Gon van Ommen, die zich vooral met jeugdwerk bezighoudt. ,,Komende tijd zullen we inzetten op een werkgroep van Voorthuizenaren die actief aan de slag gaat met coördinatie en invulling van het jeugdhonk.”

De gemeente Barneveld houdt dinsdag 13 oktober een informatieavond over het jongerencentrum, waarbij ook omwonenden worden uitgenodigd. Deze bijeenkomst wordt gehouden in ‘t Trefpunt en start om 19.30 uur.

Bron: Barneveldse krant

« Terug