Aantal keer gelezen2

Evaluatie nieuwe regels hondenpoep

hond 1woensdag 16 september 2009 15:14

Honden in de gemeente Barneveld moeten in de toekomst mogelijk verplicht een penning dragen. Op die manier kunnen controleurs eenvoudig zien of mensen hondenbelasting betalen.

,,De hondenpoepcontroleur kan vaak moeilijk nagaan of mensen hondenbelasting betalen’’, legt wethouder Leen Verweij uit. ,,Omdat de boa vaak ‘s avonds werkt, kan hij de persoonlijke gegevens niet laten controleren op het gemeentehuis. Een hondenpenning is mogelijk een oplossing. Is dit niet een effectievere wijze van controle op hondenbezit?, kunnen we ons afvragen.’’

Evaluatie
,,De wereld is niet helemaal veranderd sinds we een ambtenaar hebben aangesteld, die controleert of hondenbezitters zich aan de regels houden’’, concludeert de wethouder op basis van de evaluatie van het nieuwe hondenpoepbeleid. ,,Op sommige plaatsen lijkt de overlast minder, maar elders juist weer niet.’’

De evaluatie - waarvan de uitkomsten vanavond door de raadscommissie Samenleving worden besproken - bestaat uit ervaringen van wijkplatforms, de uitkomsten van een enquête onder hondenbezitters en de eigen ervaringen van de gemeente.

De reacties van de wijkplatforms lopen erg uiteen. Barneveld-centrum constateert minder loslopende honden en minder hondenpoep, terwijl in de wijk Norschoten de overlast juist lijkt te zijn toegenomen. Wijkplatform Hamburgerstraat en omstreken in Voorthuizen constateert daarentegen weer een verbeterde situatie.

De gemeente Barneveld voerde in juli vorig jaar nieuwe regels voor hondenbezitters in. Honden mogen niet loslopen en eigenaren werd verplicht om de poep van hun huisdier op te ruimen. Een speciale opsporingsambtenaar moet erop toezien dat de regels worden nageleefd. Eigenlijk wilde het college de nieuwe regels combineren met de aanleg van meer hondenuitrenplaatsen (hup’s). Een raadsmeerderheid stak daar echter een stokje voor.

Irritatie
De extra hup’s worden nu node gemist, blijkt uit de enquête. Ook hebben de hondenbezitters behoefte aan meer afvalbakken, zowel bij uitrenplaatsen als langs wandelpaden. Volgens Verweij is er verder irritatie over het feit dat de opbrengst van de hondenbelasting niet is gebruikt voor de aanleg van de uitrenplaasten. ,,Dat is een misverstand, want in Barneveld is de hondenbelasting geen doelbelasting.’’

Hondenpoepcontroleur Bas de Ruiter heeft in de periode september-april 42 processen verbaal uitgeschreven. Vier voor het niet bij zich hebben van een opruimmiddel, 38 voor loslopende honden binnen de bebouwde kom.

De boa heeft geregeld ‘s morgens vroeg en ‘s avonds gecontroleerd, meldt Verweij. ,,Opvallend is dat hij in de ene wijk wel veel wordt gezien en elders juist weer weinig. Maar dit betekent niet dat hij in bepaalde wijken niet komt.’’  Het hondenuitlaatbeleid wordt vanavond vanaf 20.00 uur besproken in de raadszaal. Het contract van de hondenpoepcontroleur is inmiddels tijdelijk verlengd.

Bron: Barneveldse krant

« Terug