Aantal keer gelezen1

Raadhuisplein 2 - week 22

maandag 01 juni 2009 11:16

Maandag 25 mei
Afgelopen zaterdag was een bijzondere dag. Christiaan Mensinga gaat van start met zijn rolstoelsponsortocht van zo’n 450 kilometer. Toen ik om kwart voor acht bij zijn huis in Voorthuizen kwam stonden er de nodige mensen om hem uit te zwaaien.  Eerst via een omweg naar Leeuwarden (250 km) (“want de Elfstedentocht alleen is wel een beetje kort”). Daarna gaat hij de Elfstedentocht rollen (start 2 juni, met een startschot van de voorzitter van de Elfstedenvereniging). Christiaan haalt met deze actie geld op voor de mensen in armoede in Kosovo.  Dit is al zijn 9de sponsortocht. Het is de moeite waard om op Hyves zijn wetenswaardigheden te lezen. Veel mensen tonen onderweg belangstelling voor hem en geven enthousiast een gift voor het goede doel.

Christiaan houdt van stipte tijd: dus om precies 08.00uur moet het startschot klinken en gaat hij er meteen als een speer vandoor.

Ondertussen zijn er mensen uit zijn kerkelijke gemeente Het Kruispunt die zijn hele huis leeghalen om het te kunnen verven en behangen en van een nieuw vloer te voorzien. Geweldig als je ziet met hoeveel enthousiasme deze vrijwilligers dat doen. Super!! Dat is christenzijn in de praktijk. Als Christiaan de 17de of de 18de juni weer thuis komt, is alles weer fris en nieuw. Ik gun dat Christiaan van harte.

 Vanmiddag mocht ik er bij zijn: bij het officiële moment waarop de SWOB (Stichting Welzijn Ouderen Barneveld) en VCB (Vrijwilligers Centrale Barneveld) een akte tekenden waarin zij vastleggen dat ze samen een soort overkoepelend bestuur beginnen om daarmee hun samenwerking te optimaliseren, met behoud van eigen zelfstandigheid. Een eerder door de gemeente opgezet traject voor een fusie is een paar jaar geleden mislukt. En nu komt van onderen op de samenwerking als “vanzelf”. 

Dinsdag 26 mei
Vandaag hebben we in B&W het besluit genomen om het masterplan primair onderwijs dat medio 2007 is vastgesteld door de raad niet te veranderen. Dat wil zeggen dat de Antoniusschool volgens plan binnen enkele jaren gaat verhuizen naar de Valkhof.  Met de Antoniusschool is het onderzoeksrapport dat aan dit B&Wbesluit ten grondslag ligt uitvoerig doorgesproken; het kent voor de Antoniusschool geen geheimen meer. En ook het feit dat B&W zou gaan besluiten is hen persoonlijk gemeld in een gesprek. De heroverweging heeft plaatsgevonden op verzoek van de gemeenteraad. Daarom ligt het zeer voor de hand dat de commissie het op de agenda zet voor een nadere bespreking. Dat is terecht en goed. Ik wil graag dat in alle openheid geoordeeld wordt over het onderzoeksrapport en de conclusies daarover. Het is geen luchtig besluit geworden, maar weloverwogen.

Vanmiddag in Voorthuizen, in wijk De Maat, een pracht van een kunstgrasveld geopend . Een feest om zoveel kinderen bij elkaar te zien die blaken van gezondheid en van speelsigheid. Lekker buiten bewegen in plaats van computerspelletjes doen. Het is het grootste kunststofgrasveld van de hele gemeente (het dorp Voorthuizen is telkenmale niet slecht bedeeld, dat blijkt maar weer)

Hier komt ook de spelbus (net een nieuwe dankzij sponsor Pon) elke donderdagmiddag om het spelen te stimuleren m.b.v. allerlei spelattributen. Eigenlijk is het een spelkast op wielen. Ik ben trots op de jongerenwerkers: ze brengen veel tot stand en weten negatieve houdingen bij sommige jongeren om te buigen tot positieve. Dat mag de samenleving wat waard zijn. Jongerenwerkers zijn geen beleidsambtenaren die in vergaderingen de wethouders ondersteunen, maar zijn op straat en weten als geen ander wat er leeft aan de basis. Zij zijn net zo goed van veel waarde en ik ben hen dankbaar voor hun inzet.

En om niet te vergeten: de kinderen uit de buurt hadden een handtekeningenlijst gemaakt. Daarin bedanken ze de gemeente met zijn allen. Ik waardeer deze waardering.

Woensdag 27 mei
Het was gisterenavond een bijzondere raadsvergadering. Naast het besluit om de eerste verdieping van de Veluwehal  fiks op te knappen om het de Swob en het Rode Kruis mogelijk te maken optimaal hun werk te kunnend laten doen, stond de Meerwaarde op de agenda. De raad was bijzonder in de nopjes met de voortgang die is gemaakt met de Meerwaarde en dat nu een budget vanuit de gemeente kan worden beschikbaar gesteld. Nog nooit eerder heeft de gemeenteraad zo’n groot bedrag (24,7 miljoen euro) beschikbaar gesteld (in de Barneveldse krant staat het vandaag op pagina 6 of 7!). Dit project zal een geweldige impuls geven aan het vmbo onderwijs in Barneveld. Als alles volgens plan blijft verlopen gaat in maart 2010 de eerste paal de grond in. Maar eerst moet de aanbesteding nog gestart worden en vraagt de ruimtelijke procedure nog de nodige maanden.

De gemeente stelt een reuze bedrag beschikbaar maar de Meerwaarde zelf steekt er ook de nodige miljoenen in. Dat levert de gemeente ook het nodige op: op kosten van de school komen er 6 schoolsportzalen die buiten schooltijd voor iedereen beschikbaar komen.

De beschikbaarstelling van het krediet voor de aanleg van de parkeerplaatsen bij het nieuwe theater had duidelijk meer voeten in de aarde, ook al was het bedrag aanzienlijk lager dan die 24 miljoen.  Het is goed dat er nu snel aan de  buitenruimte gewerkt kan worden: de opening is al op de 13de juni! Eerlijk gezegd moet ik de criticasters in de raad gelijk geven: de procedure hierbij en ook de ruimte voor de raad om er echt nog wat van te vinden was niet wat het wezen moet.  Ik reken me dat als lid van het college aan.

Donderdag  28 mei
Deze morgen gaat helemaal op aan een lange rij van hoorzittingen. Dat vraagt altijd veel leeswerk. Maar het is een goed recht van de burgers om zich te verzetten tegen besluiten van de gemeente voordat naar de rechter gestapt gaat worden. Ook vandaag verbaas ik me er weer over dat er burgers zijn die echt tegen beter weten in aan de bouw slaan zonder vergunning en volledig in strijd met het bestemmingsplan. Het is mooi dat alle bestemmingsplannen digitaal beschikbaar komen, maar ik denk niet dat dat de illegale bouwers ook maar enigszins weerhoudt van hun buitenwettelijk gedrag. Het is vaak met opzet in de hoop dat het wel niet zo’n vaart zal lopen. En als het wel een vaart loopt, komt er het zielige verhaal dat er al zo veel is geïnvesteerd. Laat ik eerlijk zijn: daar word ik dan niet meer verdrietig van. Wel verdrietig word ik ervan dat dit een vracht ambtelijke tijd kost die aan betere dingen besteed zou kunnen worden. Soms vraag ik me af of in aperte onwettelijkheden er geen snelrecht zou moeten kunnen worden toegepast. Dat is uit pedagogisch oogpunt ook zo gek nog niet.

Tussen de middag in de Essenburcht in Kootwijkerbroek. Daar werd door verpleeghuis Norschoten een plan gepresenteerd voor de nevenvestiging in Kootwijkerbroek. Deze gaat prachtig aansluiten bij de bestaande voorzieningen van het Kulturhus. Mijn persoonlijke wens is om in het plannetje van het verpleeghuis een unit kinderopvang onder te brengen. Past goed bij dit nieuwe hart van Kootwijkerbroek en het geeft jonge levendige afleiding in het leven van de bewoners van het verpleeghuis.

Om 15.30uur snel naar de Valkhof om bij de buitenkast het 100ste lid te verwelkomen. Al meer dan honderd kinderen maken gebruik van de spelattributen die elke dag na school tijd en dankzij vrijwilligers beschikbaar worden gesteld. Een nieuwe aanleiding om de jongerenwerkers de loftrompet op te steken. Het meisje kreeg natuurlijk een paar prachtige verrassingen en een foto voor in de krant.

Vrijdag 29 mei
Na alle landelijke artikelen over openbaar voortgezet onderwijs was het voor de Barneveldse Krant de hoogste tijd om aan mij te vragen hoe ik er nu tegen aan kijk. Tegen zo’n vraag zeg ik natuurlijk geen nee. Ik probeer de zaken uit verleden en heden zo goed mogelijk in beeld te brengen. Dat is niet zo moeilijk : gisterenmiddag heeft de minister (namens hem zijn medewerker natuurlijk) aan ons gevraagd om de concept-antwoorden voor de Tweede Kamer aan te vullen of te wijzigen.  Ik hoop dat het verhelderend werkt, dat interview. Want het gaat mij er niet om gelijk te krijgen. Het gaat er om dat de feiten goed op een rijtje staan en dat iedereen dan pas conclusie gaat trekken.

Trouwens grappig te lezen dat de ambtenaar van het ministerie opmerkt dat een directe meting (die nu gaande is) helemaal geen vereiste is: een indirecte meting is voldoende om als gemeente te weten of je aan je zogenaamde zorgplicht voldoet.

Ook grappig is dat ik tot op de dag van vandaag nog nooit een formeel verzoek heb gehad tot een gesprek met de initiatiefgroep. Anders gezegd: eigenlijk weet ik alleen vanuit de krant en vanuit de mond van Pro 98 dat er behoefte is aan openbaar voortgezet onderwijs.

En nu maar eens rustig de onderzoeksresultaten afwachten.

Een vertegenwoordiging van de hervormde gemeente is vanmiddag bij mij op gesprek geweest om met mij van gedachten te wisselen over het oprichten van een soort inloophuis voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar. Er wordt goed over nagedacht. En niet over een nacht ijs gegaan. En er is heel veel passie en bewogenheid met de samenleving. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik wacht met grote belangstelling hun ontwikkelingen af. Ik juich deze particuliere initiatieven toe. Dit soort initiatieven die verdienen de aandacht van de media. Positief nieuws! Mensen die uit bewogenheid investeren in de samenleving. En als je het wilt zien, ontdek je dat je heel veel van dat soort mensen in Barneveld kunt aantreffen.  Dat is Barneveld! Prachtig.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij <at> barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht