Raadhuisplein 2 - Week 12

woensdag 25 maart 2009 20:36

Maandag 16 maart
Binnenkort mag ik de eerste steen leggen bij de in aanbouw zijnde brede wijkschool in de Burgt. Daarom wil ik vandaag even door de bouwlieden zelf worden rondgeleid door het gebouw. Met witte helm! Het hoogste punt is al bereikt. Alle betonnen systeemdelen staan al en de (verdiepings)vloeren liggen er ook al. De installateurs zijn al bezig met het aanbrengen van alle buizen, leidingen, enz die daarna verstopt zullen worden achter het systeemplafond. De metselaars zijn al van start gegaan met het metselen van de donkerrode stenen.

De bouw ligt op schema. Als alles naar wens blijft verlopen is de school, waarin drie basisscholen en twee instellingen voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk komen, eind oktober gereed. Het nieuwe gebouw staat nu nog heel dicht tegen een stukje van de noodbouw aan: de kinderen kunnen wel van heel dichtbij zien hoe een metselaar werkt. Dat zal voor de leerlingen (of juist voor de leerkracht?) soms wel overlast geven. Dat geldt ook voor de omwonenden die te maken hebben en houden met overlast van bouwverkeer en verkeersbewegingen van ouders. Maar als je een prachtschool krijgt vind ik dat je binnen de grenzen van het redelijke overlast moet accepteren.

‘s Middags heb ik gesproken met vluchtelingenwerk en Annelies Barendregt. Er wordt gewerkt aan een boekwerkje met een aantal portretten van nieuwe Barnevelders van uit de hele wereld. Hun geschiedenis, hun ervaringen en hun situatie van nu. Ik juich dit toe want veel te weinig burgers zijn op de hoogte van die verhalen. En juist die verhalen voeden begrip en geven tegengif aan onze (eigen) vooroordelen.


Dinsdag 17 maart
Plaatselijk Belang Voorthuizen. Daar kun je niet om heen (als je dat al zou willen). Een voorbeeld voor half Nederland als het gaat over het bij het gemeentebestuur onder de aandacht brengen en houden van de wensen van de dorpsbewoners. Het hele college werd meegenomen naar diverse locaties en kreeg daarna een uitgebreide lijst van gesprekspunten om samen met de mensen van Plaatselijk Belang door te nemen.

Er klonk veel tevredenheid over dat wat de afgelopen jaren is bereikt. Denk maar aan het centrum, het Bunckmanplein en de nieuwe wijk Blankensgoed.

Wensen zijn er ook nog wel. De wens om het plaatselijke dorpshuis Het Trefpunt grondig te gaan aanpakken stak er wel bovenuit.

Vanavond heb ik tussentijds overleg gehad met het voormalig wijkplatform de Burgt; er zijn dingen beloofd en afgesproken. Maar ik wil wel hoogstpersoonlijk horen hoe het met de voortgang zit. Het antwoord is kort en duidelijk: die is goed. Dat is om dankbaar voor te zijn. Dat geeft hoop voor de toekomst.


Woensdag 18 maart
Vanmorgen heb ik de eerste bijeenkomst mogen meemaken als het gaat over de aanpak van de regionale alcoholmatiging. De door ons in Barneveld al opgedane ervaringen met onze actie in Kootwijkerbroek en Stroe komen me daarbij goed van pas. Aan tafel zitten mensen uit verschillende gemeentes maar ook van Iriszorg en van Stap. De inbreng van deze beide partners is uitermate waardevol. Er zijn heel veel ervaringen uit het land die we goed kunnen gebruiken.

Waar ik van schrok is dat er landelijk gezien nog heel veel scholen voor voorgezet onderwijs zijn die geen alcoholvrije school zijn. En waar dus op schoolfeesten vrijelijk alcohol wordt geschonken. Los van of dat eigenlijk wel mag (nee dus) is natuurlijk de eerste vraag of dat nu pedagogisch verantwoord is. Er wordt zelfs beweerd dat er scholen zijn die bewust kiezen om geen alcoholvrije school te zijn omdat dat hun concurrentiepositie t.o.v. andere scholen verslechtert; kinderen kiezen namelijk vaak zelf de school uit. Dan denk ik: het moet niet gekker worden.

Kernvraag voor mij is natuurlijk hoe het zit in Barneveld. Dat gaan we snel laten uitzoeken.

De Ruiter Actief was vanmiddag mijn gastheer. Een pracht voorbeeld van iemand, de heer De Ruiter, die na een enorme teleurstelling in zijn beroepsuitoefening in de gehandicaptenzorg, de innerlijke kracht vond om onder eigen verantwoordelijkheid een eigen zorgaanbod voor mensen met beperkingen te bieden. Naast reguliere dagbestedingsactiviteiten gaat deze zorgondernemer ervoor om zijn cliënten meer te laten bewegen onder professionele begeleiding. En ik kon er natuurlijk niet onderuit: ik moest en ik zou meedoen met een kwartiertje bewegen. Samen met de cliënten, onbevangen en echt. Ik vind dat een feest. Ook op zaterdag worden hier mensen opgevangen. Volgens mij een aanwinst voor Barneveld.

Vanavond ben ik bij de voorlichtingsavond over de verzekering voor vrijwilligers geweest. Er was een vertegenwoordigster van de verzekeraar die informatie gaf en vragen beantwoordde. Er waren veel vertegenwoordigers van groepen van vrijwilligers. Van wijkplatforms, van sportverenigingen, van buurtbemiddelaars, van ouderenorganisaties, van maaltijd aan huis, enz. enz.

Eén ding is duidelijk: alle bureaucratie is uit het systeem weggehouden: laagdrempelig. Dat klink heel goed. Als je in georganiseerd verband als vrijwilliger opereert en er gebeurt iets dan kom je in aanmerking voor de vergoeding van de verzekering. Het gaat georganiseerd worden via de Vrijwilligers Centrale Barneveld. Ik ben heel benieuwd hoe dit in de praktijk gaat lopen. Gaat er veel gebruik gemaakt worden? (want tot nu toe ging het toch ook goed!) en werkt de laagdrempeligheid geen misbruik in de hand?

Wat ik vermakelijk vond was dat de verzekeringsmaatschappij in de presentatie aangaf dat deze regeling (die door Den Haag wordt gefinancierd) tot stand is gekomen door de inzet van Arie Slob van de ChristenUnie. Dat was mij ontgaan!

Ik hoop dat de diepere bedoeling: zo veel mogelijk belemmeringen wegnemen voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen, er door wordt bevorderd.


Donderdag 19 maart
Vanmorgen vroeg is sportwethouder Van den Hengel met een g-team uit Barneveld vertokken naar Portugal. In de praktijk ben ik zijn eerste vervanger. En dat moest ik weten ook!

Eind van de morgen werd ik geïnformeerd over het feit dat er in de Veluwehal asbest was aangetroffen. In dit complex zijn veel sportvoorzieningen (sporthal en zwembad) gehuisvest. Wat was het geval? Er moet een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie komen. Dat staat op de planning. In 2002 is bij vorig onderhoudswerk al geïnventariseerd dat er in het gebouw asbest is verwerkt. Voordat er nu, in 2009, gewerkt mag worden, moet opnieuw een inventarisatie plaatsvinden; die van 2002 is te oud. Wat bleek: er zijn op hogere vlakke delen (waar niet gestoft wordt, m.n. achter plafonds) asbestdeeltjes gevonden. Blootstelling aan asbest moet vermeden worden. Inmiddels zijn er luchtmonsters genomen waarvan de uitslag pas op vrijdag binnenkomen.

In klein verband heb ik overleg en besluit ik om een deskundige van de GGD z.s.m. naar Barneveld te laten komen, evenals de deskundigen van het bedrijf dat de inventarisatie heeft gedaan. Ook moet de arbo-arts (er is tenslotte personeel in de ruimtes actief) naar het gemeentehuis komen. Naast allerlei ambtenaren.

Vervolgens komt op mijn verzoek de burgemeester snel naar het gemeentehuis om hem in aanwezigheid van deskundigen het besluit te laten nemen om de Veluwehal wel of niet te sluiten. Ondertussen wordt er door de afdeling communicatie keihard gewerkt aan het opstellen van persberichten en aan brieven voor het personeel en ook aan flyers als zou worden besloten de Veluwehal onmiddellijk te sluiten.

De beslissing is na overleg met de deskundigen door de burgemeester snel genomen: sluiten. Elk vermijdbaar risico moet worden vermeden. De Veluwehal moet binnen een uur dicht. En dat heeft veel consequenties: voor zwembadgebruikers, voor de Doorbrekers, enz.

Voor de pers uit worden natuurlijk eerst de betrokken personeelsleden geïnformeerd. Bij hen is de schrik groot en de onzekerheid ook: wat brengen de luchtmonsters?


Vrijdag 20 maart
Het grootste deel van de dag staat in het teken van de asbest. Als de uitslag om 15.00 uur beschikbaar komt dat alle luchtmonsters schoon zijn, is dat reden tot opluchting. Tegelijkertijd wordt wel besloten dat de Veluwehal tot nader orde dicht blijft. Eerst moeten de asbestdeeltjes weg.

Gelukkig is gebleken dat deze zich alleen in het achterste deel bevinden. Zodra er een goede afsluiting is gerealiseerd kan het voorste deel weer open: verwacht wordt dat a.s. dinsdag de muziekschool, toneelzaal, enz weer open kunnen. Sporthal en zwembad blijven tot nader orde dicht.

Tussen de bedrijven door ga ik even naar de Rozelaar. Daar wordt een moment stil gestaan bij het vertrek van één van de managementleden en bij de installatie van een grotendeels nieuw management team. De bedoeling is dat er vanaf nu vooruit gekeken kan worden en iedereen en alles zich richt op de mensen met een beperking om wie het draait.

Namens het gemeentebestuur mocht ik hier een paar woorden zeggen. Waardering is er voor de ad- interim bestuurders die hun schouders er onder hebben gezet (op verzoek van de burgemeester) en van wie een aantal zodanig met het Rozelaar virus is besmet dat ze in het bestuur blijvend zitting nemen.

Een aparte gewaarwording voor mij: zonder vooropgezetheid was ik woensdag bij een oud-Rozelaar- man en nu ben ik hier. Mooi om te zien dat er ook hier moed en overtuiging is gebleven om verder te gaan in het zorg en aandacht bieden aan mensen met een beperking. Barneveld kent een voedingsrijke bodem voor activiteiten voor mensen met een beperking. Dat is iets om zuinig op te zijn, met zijn allen en ook als gemeentebestuur.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij <at> barneveld.nl

Labels
Opinie
Wethouder

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > maart