Aantal keer gelezen9

Raadhuisplein 2 - Week 9

maandag 02 maart 2009 22:40

Maandag 23 februari
Op de frisse ochtend van deze dag ben ik met enkele medewerkers van de afdeling BOR naar de begraafplaats in Kootwijk geweest. Het "nieuwe" gedeelte is zo goed als vol en aan ruiming denken we nu niet en dus moet er uitgebreid gaan worden. In het bestemmingsplan is daarmee rekening gehouden; de gemeente heeft daarmee een formele wettelijke basis om tot uitbreiding over te gaan. Enkele omwonenden hebben grote moeite met de beoogde uitbreiding omdat deze mogelijk hun privacy kan beïnvloeden. Vraag van hun kant was eigenlijk of niet de mogelijkheid bestaat van zogenaamde inbreiding: bestaande groenstructuur op de begraafplaats sterk verkleinen en zo ruimte creëren. En daarom nu was het goed daar even te zijn. Zo weet ik tenminste uit eigen waarneming waar het over gaat.

Naar mijn bescheiden mening is de uitbreiding verantwoord en aantasting van de huidige opzet van de begraafplaats niet verantwoord.

En eerlijk gezegd: op deze kleine begraafplaats waar de herten de bloemen van het graf opvreten als we het terrein niet goed afschermen wordt per jaar een stuk of vier keer iemand begraven (alleen voor Kootwijkers). Dat kan nauwelijks het woongenot in deze landelijke omgeving nadelig beïnvloeden.


Dinsdag 24 februari
Het is al weer bijna 3 jaar geleden dat ik wethouder in Barneveld ben geworden. En toch is nog steeds geen enkele dag hetzelfde en maak ik nog steeds nieuwe dingen mee. Ook vandaag. Als loco-burgemeester mocht ik een nieuwe leerplichtambtenaar de belofte afnemen. Ook al is deze ambtenaar elders al jaren leerplichtambtenaar geweest, bij een nieuwe werkgever moet dat opnieuw gebeuren. Na afloop heb ik haar een kopie van de gelofte meegegeven. Niet om in je persoonlijk archief op te bergen maar vooral om met een zekere regelmaat te herlezen wat je ooit hebt beloofd en wat er blijvend van je verwacht wordt.

Vanavond de raadsvergadering. Tot mijn vreugde is het speelbeleidsplan vrijwel ongewijzigd vastgesteld. Dat is een goed begin van het verder uitwerken en uitvoeren van dit beleid. Samen met de wijkplatforms moet per wijk nu de exacte invulling plaats gaan vinden. Begrijpelijk dat de raad er net als ik veel aan hecht dat de samenwerking met de wijkbewoners optimaal verloopt.

Dat er in het plan veel kleinere zandbakken zouden kunnen gaan verdwijnen stuit op enige weerzin. Daar gaan we in de feitelijke invulling zorgvuldig naar kijken. Feit is wel dat de raad het financiële kader ongewijzigd heeft gelaten. Meer zandbakken handhaven dan gepland past daar niet binnen.

De VVD vindt 7 ton in totaal (over 10 jaar verspreid) veel te veel geld in tijden van een crisis. Volgens mij is dat verkeerde zuinigheid: juist in tijden van recessie waarbij vakanties, uitstapjes naar pretparken enz. onder druk komen te staan, is juist de eigen woonomgeving meer dan ooit voor speelvertier nodig.


Woensdag 25 februari
Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet in de totstandkoming van het centrum voor jeugd en gezin (cjg). Met de zogenoemde kernpartners zoals jeugdzorg en maatschappelijk werk hebben we een door de gemeente geschreven startnotitie besproken. Na verwerking van de op- en aanmerkingen gaat deze nota breder verspreid worden. op 1 april zal dan een soort werkconferentie plaatsvinden waar iedereen die maar wil zijn zegje kan doen over het voorgenomen beleid.

Ik bemerk bij de partners een duidelijke bereidwilligheid om samen met de gemeente tot een realistisch centrum te komen. Met dat realistische bedoel ik te zeggen dat het niet een groot en gelikt gebouw moet gaan worden, maar dat er vooral ingezet moet gaan worden op laagdrempeligheid, op voorlichting en advisering en vooral ook op coördinatie.

Tussen de middag had ik een erg feestelijk moment in tweevoud. Op twee plekken (Valkhof en Begoniastaat) mocht ik de spelkast openen en de naam onthullen. ("Alles kids" en "de Spelerij" [door de kinderen zelf verzonnen]). Het zijn eigenlijk centrale punten in de wijk waar onder de leiding van vrijwilligers en stagiaires van de cios onder toezicht kan worden gespeeld. Een heel magazijn vol allerlei soorten speelgoed staan voor iedereen klaar. De speelspullen zijn in overleg met de buurtkinderen aangeschaft. Door de vrijwilligers en de kinderen wordt de wijk weer meer van hen zelf en kunnen ze zich lekker uitleven op een constructieve en positieve manier. Ik hoop vurig dat dit een doorslaand succes wordt. Een gouden investering voor de jeugd. Mede dankzij rijkssubsidie en een bijdrage van de woningbouwvereniging.

In de loop van de middag arriveerde de CU-fracte uit de provincie Gelderland met in het kielzog het Tweede Kamerlid Esmee Wiegman. Aan hen heb ik op verzoek het Barneveldse ketenbeleid uit de doeken gedaan.


Donderdag 26 februari
Soms duurt het even voordat het ervan komt. Ik heb het over de klas van de Wilhelminaschool uit Voorthuizen. Vorig jaar was ik op hun verzoek een uurtje op school om te vertellen over de baggerwerkzaamheden die op komst waren en waar de klas naar uitkeek vanwege de slechte watertoestand. Aan het eind van dat bezoek beloofde ik hen dat ze ook eens bij mij op bezoek mochten komen. Dat was nu dus.

Het is meer dan de moeite waard om zo'n klas iets te vertellen over de overheid en de lokale democratie. Het staat namelijk heel ver van hen af. Ik had het idee dat ze het allemaal best wel goed begrepen. Voor de aardigheid had ik de ambtsketen van de burgemeester even meegenomen om te laten zien (aanschouwend onderwijs). Ik heb maar van de kans gebruik gemaakt om hen er nog eens op te wijzen dat we samen de openbare ruimte mooi en schoon moeten houden. Het is toch te zot voor woorden dat dit op jaarbasis meerder tonnen aan euro's moet kosten?!

Vanmiddag was ook de zogenoemde Closing ceremony op Ptc+. Een beperkt aantal studenten van over de hele wereld ging na 6 maanden met een diploma terug naar huis (de grootste groep blijft nog tot juni verder studeren). Telkens weer een bijzondere happening. Het is al het derde jaar dat ik bij het wel en wee van ptc+ betrokken ben als het gaat over de buitenlandse cursisten. Dit keer hoorde ik voor het eerst dat er een deelnemer onverwacht de illegaliteit is ingedoken met de bedoeling om in het welvarende westen een bestaan op te bouwen. Het deed me denken aan de ontmoeting die ik aan het begin van het schooljaar met deze groep had op het gemeentehuis. Toen ik had verteld over de Nederlandse democratie, over de sociale zekerheid en de geweldige gezondheidszorg, toen vroeg er ook iemand: hoe kan ik Nederlander worden? Wat is die vraag toch begrijpelijk en wat word je daar verlegen van.


Vrijdag 27 februari
Afgelopen maandagmiddag was er in Scherpenzeel de aftrap van de regionale alcoholmatigingscampagne. De gemeentes Ede, Wageningen, Scherpenzeel, Woudenberg, Nijkerk en Barneveld trekken hierbij met royale steun van de provincie Gelderland samen op.

De stichting alcoholpreventie (STAP) en universiteit Twente hadden in opdracht van de regio een onderzoek gedaan naar de naleving van de regels. De uitslag werd gepresenteerd en was ronduit onthullend. (Eerst even een verwijzing naar onderzoek van het Trimbos: de meeste jongeren drinken hun eerste alcohol tussen het de 11de en 13de levensjaar!)

Vraag die centraal staat is hoe het zit met de wettelijke regels. Worden die goed nageleefd? Het antwoord is glashard: NEE. Er zijn 15-jarige misteryshoppers van 15 jaar oud en ook met de uitstraling van een 15jarige op pad gestuurd naar supermarkten, slijterijen, sportkantines, horeca, enz.

Een kort overzicht van het percentage "geslaagde" verzoeken om alcohol: Horeca: 96%; cafetaria's: 87%; supermarkt: 73%; sportkantine: 71%; slijterij: 63%; jongerencentrum: 50%.

Wat verder opmerkelijk is, is dat bij zogenaamde interventies (vraag van de verstrekker naar leeftijd enz) in 35 van de 63 gevallen (60%) dit uiteindelijk toch nog leidt tot verstrekking. Alleen al een leugentje over leeftijd helpt vaak en je id-kaart laten zien helpt ondanks wat er op die id staat ook. Naar de verschillende gemeentes apart kijkend levert nog wel op dat in Barneveld in vergelijking tot de andere betrokken gemeentes de naleving iets minder slecht is.

Al deze gegevens maken dat we er niet omheen kunnen: er moet meer toezicht komen op naleving van de regels.

Tenslotte gaf de onderzoeker nog een heel andere conclusie: het is niet zo gek dat de alcoholconsumptie onder jongeren zo hoog is. In vergelijking tot een jaar of 15 terug is een krat pils veel en veel goedkoper geworden. De beschikbaarheid is enorm breed geworden. De variatie en de aantrekkelijkheid van de alcoholische drankjes is groot. En de reclame is ook van een enorme invloed geworden. Om maar te zwijgen over het gebrek aan goede voorbeelden van volwassenen. Alleen de jongeren aanspreken zal het probleem maar in kleine mate positief beïnvloeden.

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar l.verweij<at>barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2009 > maart