WisselBlog week 3 - Tjitske Kuiper

zaterdag 14 januari 2006 20:30

 

 

zondag 15 januari

Opnieuw een heerlijke zonnige dag!
De jongens in ons gezin hebben samen, achter de computer, de door hen gewenste auto's uitgeprint en op het keukenkastje opgehangen. Ze zwijgen en grijnzen...... De suggesties zijn beslist niet beroerd, maar als ouders moeten eerst nog even aan het nieuwsfeit wennen dat onze auto er mee opgehouden is. Net buiten Utrecht, ter hoogte van Bunnik,  vond,  na zo'n 340.000 km (!)  onze kar het wel welletjes. En gelijk heeft 'ie......
 
De dag is altijd weer te kort. In de middag een prachtige dienst, met een jong stel dat belijdenis deed en hun eerste kindje lieten dopen. Hun toekomst is niet eenvoudig, maar ze gaan het op deze manier vast redden. Mooi om te zien hoe de hele gemeente hen na afloop wilde feliciteren en hen ondersteunt.
 
De dag eindigde met een foto over de mail van de jongste familietelg die geboren is. Een nicht en neef die hun eerste kind gekregen hebben. Voor ons een achterneefje erbij. Feestelijk einde van een zonovergoten dag.
 
 
Maandag 16 januari
Het hebben van een poll op de site betekent niet dat we daar zomaar conclusies aan kunnen verbinden. Het is wel vermakelijk om te ontdekken dat er onlangs iemand om 02.00 uur 's nachts 31 keer de poll heeft ingevuld. Hij of zij was blijkbaar ten einde raad met de vrije tijd op dat tijdstip... Deze persoon was 31 keer van mening dat de cafe's later dicht moeten.
 
De avond was gevuld met een overleg tussen fractie , bestuursafvaardiging en pr. Ergens anders in een huiskamer in Barneveld kwam ons campagneteam samen om de vele praktische zaken voor de campagne goed door te nemen. Op straat terug naar huis kwamen we elkaar nog tegen. Leuk om nog even na te praten en ons verbonden te voelen in deze drukke tijd.  De plannen zijn mooi en ambitieus. 
 
 
Dinsdag 17 januari
Vandaag heb ik informatie ingewonnen in het gemeentehuis over een vraag van Jaap van den Top ( de nummer 6 van onze kandidatenlijst) uit Kootwijkerbroek. De manege van de ruitervereniging 'Voorwaarts' uit Kootwijkerbroek wordt gebruikt voor verschillende evenementen die voor het dorp van groot belang zijn, zoals Koninginnedagfeest, bijbelweek etc. Nu wil het bestuur van de manege graag dat er meer geld- in - het laadje- brengende- feestjes georganiseerd worden. En dat zou dan betekenen dat er voor de bovengenoemde dorpspret geen ruimte meer is.
 
Navraag in het gemeentehuis levert interessante informatie op. De manege moet net als alles en iedereen zich houden aan een bestemmingsplan. Naast manege-activiteiten is er door het college van B en W enige ruimte gegeven om een paar evenementen te organiseren (formeel mag dat dus niet ,maar het wordt dus in feite gedoogd - gezien het belang voor de dorpsgemeenschap). Dit is allemaal precies omschreven, en hier valt dus het koninginnefeest van de oranjevereniging onder en de bijbelweek. Daarnaast ook nog de bedrijvenbeurs, karaoke en trekker-trek en een rommelmarkt. Aan deze afspraak moet het bestuur van de manege zich houden. Inwisselen voor andere activiteiten (die misschien meer geld in het laatje brengen) kan niet zo maar ,zo heb ik begrepen. Deze info heb ik gestuurd naar Jaap van den Top. Hij is hier denk ik wel even mee vooruit geholpen.
 
Aan het einde van de middag komen de antwoorden op de vragen van de VVD over de markthal binnen op mijn computerscherm. Dat levert wel weer bepaalde inzichten op.  In de avond heb ik met Heimen Schuring een afspraak met ons ChristenUnie-lid Wout van Manen. Dan kunnen we hem gelijk de antwoorden geven. Het is overigens een waardevol en genoeglijk gesprek bij de kachel van de familie van Manen.
 
 
Woensdag 18 januari
Vanmorgen las ik in de krant dat de SGP af wil van haar imago van christelijke VVD.  Men wil het sociale gezicht weer onder de aandacht brengen. Dit komt door de inbreng van jongeren in die partij. Mooi zo.
Ik hoop dat de jongeren ook contact hebben met de redactie van een krant als het reformatorisch dagblad waarin de ChristenUnie nogal eens negatief wordt neergezet als 'linkse partij'. Er is nog veel werk aan de winkel dus, maar ik ben blij met het voornemen en hoop dat Nederland weer een klein beetje meer oog krijgt voor de zwakkeren in onze samenleving.
 
 
Donderdag 19 januari
Veel berichten in de media over het alcoholgebruik van jongeren. Alcoholgebruik op jonge leeftijd is extra schadelijk. Als dietist heb ik de gevolgen meer dan eens gezien bij mensen met bijvoorbeeld keelkanker (kans hierop is bij gecombineerd gebruik van alcohol en roken bijzonder hoog). Zeer pijnlijk. Nu is er ook meer aandacht voor de hersenschade.
 
Vanmorgen sprak een andere moeder bij school mij aan over dit onderwerp. Ze was onlangs in een verpleeghuis geweest waar verscheidene jongeren het Korsakow-syndroom hadden opgelopen. Jonge knullen in de kracht van hun leven gebroken.
 
Het is heel goed dat minister Hoogervorst maatregelen heeft afgekondigd. Hij zal het niet gemakkelijk krijgen, maar ik wens hem alle steun toe. Ook ouders moeten hun verantwoordelijkheid meer gaan nemen.
In de VS is gebruik van alcohol pas toegestaan op 21- jarige leeftijd. Jongeren mogen daar op hun 16e auto rijden, maar je zult ze niet betrappen op alcoholgebruik. Men is zeer strikt in de naleving en vreest een aanhouding door de sheriff. Bij overtreding word je met je naam voluit in de krant gezet...(shame on you)
 
De meeste landen hanteren een leeftijdsgrens van 18 jaar. Laat Nederland eerst maar eens op die toer gaan.  
 
 
Vrijdag 20 januari
Bezuiniging op het koetshuis. Ja, dat roept natuurlijk ergernis op.
In februari zullen wij als raad hierover aan het woord mogen komen. Het voorstel is afkomstig van het college van B en W.
Belangrijke vraag zal zijn of de denktank vanuit het primair onderwijs veel keus kreeg voorgeschoteld. Ik ben benieuwd naar het verhaal van wethouder Fledderus. In het verleden hebben wij vaak voorgesteld om te bezuinigen op bureau cultuureducatie. Helaas zonder voldoende steun van andere partijen. Ik zou wel eens willen weten of de denktank dat ook kon kiezen...
 
Deze week weer veel e-mailverkeer en vele uren raadswerk. Als ik het per uur zou omrekenen vrees ik dat een huishoudelijke hulp meer verdient per uur dan ik. Dat laatste doei k dan ook maar niet. Tenslotte is dit werk in ieder geval veel boeiender. 
 
 
zaterdag 21 januari
De plaatselijke krant meldt dat het paardencentrum PTC+ officieel de Hoefsmeden Opleiding Barneveld  is begonnen. Een felicitatie waard!  Barneveld zet zichzelf weer goed op de kaart en het geeft aan dat er een goede toekomst zit in deze sector.
 
In het buitengebied wordt er wel eens geklaagd dat er teveel paardenbakken zichtbaar aanwezig zijn, die niet mooi zouden zijn voor het landschap. Persoonlijk had ik dat nog nooit als een probleem ervaren. Ik vind het juist een prachtig gezicht al die paarden in het landschap.
 
Toen ik vanavond - met de NS terugreizend vanaf Amsterdam- een dikke drie kwartier op een kil perron moest wachten dook ik maar even de kiosk in. ( de enige warme ruimte op dit station). Hier keek ik vanwege bovengenoemd nieuws  het voor mij onbekende blad "Bit' eens in. Een aardig artikel over bovengenoemd probleem trok mijn aandacht.  De recreatieve paardensector riep de eigen achterban op om meer rekening te gaan houden met het zicht op de paardenbakken in het landschap. Men kon immers met struiken en bomen heel veel wonderen verrichten. Dit zou de acceptatie voor de paardenliefhebberij vergroten.
 
Er is dus begrip over en weer vereist om ook op het platteland al die verschillende manieren van leven naast elkaar te verdragen.
En dat begrip is er vaak veel meer dan menigeen denkt! Overleg gewoon wat meer met elkaar. Samen leven kan best.
 
Tjitske Kuiper
 

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: t.kuiperdehaan@chello.nl 
Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 3 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > januari