Aantal keer gelezen20

‘Ik zou wel met Bach uit eten willen’

Jaap Godschalkdonderdag 11 september 2008 19:08

De Barneveldse krant heeft wekelijks de rubriek 'Op de man af' Deze week staat bestuurslid Jaap Godschalk in de spotlights.

Naam: Jaap Godschalk.
Leeftijd: 55 jaar.
Woonplaats: Barneveld.
Burgerlijke staat: Getrouwd, vier kinderen en een kleindochter.
Beroep: Ik zit al jaren in de WAO, vanuit een situatie als informaticus.

Vrijwilligerswerk: Ik zit in het bestuur van de ChristenUnie, ben organist in de vrijgemaakt- gereformeerde kerk De Burcht en zit in de organisatie van de Nationale Orgeldag. Verder organiseer ik de serie barokconcerten in De Oranjerie. We hebben er inmiddels twee achter de rug en voor het komend seizoen staan er drie gepland. De eerstvolgende keer is zaterdag 27 september en dat wordt heel bijzonder, onder meer met een Spaanse barokgitarist en een Franse sopraan.
Hobby’s: Musiceren uiteraard. Verder houd ik van lezen, het liefst goeie detectives en advocatenseries. Ook kijk ik met genoegen naar allerlei documentaires op televisie. Als ik met de auto ergens heen moet, rijd ik het liefst over de kleinste weggetjes, want dan zie je het meest. En ik houd van fietsen of wandelen in de natuur.

Dagblad: Het Nederlands Dagblad en de Barneveldse Krant. Ik heb een digitaal abonnement.
Wat heeft u te geven aan de samenleving? Dat hangt sterk samen met mijn vrijwilligerswerk. Ik vind het prettig om wat te betekenen in Barneveld op het gebied van muziek. En mijn werk als ChristenUniebestuurder is ook belangrijk.
Wat zou u dolgraag een keertje ondernemen? Met een camper door Europa toeren.
Hoe ziet uw komende vakantie eruit? Die is nog lang niet gepland. Maar wij vinden het lekker om te relaxen aan zee, hoewel we niet dagenlang in de zon zullen liggen.
Wanneer en waarover was u voor het laatst boos? Ik ben geregeld boos als ik gedwongen wordt van muziek van anderen te ‘genieten’. In winkels bijvoorbeeld, of in je achtertuin het lawaai op het Torenplein horen.
Waar heeft u een hekel aan? Dronken mensen en de lucht van bier. En kunstbloemen. Als ik in een restaurant ga zitten en ik zie er één, zet ik die direct op een andere tafel.
Wat is uw grootste angst? De verharding en verzakelijking van de maatschappij. Ik heb het idee dat met name de mensen die het al wat minder hebben, het steeds zwaarder krijgen.
Met wie zou u een keer uit eten willen? Met Bach. Ik zou zo graag willen horen hoe hij zelf zijn eigen muziek speelde. Hij was een geleerde man, maar vol humor. Iemand met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat zou u aan uzelf willen veranderen? Goeie vraag!
Wat zouden uw oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Rookt hij nog steeds?
Wat is uw grootste talent? Ik denk dat ik het talent heb om in een crisissituatie de sfeer te kalmeren.
Wat zijn uw toekomstplannen? Heel simpel: rustig in Barneveld blijven wonen.
Lievelingsgerecht: De Indonesische keuken. In het verleden heb ik grote rijsttafels gemaakt, maar het kost je drie dagen om zo’n maaltijd voor te bereiden.
Bidt u wel eens? Geregeld. Vanwege de afhankelijkheid van een kind tot zijn Vader.
Hoe zou u uzelf omschrijven? Als gedreven en sociaal betrokken. Misschien ook als iemand met een te grote mate van verantwoordelijkheid.
Voor wie heeft u diepe bewondering? Voor het trio Gorbatsjov, Havel en Mandela. Ik vind ze de grootste staatsmannen van de vorige eeuw.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen? De splitsing Amersfoortsestraat/Schoutenstraat. Dat is een rampenplan, ik snap niet dat dat niet opgelost kan worden.
Zaterdag wordt de Nationale Orgeldag gehouden. Wat staat er op het programma? De orgeldag is een nationaal gebeuren en valt samen met de Open Monumentendag. Barneveld is er heel actief in: in vier kerken én in De Oranjerie zijn er concerten. Ik ben overigens getroffen door het hoge niveau van Barneveldse organisten, dus dat belooft wat. Er is een programmaboekje te verkrijgen in de kerken of in Veluws Museum Nairac.

Bron: Barneveldse krant

« Terug