Aantal keer gelezen10

,,We hebben te maken met een uitsterfbeleid”

Keetzaterdag 29 december 2007 18:20

Barneveld kent ze al tientallen jaren, keten waar
jongeren bij elkaar komen voor een biertje in het weekend. Als het aan de gemeente ligt, verdwijnen ze op de lange termijn. De in 2007 vastgestelde
regelgeving moet daartoe leiden.

De keten zijn wethouder Leen Verweij al langer een doorn in het oog. ,,Al sinds medio 2006 heb ik nagedacht over dit fenomeen. De keten bestaan soms al tientallen jaren en vervullen een maatschappelijke functie. Tegelijkertijd zijn ze illegaal, soms brandgevaarlijk en komt het voor dat er veel alcohol gedronken wordt.”

Directe aanleiding om eerste stappen te nemen richting beleid, vormde rond die tijd een onderzoek van Stichting Alcoholpreventie (STAP). ,,Dat onderzoek luidde de noodklok over excessief alcoholgebruik in keten. Voor de gemeente Barneveld is dat het moment geweest om ons nadrukkelijk met de keten te gaan bezighouden.”

Na een grondige inventarisatie kwam het gemeentebestuur met een lijst van veertig keten. ,,In samenwerking met de jongerenwerkers hebben we contact gelegd met de gebruikers van de keten. Daarnaast hebben we het ministerie van VROM en de Voedsel- en warenautoriteit ingeschakeld.” De uitgebreide inventarisatie leidde tot een compleet overzicht. ,,We kregen in zicht waar de keten aan voldoen en vooral, waar ze niet aan voldoen. Dat is de opmaat naar de Nota Ketenbeleid geweest.”

Begin dit jaar werd deze nota door de gemeenteraad goedgekeurd. ,,Op basis hiervan gedogen we de keten, mits ze aan een hele lijst regels voldoen. Op die manier hebben we er zicht op en kunnen we er op een verantwoorde manier mee omgaan.”Keeteigenaren moeten bijvoorbeeld een vaste ledenlijst van maximaal twintig bezoekers opgeven. Sterke drank is verboden en de voorraad bier kent een maximum aantal kratten. Daarnaast moet er voldoende frisdrank zijn als alternatief. De Barneveldse aanpak kan op belangstelling rekenen vanuit gemeenten als Staphorst en Rijssen.

Inmiddels is het voorwerk dit jaar afgerond. ,,We weten nu precies hoe we de keten gaan controleren en met welke middelen. Nu komt het erop aan dat de eigenaren zelf een beschikking aanvragen. Na aanvraag gaan we de keet controleren. Voldoet deze aan alle eisen die wij nu stellen, dan wordt de keet gedoogd.” Verweij steekt niet onder stoelen of banken dat deze ‘regulering’ op langere termijn moet leiden tot het verdwijnen van de keten. ,,Ouders van jongeren die op het terrein een keet hebben staan, zullen nog wel achter de oren krabben als ze onder ogen zien welke verantwoordelijkheid ze hebben. Nu al hebben zes keten aangegeven ermee te stoppen. De keten in oude stacaravans gedogen we sowieso niet, want die zijn brandgevaarlijk. We geven jongeren nu eenmalig de kans om een brandveilige keet op te zetten. Lukt dat niet, dan krijgen ze ook geen beschikking.”

Een gedoogbeschikking wordt maar één keer uitgegeven. ,,Besluit een groep jongeren over een paar jaar te stoppen met de keet, dan is het ook echt afgelopen. Op die manier zullen de keten op langere termijn verdwijnen, we hebben te maken met een uitsterfbeleid.” In het jaar 2008 zal controle en handhaving van het ketenbeleid centraal staan. ,,We hebben twee mensen met een achtergrond bij de politie aangetrokken om komende tijd de keten te gaan controleren. Zodra alle beschikkingen van de overgebleven keten zijn goedgekeurd, komt het erop aan dat de gebruikers de regels opvolgen. Nieuwe keten zijn verboden, daar zullen we tegen optreden. Het wordt het jaar van de praktijk.”

Verweij is tevreden met het resultaat. ,,We hebben nu zicht op de keten, we weten wie er naartoe gaan en we zorgen ervoor dat het fenomeen langzaamaan weggroeit uit de samenleving. In plaats daarvan zoeken we in de tussentijd naar alternatieven voor de jongeren, in samenwerking met sportverenigingen, kerken en jongerenclubs. Het gaat mij er niet om het plezier van de keetgebruikers te verpesten. Het gaat erom dat we beseffen dat drankmisbruik vreselijke gevolgen kan hebben. Overmatig alcoholgebruik wordt niet meer maatschappelijk geaccepteerd.”

Bron: Jaaroverzicht Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2007 > december