ChristenUnie over kaders WMO: ga voor keuzevrijheid zorgvrager

WMO-avond maart 2005woensdag 21 juni 2006 10:35

Op 20 juni heeft de gemeenteraad gesproken over de kaders voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de wet die vanaf 1 januari 2007 een aantal zorgtaken bij de gemeente neerlegt. De ChristenUnie vraagt al vanaf maart 2005 aandacht voor deze wet en is blij met de grondige aandacht die de wet nu krijgt.

Onderstaand de bijdrage van Ed Blankenstijn

Voorzitter,

Als ChristenUnie hebben we het afgelopen jaar best zorgen gehad over de voorbereidingen van de gemeente Barneveld i.v.m. de komst van de WMO. We waren daar kritisch over en vonden en vinden nog dat wij in Barneveld er te laat mee van start zijn gegaan.
In 2006 is er echter zeer veel werk verricht door Coby Zondag en haar collega’s. Er zijn meerdere bijeenkomsten in het kader van de WMO georganiseerd, waarbij vele belanghebbenden uit de samenleving betrokken werden en inmiddels ligt er een startnotitie WMO waar wij als fractie heel blij mee zijn.
Met hard werken is de achterstand die er was grotendeels weggewerkt. Alle hulde daarvoor.

Tijdens de behandeling in de commissie Samenleving hebben we een aantal technische vragen beantwoord gekregen en nu wil ik namens onze fractie een aantal zaken noemen waar wij extra aandacht voor willen vragen.

In het algemeen wil ik eerst zeggen dat de notitie heel informatief is en gelukkig ook goed leesbaar. Een aantal keuzemogelijkheden wordt uitgebreid beschreven en uiteindelijk worden er ook echt keuzes gemaakt.
Als ik alles ga noemen wat wij belangrijk vinden uit deze notitie wordt mijn bijdrage veel te lang. Ik zal het laten bij een beperkt aantal zaken.
  • In de eerste plaats willen we onderstrepen dat het beleid gericht moet zijn op alle burgers en gericht op versterking van de gemeenschap. We zien hierbij ook vooral een taak weggelegd voor tal van organisaties en met name ook voor kerken en de wijkplatforms. Sommige organisaties staan te trappelen om mee te denken en te doen. Andere en met name een aantal kerken hebben nog een duwtje nodig.
  • Het is goed mensen aan te spreken op de eigen verantwoordelijkheid, maar de zwakkeren die niet in staat zijn zelf ondersteuning te vinden en te regelen moeten wel op steun van vrijwilligers of de overheid kunnen rekenen. Het is goed te lezen dat sociale uitsluiting bestreden en de kwetsbare mens ondersteund moet worden. Dat is voor de ChristenUnie ook het uitgangspunt.
  • Dan wil ik nog wat zeggen over het ambitieniveau. Er is gekozen voor intensivering van het huidige beleid. Aanvankelijk dachten we dat dat misschien wat mager was, maar na uitleg van de wethouder tijdens de commissievergadering zien we dat positiever. Laten we inderdaad niet te hoog inzetten om het later weer terug te moeten draaien. Er mag overigens gezegd worden dat het gevoerde beleid tot nu toe al goed en sociaal was. Niet voor niets gaf de voorzitter van de Adviesraad Gehandicaptenzorg Barneveld een compliment over de uitvoering van de WVG tot nu toe.
  • Ook wil ik nog de vinger leggen bij de inkoop van huishoudelijke verzorging. Een gezonde spanning tussen enerzijds de meest voordelige aanbieding en aan de andere kant een hoge kwaliteit is inderdaad niet verkeerd, maar de kwaliteit staat bij ons wel voorop. We willen nogmaals vragen om het zogenaamde Zeeuwse model nadrukkelijk te overwegen als werkbare constructie voor onze gemeente. Wij zien daar veel voordelen in. Omdat er nog onduidelijkheden zijn m.b.t. de inkoop van huishoudelijke zorg steunen wij ook het voorstel om beleidskader 8 nu nog niet vast te stellen en de wethouder te vragen t.z.t. terug te komen met een raadsvoorstel voor dit specifieke beleidskader. Het gaat ons als ChristenUnie daarbij alleen om het vaststellen van het principe en niet om de details van de uitvoering, want die willen we graag aan het college overlaten. Wat we bij dit onderwerp vooral belangrijk vinden is een grote keuzevrijheid voor de hulpvrager, zodat er hulp komt van een organisatie die bij hem of haar past.
  • We zijn ook heel blij dat veel organisaties en personen uit de samenleving betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de startnotitie en dat de burger- en cliëntenparticipatie goed geregeld wordt. Dit verkleint in ieder geval de afstand die er nog wel eens is tussen de gemeente en haar inwoners.
  • Dan nog twee andere zaken. Wij willen voorstellen een mantelzorgmakelaar aan te stellen om als consulent en bemiddelaar op te kunnen treden ter ondersteuning van mantelzorgers, die vaak overbelast zijn.
  • Daarnaast zouden wij willen aanbevelen dat het gemeentebestuur vorm geeft aan een regulier overleg met kerken over sociale aspecten van de lokale samenleving. Zou de wethouder een reactie willen geven op deze beide voorstellen?
Samenvattend wil ik namens de ChristenUnie zeggen dat wij heel veel waardering hebben voor de duidelijke en complete startnotitie WMO. We stemmen dan ook graag in met de voorgestelde beleidskaders met inachtneming van wat ik gezegd heb over beleidskader 8 over de inkoop van de huishoudelijke zorg. We wensen het college en de ambtenaren sterkte met de verdere uitwerking ervan in het vertrouwen dat daarbij altijd de kwetsbare mens in het oog wordt gehouden.

Namens de fractie van de ChristenUnie,
Ed Blankenstijn
Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie over kaders WMO: ga voor keuzevrijheid zorgvrager'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.