
Barneveld een gemeente waar mensen graag wonen, werken en ontspannen.
Raadsbijdrage bij de Omgevingsvisie 2040
Voor ons ligt de Omgevingsvisie 2040. Een visie die tot stand is gekomen na een lang participatie proces met de raad en de inwoners van Gemeente Barneveld. Langzaam maar zeker kreeg de Omgevingsvisie 2040 een gezicht en vanavond gaan we met elkaar nog de laatste puntjes op de i zetten.
De ChristenUnie wil haar waardering uitspeken voor de manier hoe dit proces is verlopen en voor de inzet van college van B&W en de ambtenaren in het gemeentehuis. Een goed voorbeeld hoe we in de toekomst meer willen gaan werken.
1. Een gezond en toekomstbestendig Barneveld
Gezondheid is een belangrijk onderdeel in deze omgevingsvisie. Het is belangrijk dat onze inwoners zich gezond en veilig voelen op de plek waar ze wonen, werken en ontspannen. Onze dorpen groeien maar wij vinden het belangrijk dat er voldoende groen in de kernen blijft en de groene buffers zoals de Esvelderbeek, Zeumeren en Schaffelaarsebos open blijven voor de inwoners. Het voorzieningenniveau moet meegroeien vooral in de kleine kernen. We denken dan aan de medische voorzieningen maar ook winkels en sport (zoals een sporthal in Kootwijkerbroek en Terbroek). Goede leefomgeving betekent voor ons ook voldoende speelplekken en fiets- en wandelroutes.
De ChristenUnie wil het fietsen (naar het werk, naar school en recreatief) stimuleren. Dat staat ook in deze omgevingsvisie. Met deze motie willen we nog extra benadrukken het belang van goede fietsverbindingen en vooral tussen de kernen. Dit naar aanleiding van het onderzoek van de fietsersbond dat er in Barneveld nog wel wat te verbeteren is op het gebied van veilige fietsroutes.
De ruimte die we met elkaar gebruiken is beperkt en niet alles kan wat we graag zouden willen. Daarom dienen we een amendement in over de normen en richtlijnen van de Veiligheids- en Gezondsheidsregio Gelderland - Midden. Met de strekking dat we de wettelijke normen aanhouden en als dat mogelijk is er een tandje bovenop doen door de GGD adviesnormen ook bij de besluitvorming te betrekken.
2. Prettig leven in vitale dorpen
Tot 2040 8000 woningen bouwen. Het grootste deel in Barneveld en Voorthuizen maar ook in de andere kernen. Met de voorwaarde dat Barneveld een landelijke gemeente blijft met veel groen in en nabij de kern. De ChristenUnie vind het belangrijk dat er gemêleerde wijken gebouwd worden waar extra aandacht besteed wordt voor betaalbare woningen en alternatieve woonvormen. Dat we hiervoor de hoogte in moeten is dat geen probleem, vooral niet in nieuwe wijken. In het buitengebied zijn we terughoudend met nieuwe woningen. Het voorzieningenniveau moet op peil zijn zodat mensen in hun eigen dorp naar de dokter, de supermarkt, de school en sportclub. Een dorpshuis of wijkgebouw is hierin ook belangrijk.
3. Ruimte voor ondernemerschap
Barneveld heeft een breed aanbod van bedrijvigheid. Recreatie, winkels en industriële bedrijven. Van groot naar klein. Elk van deze bedrijven willen we een plek geven in Barneveld omdat ondernemersschap belangrijk is voor de arbeidsmarkt van Barneveld. Het is belangrijk dat de bevolkingsgroei in balans is met de groei van de economie. We maken wel onderscheid in locaties waar bedrijven zich kunnen vestigen. In het buitengebied kleine en startende bedrijven die moeten verplaatsen naar een industrieterrein als ze te groot worden, lichte industrie op bedrijventerrein bij een kern en zware industrie op Harselaar. We hebben ook een paar bedrijven in de kern van Barneveld en Voorthuizen in een hoge milieucategorie, die we graag verplaats zien worden.
Het bouwen van woningen en bedrijven kent zijn problemen. De grootste is wel de netcongestie. We roepen het college op om bij het bouwen van woningen en bedrijven meer te sturen op de voorwaarden van netbewust bouwen en hierbij aan te sluiten bij de normen van de andere overheden.
4. Waardevol landelijk gebied.
Voor het landelijk gebied is perspectief van de agrarische sector belangrijk. Eerst was dit onvoldoende terug te vinden in de omgevingsvisie. Na aanpassingen vooral in het westelijk gebied is dat echt verbeterd en zijn we hier blij mee.
In het gebied tussen Zeumeren en Stroe, langs de A1, liggen verschillende agrarische bedrijven die daar geen belemmering zijn voor de recreatie en daardoor ook meer ontwikkelingsruimte kunnen krijgen. We dienen dan ook een amendement in om daar een bruin trekkertje te plaatsen.
In het landelijk gebied is ook veel aandacht voor de natuur en dan vooral de biodiversiteit. Door de blauw/groene dooradering en versterken van de beekdalen en het Valleilint willen we tot een Basis Kwaliteit Natuur in het landelijk gebied komen. ChristenUnie vind het belangrijk dat deze BKN haalbaar is en wordt vastgesteld in overleg met de grondeigenaren.
Barneveld is onderdeel van de Regio Foodvalley en daar ontstaan innovaties en worden ze uitgewerkt. We geven ruimte voor innovaties op het boerenbedrijf en dat staat ook in deze visie. Maar omdat dit zo belangrijk is voor de agrarische sector moet dat ook in de samenvatting genoemd worden. Daarvoor komen we met een amendement.Wij bieden ruimte voor innovatieve en toekomstbestendige agrarische bedrijvigheid ten behoeve van onze voedselproductie, dierenwelzijn, emissiereductie en biodiversiteit.
5. Bereikbaar in de toekomst
Het gebruik van de auto mag best wat minder en dat stimuleren is goed. Het bouwen van woningen nabij een treinstation en goed openbaar vervoer naar de omringende dorpen is daarbij noodzakelijk. Onze fractie ziet wel dat in de kleine kernen de auto noodzakelijk blijft en daardoor moet je echt wel onderscheid maken tussen de grote kernen zoals Barneveld en Voorthuizen en de kleine kernen bijv op het gebied autoluw maken en van parkeerbeleid. Om mensen uit de auto te krijgen moet je een alternatief bieden in openbaar vervoer en goede fietsverbindingen.
De kernen verkeersluw maken is een doelstelling in deze visie. We zien dat in Voorthuizen, Stroe en Garderen. Nu het college van B&W ook aan de noordzijde van Kootwijkerbroek wil gaan bouwen ontstaat hier ook een weg die door het dorp komt te lopen daar deze weg nu langs de rand ligt. De doorgaande weg N800 is een belangrijke weg tussen Barneveld naar de A1 langs Kootwijkerbroek en door Stroe. Wij vinden het belangrijk dat er overeenstemming is tussen de provincie, gemeente en het dorp over de status van deze weg. We komen hiervoor met een amendement samen met de SGP.
Een mooie visie, die een aantal uitdagingen met zich meebrengt zoals de stikstofcrisis, netcongestie, defensieplannen en bereikbaarheid. Maar wij vertrouwen erop dat Barneveld een gemeente blijft waar mensen graag wonen, werken en ontspannen.