
Op weg naar een circulaire gemeente: afval scheiden loont
Raadsbijdrage bij de grondstoffenstrategie
Begin dit jaar was ik op vakantie in Horst aan de Maas in Noord-Limburg. Een gemeente die in veel opzichten lijkt op Barneveld: er is een groot agrarisch buitengebied en veel kleine kernen. Maar er is ook een verschil. De gemeente is namelijk afvalscheidingskampioen van Nederland.
Horst aan de Maas scheidt 96% van het afval waardoor per inwoner slechts 26 kg restafval overblijft. In 2023 gooiden Barnevelders zo'n 125 kg bij het restafval en scheiden we 55%. Misschien een interessante gemeente om eens een werkbezoek aan te brengen.
In de omgevingsvisie die zojuist is besproken spreken we uit dat we een circulaire gemeente willen worden. Als dit beleid uitpakt zoals gewenst gaan we meer afval hergebruiken en dat is een goede zaak. Maar we zouden graag willen dat het sneller gaat. Want het voorbeeld van Horst aan de Maas laat zien dat het wel kan.
We vinden het belangrijk dat de gemeente bewoners maximaal in staat stelt beter afval te scheiden. Daarbij hoort een methode die zich in de praktijk heeft bewezen. Zeker voor nieuwe wijken heeft wat ons betreft omgekeerd inzamelen de voorkeur. Die methode leidt tot meer afvalscheiding en het scheelt bewoners ook een kliko in de voortuin. Daarom dienen we een motie in die het college oproept om voor nieuwe wijken in principe deze inzamelmethode te hanteren.
Ook willen we graag dat bewoners nog meer worden betrokken bij het afvalbeleid. We zijn blij met de subsidieregeling samenwerking rond afval en zouden graag willen dat deze nog beter wordt benut. Daarom roepen we het college in een tweede motie op om de regeling uit te breiden naar andere doelgroepen. Ook zouden misschien extra activiteiten kunnen worden toegevoegd, zoals extra inzamelpunten voor bijvoorbeeld elektrische apparaten. De wethouder heeft in de commissie al toegezegd naar dit laatste te kijken.
We wensen het college en de ambtenaren en vooral onze inwoners veel succes bij de uitvoering van dit beleid.