ChristenUnie stemt van harte in met Centrumvisie Barneveld

50_Lukas Scheijgrond-112.jpg
Door Lukas Scheijgrond op 6 oktober 2021 om 23:38

ChristenUnie stemt van harte in met Centrumvisie Barneveld

De ChristenUnie heeft van harte ingestemd met de Centrumvisie Barneveld. Raadslid Lukas Scheijgrond benadrukte de grote kracht van het centrum: Lokale winkels. Daarnaast legde hij de nadruk bij de vergroening, ruimte voor de fiets en het voorkomen dat beleggers de woonruimte opkopen. De hele bijdrage leest u hieronder.

Voorzitter,

Als jonge jongen ging ik vaak met mijn moeder met de trein op pad. Dan gingen we naar familie, of naar een stad waar wel een C&A, een V&D en een Bijenkorf was. Toen besefte ik nog niet dat om precies diezelfde reden mensen van heinde en ver naar ons hier in Barneveld kwamen. Ze kwamen, omdat hier andere winkels waren dan C&A, V&D en Bijenkorf. De kracht van Barneveld, de Unique sellingpoint is de grote verscheidenheid aan lokale winkels, in een mooi centrum dat goed bereikbaar is. Daar moeten we zuinig op zijn.

Belangrijk daarbij is dat we het centrum compact houden. Terecht dus dat winkels aan de randen eerder de mogelijkheden krijgen voor een andere invulling. Zoals in de commissie bediscussieerd, willen we daarbij niet vooruitlopen op een mogelijke afwaardering van het Meuleneind. Terecht heeft de wethouder gesteld dat, mocht de leegstand toenemen, dat die afweging dan door de raad gemaakt wordt.

Het centrum moet goed bereikbaar blijven voor de auto en beter bereikbaar worden voor de fiets. De parkeerplaatsen moeten dus op orde blijven, maar voor de rest moet het centrum autoluw worden en moeten er meer gelegenheden komen voor het netjes parkeren van de fiets.

In de visie wordt uitgebreid stilgestaan bij de waarde van groen. Het vergroenen van het centrum is een weerbarstige zaak, maar moet wat ons betreft prioriteit hebben. Gelukkig staan we daar niet alleen in. De winkeliers hebben al actief geveltuintjes aangebracht, ook andere partijen in de raad heb ben daar duidelijk aandacht voor. Natuurlijk heb je groen in vele soorten en maten. Maar bomen horen daar echt bij.

Ook natuurinclusief bouwen, waar collega Wiesenekker in 2019 alleen PRO’98 en BurgerInitiatief warm voor kon krijgen, heeft wordt nagestreefd in de plannen. Daar zijn we erg blij mee.

Tot slot een zorg, voorzitter, zoals gezegd hebben we in Barneveld een uniek centrum. Wat we niet moeten hebben is dat huisjesmelkers het centrum volstouwen met AirB&B’s. Graag een reactie van de wethouder op de vraag wat het college hieraan kan doen.

Voorzitter, we hebben vertrouwen in deze visie, ook omdat deze met veel participatie tot stand is gekomen. Laat het papier niet geduldig zijn. We kijken uit naar een voortvarende uitvoer ervan.

Dank u.

Deel dit bericht