Langere perrons Valleilijn moeten doorgaan!

valleilijn.jpg
50_Lukas Scheijgrond-112.jpg 04_Jaap_van_den_Top_1_lowres.jpg
Door Lukas Scheijgrond, Jaap van de Top op 18 november 2018 om 23:34

Langere perrons Valleilijn moeten doorgaan!

De Valleilijn is een groot succes. Sinds Connexxion het treinvervoer tussen Ede en Amersfoort overnam van de NS is de dienstregeling uitgebreid. Ondanks dat er meer treinen rijden zijn er, met name in de spits overvolle treinen. Daarom zijn er bij Lunteren, Barneveld Centrum en Hoevelaken langere perrons nodig, zodat de treinen langer kunnen worden. Gelukkig is de verlenging van deze perrons gepland.

Toch heeft ons deze week het bericht bereikt dat die verlenging van de perrons wel eens uitgesteld kunnen gaan worden. Prorail en de provincie Gelderland kunnen het niet eens worden over wie die verlenging betaalt. Van de Rijksoverheid mag Prorail niet mee betalen voor stations die niet langs het zogenaamde ‘hoofdnet’ liggen. De Valleilijn wordt gezien als een regionale spoorlijn. Als er geen oplossing komt in deze discussie dan gaat de verlenging van de perrons voorlopig niet door.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat deze verlenging wel door gaat. We vinden het mooi om te zien dat het lef dat Connexxion heeft getoond door de dienstregeling uit te breiden op een lijn die volgens NS onrendabel was, heeft geleid tot meer reizigers. Mensen in onze gemeente kiezen gemakkelijker voor de trein en waarderen die keuze dus. Dit brengt ook met zich mee dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten, omdat een deel van die mensen anders de auto had gebruikt. Daarom moeten we zuinig zijn op de Valleilijn.

Dit heeft ons er toe gebracht om het college te vragen hoe ze zich inzet voor de verlenging van deze perrons. We houden dit nauwlettend in de gaten en zullen zo nodig meer actie ondernemen. Een goed functionerende Valleilijn is belangrijk voor veel van onze inwoners en bedrijven.