Aantal keer gelezen4

Referendum associatieverdrag Oekraïne

Vlaggen Europazaterdag 27 februari 2016 09:45

Op 6 april 2016 wordt er een referendum gehouden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De ChristenUnie adviseert iedereen om gebruik te maken van dit stemrecht en voor het associatieverdrag te stemmen. Waarom?

Inhoud Referendum

Het associatieverdrag met Oekraïne heeft tot doel om handelsbelemmeringen weg te nemen. Hierdoor zal Oekraïne steeds meer deel uit gaan maken van de Europese interne markt, waarvan ook Nederlandse bedrijven kunnen profiteren. Het verdrag bevat ook bepalingen over samenwerking op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid en over financiële steun waarmee de EU wil bijdragen aan de Oekraïense inspanningen op het gebied van economische hervormingen. Ook zijn er afspraken gemaakt over mensenrechten- en anti-corruptiebeleid in Oekraïne. Zulke associatieverdragen heeft de EU al met veel meer landen afgesloten, waaronder veel landen die nooit lid zullen (willen) worden van de EU. Zo zijn er associatieverdragen met bijvoorbeeld Noorwegen en IJsland, maar ook met Egypte, Israël en veel landen in Afrika.

 Stemadvies ChristenUnie: Samenwerking JA, toetreding NEE

De ChristenUnie heeft ingestemd met de goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne, omdat goede betrekkingen met landen die grenzen aan de EU belangrijk zijn. De ChristenUnie ziet graag dat Oekraïne als buurland meer gericht wordt op de EU. Daarom hebben we ingestemd met een verdrag dat de samenwerking tussen de EU en Oekraïne op meerdere vlakken verbetert. Dan gaat het niet alleen om economische en politieke samenwerking, maar om ondersteuning op het gebied van mensenrechten- en anti-corruptiebeleid. Op deze manier is er sprake van een win-win situatie die de stabiliteit aan de oostgrenzen van de EU moet verbeteren. Dat Rusland niet blij is met dit associatieverdrag geeft ook te denken. Poetin ziet door dit verdrag zijn invloed in Oost-Europa afbrokkelen en vindt dat vervelend. Maar, dat is nog geen reden om tegen het verdrag te stemmen, de Oekraïners hebben immers zelf voor toenadering tot de EU gekozen.

Hoewel de ChristenUnie niet voor het invoeren van referenda was, adviseert zij haar leden, nu dit referendum er desondanks toch komt,  om wel gebruik te maken van hun stemrecht en Ja te zeggen tegen het associatieverdrag. Meer informatie omtrent het referendum en het associatieverdrag kunt u vinden via www.christenunie.nl/associatieverdrag

« Terug

Reacties op 'Referendum associatieverdrag Oekraïne'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.